Страници

неделя, 14 август 2011 г.

Боб << Гигант >> на фурна













Φασόλια γίγαντες στο φούρνο

ПРОДУКТИ:
500 гр боб „Гигант”
Бобът след накисването във вода става двоен
1 ч.ч. зехтин
1 с.л. доматено пюре
3 глави лук
3 скилидки чесън
3 пресни домата настъргани (или 1 консерва домати)
5 моркова
100 гр. целина
1 клонче сух риган (по желание)
сол, чер пичпер

ПРИГОТВЯНЕ:
Накисваме боба( за около 12 часа) в съд с вода и го оставяме да набъбне.
Измиваме и го сваряваме в подсолена вода , докато омекне (за около 40 мин). За да съкратите процедурата може да използвате тенджера под налягане.
Така изглежда ястието преди да влезе във фурната.
Прецеждаме боба и запазваме водата за по-късно.
Почистваме зеленчиците и нарязваме лука на полумесеци, чесъна на филийки,морковите на кръгчета, целината на дребно.
Задушаваме зеленчуците заедно със зехтина, докато омекнат , добавяме настърганите домати и сваляме от огъня.
Изсипваме боба в тавичка, покриваме със задушените зеленчици, добавяме сол и пипер на вкус и  вода на око, в която е врял боба ( около 1- 2 ч.ч вода.).
Загрвяме фурната на 220 С и печем ястието докато се сгъсти и получи златист цвят  (за около 1-1 ½ часа).

Да ви е сладко!

16 коментара:

  1. Чудесна идея! Малчуганите ми обожават боб. Имам и зехтинец, ще го пробвам непременно!
    Хубава неделя, Жани!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно предложение.Тази рецепта ми е любима.Аз го правя в глинено гърне, боба става като масло!

    ОтговорИзтриване
  3. Жани,обичам боб на фурна!Миналата година за първи път го подправих с много магданоз накрая и се оказа изключително вкусно!Какво зеленичко си сложила накрая?Прегръдки:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Жани, много обичам боб на фурна!Непременно ще пробвам и твоят начин:).
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Мили момичета,
    Траяна, Марияна, Катерина и Аелис,много ме зарадвахте с товя, че ви е харесала идеята да си направите боба по класическата гръцка рецепта (поне в Месиния се готви по този начин).

    Кате, клончето в тавата на последната снимка е сух риган, който "зарових" в тавата при печенето и след това го извадих. Така оставя само аромата си, без да горчи в яденето.Затова използвам дълбока тава с капак, като тази, която вече се очука доста и трябва да си купя нова :))

    Мариянче и аз бих предпочела глинено гърне,но нямам. Всяко ядене в глинено гърне става несъмнено много по-вкусно.

    Поздрави и на вас момичета, с пожелание за весела и разтоварваща неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Жани, това ще бъде бъде пробвано задължително,никога не съм опитвала!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Жани,това сригана,ще го пробвам,а тавичката си е супер,колкото повече готвиш в нея,толкова по хубава и ценна ще става:)

    ОтговорИзтриване
  8. Жани, с удоволствие наваксвам пропуснатото и попадам на една моя любима рецепта: обожавам боб на фурна. Следващият път ще го направя абсолютно точно по твоята рецепта, с риган, сигурно вкусът му ще е великолепен!:-)))
    Прегръдки и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Мони,
    Надявам се тази рецепта да ти стане любима :))

    ОтговорИзтриване
  10. Точно си купих боб за фурна-и аз правя ,но сега ще го направя по твоята рецепта.Риган имам 1 голям буркан от Гърция-просто ми го подариха.А защо си сложила 2 евра върху боба?

    ОтговорИзтриване
  11. Живке, извинявай, сега видях коментара.
    С двете монети исках да покажа как изглежда, колко набъбват зърната след като се накиснване.
    От ригана сложи малко, една щипка,само за идеята, няма нужда от много, слага се клонче за аромат, не за подправка. Вкусът идва от многото лук, целина, скилидките чесън и доматено пюре.
    Успех, очаквам да споделиш дали си доволна от рецептата и как се е получило.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ..

    ОтговорИзтриване
  13. Πολύ νόστιμοι, πραγματικά! Με τιμούν ιδιαίτερα τα καλά σου σχόλια!
    Να' σε καλά!

    ОтговорИзтриване
  14. Не съм ти казала за боба-стана страхотно вкусен.
    Всички много го харесахме и може би така ще продължим да го правим.
    Благодаря ти мила ,Жани за рецептата-прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  15. Живке,да се похваля, купих си глинен гювеч, следващият път ще сготвя гигантския боб в него, ще стане локум! Радвам се, че сте харесали рецептата.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотно стана! Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване