Страници

събота, 10 октомври 2015 г.

Киш Лорен с пълнеж от гъби, броколи, пиперка с тесто обогатено със семена от резене

  

ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ Quiche Lorraine λαχανικών με ζύμη από μαραθόσπορο
(η συνταγή στα ελληνικά στο τέλος)

киш-лорен-с-пълнеж-от-гъби-броколи-пиперка-в-тесто-обогатено-със-семена-от-резене_9330

Здравейте приятели, днешната ми рецепта е малко по-различни от всички, които познавате за френската тарта “Quiche Lorraine”.  Различава се по-това, че тестото за основата на тази тартата е с по-ниско съдържание на мазнина от колкото в класическата рецепта. Добавката на семена от резене- Μαραθόσπορο в тестото за подложката придава неповторим пикантен аромат, който в комбинацията на пълнежа от зеленчуци и крема с вино и пикантно сирене са приятна изненада за небцето.

Тартата може да бъде направена, както в голяма форма за тарта, така и в по-малки формички, както при мен. Може да бъде сервирана като топло предястие в меню за специални гости.

киш-лорен-с-пълнеж-от-гъби-броколи-пиперка-в-тесто-обогатено-със-семена-от-резене_9342

 

Продукти за тестото:

  • 250 гр. брашно от твърда пшеница (с по-високо съдържание на глутен)
  • 1 яйце
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка семена от резене (див копър)
  • 40 гр. зехтин
  • 125 гр. вода

Начин на приготвяне:

В дълбок съд сипваме брашното, яйцето, сол, захар, семената и зехтин. Работим с миксер и бъркалки за тесто. Месим на бавна скортост, наливаме постепено водата на тънка струйка, докато се образува средно твърдо тесто. Внимаваме да не месим прекалено дълго, да речем повече от 10 мин, защото тестот ще стане жилаво.
Завиваме в прозвачно фолио и оствяме в хладилник да почива 20 мин.

 

Продукти за пълнежа:

киш-лорен-с-пълнеж-от-гъби-броколи-пиперка-в-тесто-обогатено-със-семена-от-резене_9143

  • 2 червени пиперки
  • 3 големи гъби
  • 2 глави зрял лук
  • 3 китки броколи (с обем колкото са червени чушки
  • 2 с.л. бяло сухо вино
  • сол, чер пипер

Нарязваме лука на много ситно. Нарязваме гъбите и пиперките на дребно каре. Начупваме броколите на дребни букетчета.

киш-лорен-с-пълнеж-от-гъби-броколи-пиперка-в-тесто-обогатено-със-семена-от-резене_9180

Сгорещяваме 2 супени лъжици зехтин и задушаваме лука и гъбите, след 3-4 минути прибвяме пиперката и броколите, след като леко омекнат, угасяваме с 2 супени лъжици вино, изчякваме докато се изпари алкохола и посоляваме на вкус с черен пипер и сол.

киш-лорен-с-пълнеж-от-гъби-броколи-пиперка-в-тесто-обогатено-със-семена-от-резене_9202

киш-лорен-с-пълнеж-от-гъби-броколи-пиперка-в-тесто-обогатено-със-семена-от-резене_9204

Сглобяване на тарталетите:

Намазване формички за тарталети с масло и посипваме обилно с брашно. Разделяме тесто на малки топки, според големината на формичките (при мен с големината на орех). Разточваме тънки питки и облицоваме стените на формичките.

Сипваме на дъното по-малко настъргано твърдо сирене тип “Дания” и допълваме с зеленчуковия пълнеж.

киш-лорен-с-пълнеж-от-гъби-броколи-пиперка-в-тесто-обогатено-със-семена-от-резене_9225

киш-лорен-с-пълнеж-от-гъби-броколи-пиперка-в-тесто-обогатено-със-семена-от-резене_9232

IMG_9298

 

Приготвяне на крема:

  • 250 гр. млечна сметана 35% (животинска)
  • 2 средни яйца
  • 2 супени лъжици бяло сухо вино
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка захар
  • 1 щипка индийско орехче стрито

Всички съставки се разбъркват заедно с тел до еднородност (не се вари!).
С този крем се напълват тарталетите.

Отгоре се посипват с настъргано твърдо сирене тип “Дания”.

 

киш-лорен-с-пълнеж-от-гъби-броколи-пиперка-в-тесто-обогатено-със-семена-от-резене_9246

киш-лорен-с-пълнеж-от-гъби-броколи-пиперка-в-тесто-обогатено-със-семена-от-резене_9252

киш-лорен-с-пълнеж-от-гъби-броколи-пиперка-в-тесто-обогатено-със-семена-от-резене_9259

Пече се в предварително загрята фурна на 180С с вентилатор около 15-20 мин, до златисто.

 

киш-лорен-с-пълнеж-от-гъби-броколи-пиперка-в-тесто-обогатено-със-семена-от-резене_9265

киш-лорен-с-пълнеж-от-гъби-броколи-пиперка-в-тесто-обогатено-със-семена-от-резене_9262

 

Сервиране:

Приготвяме салца от 100 мл. животинска сметана, 3 с.л. твърдо сирене, (може да овкусим с чер пипер и сол), която сгъстяваме в тиган за 3-4 мин на огън, докато се сгъсти.

