Страници

четвъртък, 29 септември 2011 г.

Сладко от праскови

       Този месец варя вече за четвърти път сладко от праскови. Всъщност, до сега не бях правила, но понеже всеки път става невероятно вкусно и ароматно, реших да ви споделя рецептата. Пропорцията плодове-захар е мое вдъхновение и резултатът е доказано-отличен.

Sladko ot praskovi_5763
      
       Според броя прасковите, меря захарта с чаени чаши (165гр.) Измерих, че един пакет (1кг.) захар е равен на 6 ч.ч. На 2,5 праскови сипвам 1ч.ч.захар. Примерно за една доза: 10 праскови+4 ч.ч. захар.

Sladko ot praskovi_5843
Още горещо, тъкмо извадено,от тавата…..

Sladko ot praskovi_5771b
На следващия ден….

       Избирам плодове, които са узрели и имат аромат. Обелвам кожата с нож, а ако има нужда ги бланширам за 1-2 мин във вряла вода, за да се белят по-лесно.

       Изваждам костилките и нарязвам на едри филийки. Снимките ми са сборни. Когато варих третия път сладко, се наложи да бланширам прасковите.

Sladko ot praskovi_5155Sladko ot praskovi_5144

       В дълбок съд редя ред нарязани праскови, насипвам със захар и отново плодове, като накрая покривам със захар. Оставям за 2-3 часа в хладилника да си пуснат сок и да се разтопи захарта.
След това разбърквам плодовете с захарта да се размесят добре. 

       Варя на дози в широка тава, като внимавам всяка доза плодове да е на слой с дебелина не повече от 2 пръста. Варя докато се сгъсти (около 15 минути).
Когато тавата не е препълнена с плодове, се отпенва лесно, сладкото се сгъстява бързо, не потъмнява и плодовете се запазват цели.

Sladko ot praskovi_5173Sladko ot praskovi_5165

       Това количество, на тези снимки, например разделям на две дози. Готовата доза сипвам в тенджера, а след като сваря и втората доза, ги смесвам. тогава добавям лимонената киселина като доварявам оше 2-3 минути заедно.

Sladko ot praskovi_5848Sladko ot praskovi_5849Sladko ot praskovi_5850Sladko ot praskovi_5861Sladko ot praskovi_5864Sladko ot praskovi_5863
Когато лъжицата оставя пътечка, сладкото е готово
.
       Последния път  сварих сладко от 50 праскови и 20 ч.ч. захар на четири дози. Плодовете бяха естествено узрели (може и назор, всякакви магии стават) и се белеха лесно.
Sladko ot praskovi_5833

Сладкото може да се направи и от нектарини.

Продукти за една доза:
10 праскови
4 чаени чаши захар (4х165гр.)
1 равна чаена лъжичка лимонена киселина (лимонтозу)


И като за начало можете да го направите и с половин доза :)))))))) Ще ви се получи отлично!

Подобни рецепти:

 Сладко от череши














 Сладко от ягоди

31 коментара:

  1. Разкошно ти се е получило!!! И как изглежда само върху филийката... да изчезвам по-бързо оттук :))

    ОтговорИзтриване
  2. Какво по-хубаво от домашно сладко,Жани?!
    Браво,страхотно ти е станало!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  3. Мили дами, Федора и Еликсир,вероятно със сладкото ми от праскови да не съм показала някакво новаторство, всеки знае да прави сладко, особено в България,но понеже стана изключително сполучливо и 4-те пъти, та го пуснах, защото все на някоя млада домакиня, може да са от полза рецепта и начина по който го правя.
    Благодаря за милите коментари!
    Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  4. страхотно.. и аз тази година правих от праскови 5-6 бурканчета общо :)
    Поздрави, Жани и хубав утрешен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Само 5-6? Ние го хапваме върху кисело мляко, става чудесен десерт, вместо да купуваме десертни млека.
    И на теб, хубав утрешен ден мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно сладко Жани.
    Това на филийката си го заплювам...пу за мен..:)))
    Представям си какъв аромат има само, никога не съм опитвала такова сладко.Ще пробвам с нектарини ,дали ще стане.
    Поздрави и прегръдки миличка!

