Страници

четвъртък, 22 декември 2016 г.

Питка за Бъдни вечер/ Χριστόψωμο 2016




 

Продукти:

  • 350 гр. хладка вода
  • 1 кубче мая
  • 1 ч.л. захар
  • 500 гр. брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. олио
  • *по желание се прибавят в тестото: 1 ч.ч. черни стафиди и 1 ч.ч орехи счукани на едро
  • украсява с цял орех и звездовиден анасон

Замесваме хляб от изброените продукти, като:
Разтваряме маята във водата заедно със захарта и 1 ч.ч от общото количество на брашното. Изчакваме да се удвои на обем.
Изсипваме в дълбок съд и прибавяме пресятото брашно и солта и замесваме. По желание прибавяме накрая стафиди и орехи.
Оформяме на питка.

Предварително замесваме тестото за орнаментите от 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч,ч, вода и щипка сол, тоест обикновено тесто, но без мая, за да не се разливат орнаментите. Оформят се предварително - фитили, топченца, листа и каквото ви хареса.....и се прикрепват накрая към оформената питка. Идеята е да не превтаса тестото докато се бавите да оформяте фигурките.

Изчакваме да втаса, докато се удвои и печем на 200- 220 градуса заоколо 40 минути.










1 коментар:

  1. Ех,Жани,
    твориш произведения на изкуството ! Много красива постна погача за красив празник - Бъдни вечер е вечерта, в която всички се събираме семейно край огнището.И хлябът в тази нощ е благословен.
    Приятна предпразнична подготовка и весели и благословени празници !

    ОтговорИзтриване