Поставяме в центъра на плоска чиния 3 тарталети и гарнираме със 2-3 лъжици от салца. Поставяме няколко тънки ивици от сиренето (с помоща на белачка за кртофи), поръсваме с няколко капки зехтин, семена от резене и декорираме с магданоз (или босилек).

 

киш-лорен-с-пълнеж-от-гъби-броколи-пиперка-в-тесто-обогатено-със-семена-от-резене_9342

 

Добър апетит!

 

ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ Quiche Lorraine λαχανικών με ζύμη από μαραθόσπορο

Υλικά για την ζύμη:

· 250 γρ. αλεύρι σκληρό (με μεγάλη περιεκτικότητα σε γλουτένη)

· 1 αυγό

· 1 πρέζα αλάτι (περίπου 10 γρ.)

· 1 πρέζα ζάχαρη

· 1 πρέζα μαραθόσπορο

· 2 κ.σ. (40-50 γρ.) ελαιόλαδο

· νερό όσο χρειάζεται

 

Τρόπος παρασκευής:

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα υλικά, ρίχνουμε λίγο νερό, αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε αργή ταχύτητα και σταδιακά προσθέτουμε και άλλο νερό, καθώς αναμιγνύουμε συνεχώς με το μίξερ, μέχρι να σχηματιστεί μέτρια ζύμη (ούτε πολύ σκληρή- ούτε πολύ μαλακιά)

*Δεν ζυμώνουμε πολύ ώρα για να μην κορδάρει (σφίξει) η ζύμη. Όταν μια ζύμη ζυμωθεί περισσότερο από ότι πρέπει, όταν την ανοίγουμε με τον πλάστη προσπαθεί να μαζέψει πίσω.

Τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και ξεκουράζουμε σε ψυγείο 15-20 λεπτά.

 

ΓΕΜΙΣΗ:

· 1 πιπεριά «Φλωρίνης»

· 1 μικρό κρεμμύδι

· 1 μανιτάρι λευκό «Λαζαρίνα»

· 1 κομμάτι μπρόκολο (σε όγκο όσο είναι η πιπεριά)

· 2 κ.σ. κρασί λευκό ξηρό

· αλάτι και πιπέρι για καρύκευμα

· Τυρί κίτρινο σκληρό «Δανίας» ή ότι άλλο τυρί θέλουμε (φέτα, ροκφορ, ρεγατο..)

Τρόπος παρασκευής:

Κόβουμε την πιπεριά και το μανιτάρι σε Brounoise (μπρουνοάζ- μέτριο καρεδάκι).
Σπάμε το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες.

Σοτάρουμε κρεμμύδι και μανιτάρια μαζί για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε την πιπεριά και το μπρόκολο, σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, στο τέλος σβήνουμε με λίγο κρασί και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.

 

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ:

Αλείφουμε εσωτερικά με λάδι μικρές φόρμες για τάρτες και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Κόβουμε μικρές μπαλίτσες από την ζύμη και Φοδράρουμε (καλύπτουμε) τις φόρμες.

*Ο τρόπος αυτός λέγεται «Σεμισάρισμα»

Βάζουμε λίγο τυρί τριμμένο στην βάση της τάρτας και προσθέτουμε 2 κ.σ. από την γέμιση στην τάρτα.

 

Ετοιμάζουμε κρέμα BAYON ROYAL:

· 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% (μπορούμε να βάλουμε κρέμα με λιπαρά πάνω από 20% για αυτή την κρέμα)

· 2 αυγά μικρά (2Χ50 γρ) *στην κλασική συνταγή αναλογεί 1 λίτρο κρέμα γάλακτος - 6 αυγά)

· 1 πρέζα αλάτι

· 1 πρέζα ζάχαρη

· 2 κ.σ. κρασί λευκό ξηρό

· μοσχοκάρυδο τριμμένο

Χτυπάμε τα υλικά με σύρμα (φουέ). Ρίχνουμε από το μίγμα επάνω στις τάρτες μέχρι να καλυφτούν τα λαχανικά και τελειώνουμε καθώς ρίχνουμε λίγο τυρί από πάνω.

*Το μίγμα Bayon Royal κρατάει 2 μέρες στο ψυγείο και κάνει να χρησιμοποιηθεί για Ογκρατέν Ζυμαρικών

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα σε 180С για 15-20 λεπτά.
Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρουμε με μαχαιράκι.

 

FOOD STYLING

Ετοιμάζουμε μια γρήγορη σάλτσα από:

· κρέμα γάλακτος

· τριμμένο τυρί

· αλάτι-πιπερι

Αφήνουμε να βράσει στο τηγάνι ώσπου να πήξει.

Σε τετράγωνο πιάτο τοποθετούμε 2 ταρτάκια, ρίχνουμε σάλτσα επάνω στις τάρτες, καλύπτουμε το μισό της τάρτας και αφήνουμε να χυθεί στο πιάτο, γαρνίρουμε με φλούδες από τυρί, ελαιόλαδο, μαραθόσπορο και στολίζουμε με φυλλαράκια μαϊντανό.

Καλή επιτυχία!

2 коментара:

  1. Жани, предложението ти е толкова богато! Плънката е чудесна, но най-много ме впечатли с добавката на семена от резене в тестото, сигурна съм, че е придало неповторим вкус. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери,
      С резене тесто става много ароматно и подхожда с другите съставки. Може да се направи и хляб със семена от резене.
      Приятна вечер!

      Изтриване