    ОтговорИзтриване
  7. Зиче, последната партида,я правих с нектарини, то си личи на снимката, Понеже не намерих на пазара хубави праскови, взех нектарини, стана чудно, както си личи и на снимката с чинията. Ароматът е вълшебен! А нарязаните праскови ги остави задължително да постоят със захарта, докато пуснат вода, това много съкращава времето за варене и запазва плодовете цели.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напротив,по добро сладко става от нектарините отколкото от другите видове праскови.

      Изтриване
  8. Изглежда невероятно вкусно, а върху тези кексчета/може би/ме караш да преглъщам от сутринта:)

    ОтговорИзтриване
  9. Бравооо,Жани и аз сложих тази година!Какви хубави сладкиши стават с негооо мммм....
    Много апетитни снимчици!
    Прегръдки и хубав ден:)

    ОтговорИзтриване
  10. Толкова слънчеви и апетитни снимки, Жани! Сладкото ти се е получило пер-фект-но!!!! Изглежда толкова изкусително!
    Прегръдки и пожелания за хубави почивни дни!:-))

    ОтговорИзтриване
  11. Траянке, ти си невероятна кулинарка. Виждала съм в блога ти чудесни предложения. Едно такова бързо сладко ще бъде за теб играчка да направиш :))

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, сигурна съм, че и при теб сладкото се е получило перфектно. Ти с каквото и да се захванеш, винаги става приятна изненада. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Мони, самите плодове излъчват слънцето, изпълнени са със слънце и витамини и затова и снимките са толкова привлекатели.
    А ти нали си майсторка на мъфините, си представям какви сладки изненади можеш да сътвориш:))))))))))))))))))

    ОтговорИзтриване
  14. Ммм Жани, прелест, много обичам сладко от праскови :) Изглежда много вкусно!
    Усмихнат уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотно изглежда сладкото от праскови!
    Аз все се каня да направя някакво сладко, но така и не се престраших досега. Благодаря за подробното описание на приготвянето. Ще опитам някой път :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. много обичам сладко от праскови, никога не съм го приготвяла в домашни условия, но задължително ще пробвам

    ОтговорИзтриване
  17. ЗДРАВЕЙ ЖАНИ! Ше се пробвам и аз да направя сладко и мармалад от праскови дано ми се получи , но нали трябва да се пробва.

    ОтговорИзтриване
  18. Разкошно сладко.Трябва ли да се стерилизират бурканите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не бях ги стерилизирала, само сипвах горещо сладкото в бурканите. При мен нямаше проблеми. Ако не се чувствате сигурна можете да стерилизирате за 5-10 мин.

      Изтриване
  19. Hey! This is my first visit to your blog! We are a group of
    volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
    Your blog provided us beneficial information to work on.
    You have done a outstanding job!
    Here is my weblog : sponsor

    ОтговорИзтриване
  20. Изглежда чудесно. Сипвате ли малко вода

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вода НЕ СЕ добавя, защото няма нужда. Както обесних в рецептата, плодовете се оставят със захарта да престоят в хладилника, дори можете да ги посипете със захар от вечерта и да сварите сладкото на другия ден. Ще видите, че плодовете ще пуснат сами доста вода. Успех!

      Изтриване
  21. Стерилизират ли се след това бурканите за 5 минути ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не съм стерилизирала. До сега не съм имала проблеми. Само сипвам горещо сладкото в бурканите и после ги обръщам обратно и ги оставям да изстинат така, за да хлътне капачката. Успех!

      Изтриване
  22. Здравей Жани от 10 прасковки колко бурканчета излизат от пюре бурканчета и ванилия добавяш ли

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не мога да си спомня точно, но мисля около 4-5. Може да сложите ванилия, ако желаете, аз не съм слагала.
      Поздрави!

      Изтриване
  23. Здравейте, а дали може да се сложи сок от прясно изцеден лимон вместо лимонтозу?

    ОтговорИзтриване
  24. Ще го пробвам днес Дано да успея да го направя Утре ще пиша какво се е получило Стискайте ми палци

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте, никъде не можах да видя на колко градуса се пекат прасковите. Иначе сладкото се е получило направо вълшебно.
    Поздрави и хубави дни.

    ОтговорИзтриване