Страници

сряда, 3 август 2011 г.

Критски дакос





Това вкусно,свежо и леко ястие е характерно за остров Крит и егейските острови. Приготвя се от натурални продукти и набавя всичката енергия и хранителни вещества, необходими за правилното функциониране на организъма през горещите летни дни.
Нарича се „Ντάκος κρητικός” (критски дакос), а някои го знаят като „Κουκουβάγια” (кукувагия, в превод кукувица).

Основната му съставка е ечемиченият сухар- „κρίθινο παξιμάδι” (крифино паксимади), който в миналото е бил една от основните храни на моряците, рибарите и отрудените селяни по гръцките острови. И до днес паксимадя (сухарите) са предпочитан артикул от гърците. Предлагат се замесени от разнообразни брашна и в богат избор от форми и вкусове. Във всеки остров имат свой характерен вкус, който се определя в зависимост от подправките и съставките им.
Повече за видовите им и как се правят ще ви разкажа в отделна публикация.

ПРОДУКТИ ЗА 2 ПОРЦИИ:
2 кръгли ечемичени сухара
2-3 големи настъргани домата
2 резена сирене, натрошени на едро
маслини „Каламата”
зехтин
2 с.л. оцет
сол, захар,
риган

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Настъргваме доматите с ренде, добавяме 1 щипка сол и 1 щипка захар и разбъркваме. Намокряме сухарите като ги прекарваме за кратко под течаща вода.
Поставяме в чиния и поливаме всеки сухар с 1 с.л. оцет и 1 с.л. зехтин. Последователно гарнираме с настъргани домати, натрошено сирене, риган, поръсваме щедро със зехтин и добавяме накрая няколко маслини.


Да ви е вкусно!

16 коментара:

  1. Жани, страхотно изглежда! Сигурно е убийствено вкусно с тези маслинки и този зехтин ммммм:-)))
    Прекрасни снимки!
    Слънчев, позитивен и усмихнат ден!:-))

    ОтговорИзтриване
  2. Hey,
    I guess (hope) this is the right Blog - I think you are the one following me on Cookienelle.
    Thanks for that :-)

    I am following your blog now - thanks to Google Translator.

    I think you have a great talent for taking high quality pictures - beautiful to look at!

    Keep up the good work.

    Lots of Love
    Alex

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Жани, чудесно предложение!Пробвала съм побългареният вариант на тази критска вкусотия - по препоръка на Лабрекс - много вкусно е , наистина!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Сигурно ще е вкусно,а тези маслини, очите ми останаха върху тях.Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Hi Alex,
    Thank you for your wonderful words. I am also happy to follow your blog. I wish you all the best.
    My friendly greetings!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Живка!
    Когато едно ястие е приготвено от чисти и натурални продукти, резултатът е очевиден, вкусът прелива дори през обектива.Зехтинът е каламатски, домашен,от най-високо качество. Масликите също, домашно правени, жалко, че това качество не се продава в България.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Аелис!
    Ето, че сега знаеш и критският вариант, очаквам скоро да го опиташ и да ми кажеш отзиви:))

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Мони,
    Благодарвя ти за милите думи.Трябва да го пробваш непременно, с какъвто сухар намериш, стига да не го намокриш прекалено,защото задължително трябва леко да кръцка.
    Приятен ден и на теб скъпа!

    ОтговорИзтриване
  10. Ооо,това е просто жестоко!Бързо,лесно и адски вкусно изглеждащо!Обещавам да пробвам най-скоро!
    Поздрави,Жани!

    ОтговорИзтриване
  11. Какво значи маслини "каламата"? За мен всички маслини са си маслини

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей анонимен,
    Маслините се различват по произход,големина, външен вид. Маслини "Каламата" или "Каламон" означава, че са от района на Месиния,от сорта коронейска маслина (дървото). Маслините и зехтина от района на Месиния са защитени с П.О.П., това означва, че имат наименование със защитен произход или със защитена географска индикация. Само маслините, които са от този район могат да се наричат "Каламата". Коронейският сорт маслина се отглежда в Етолоакарнания, Халкидики,Лакония,Турция, но маслините брани от тези дървета са ТИП "Каламон", а не "Каламон". Разликата между тях е условията и почвата върху, която са расли,географскта ширина,а от там идва и разликата във вкуса и качеството.
    В най-скоро време ще напиша подробна публикация посветена само на маслините.
    Много се радвам, че ми даде идеята да споделя всичко което зная относно маслините.
    Приятелски поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей Еликсир!
    Критският дакос би заинтригувал много твоята малка госпожица, дори съм абсолютно сигурна, че ще ти го направи, за да те изненада.

    ОтговорИзтриване
  14. Аха, ето я и тази вкусна рецепта. Но трябва да отбележа, че превода на Лабрекс гръцкия блог е същия, с тази разлика, че тя показа - с препечен хляб, тъй като тук нямаме такива питки. Като се изключи тази малка :)) подробност, като твоите ги правя и аз, дори с ригана, но с маслини какви когато има. За съжаление не сме земя на маслини и няма как да сме сигурни дали са истински каламон или не, но тези "филийки" бих могла да ги хапвам с всякакви :)) Ще компенсирам със зехтина.

    Благодаря за интересната информация, Жани, ще чакам публикацията ти за маслините!

    ОтговорИзтриване
  15. Жани,ще й ги покажа,със сигурност ще се справи с направата им,и без това вече всеки ден размята тенджерите в къщи :),явно това лято ще го уплътни в готвене.
    За нашата диета в момента не е позволено камбинирането на хляб и сирене,но поне с доматки и маслини ще стане работата,пък като я свършим ще се насладим на оригинала!
    Снимките ти са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  16. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване