Страници

сряда, 5 октомври 2011 г.

Шоколадови бонбони с орехи и смокини

Shokoladovi bonboni s smokini i orehi_6116a
       
       Шоколадът е една от моите слабости. Обичам всичко правено с шоколад. При посещението ми на Празника на смокинята в Полилофо, една от почерпките бяха точно тези шоколадови бонбони, увити в станиолова хартия. Успях да науча рецептата и днес бързам да ви я споделя.

ПРОДУКТИ:
       24 сухи смокини “Каламата”
       8  супени лъжици захар с връх
       250 гр. орехови ядки
       300гр. шоколадова кувертюра (или 200гр. млечен шоколад и 100гр. натурален)
       1 с.л. краве масло и при нужда няколко лъжици кондензирано мляко, за да се втечни кувертюрата.

ПРИГОТВЯНЕ:      
       Смокините и захарта се слагат в тенджерка и се долива вода, колкото да се покрият с около 1-2 пръста отгоре. Тенджерката се покрива с капак и се вари продължително време на тих огън (около 50 мин), докато водата се сгъсти на сироп, а смокините  омекнат и набъбнат максимално. Снемат се от огъня. Оставят да престоят една нощ заедно със сиропа и на следващият ден се прецеждат.
       Орехите се запичат на фурна за 10 мин на 150С. С помощта на ножче се прави малък отвор в долния край на всяка смокиня и се напълва плътно с орехи. Притискаме отвора с пръсти и да придаваме кръгла форма на смокините. Кувертюра се разтопява на водна баня заедно с кравето масло и при нужда се добавя малко кондензирано мляко за да се разреди.
       Смокините се потопяват една по една в разтопения шоколад и се  подреждат върху повърхност покрита с прозрачно фолио или пекарска хартия. Украсяваме с помощта на вилица, която потопяваме в разтопен шоколад и разтичаме върху бонбоните. Оставяме да се стегнат на хладно място. На следващия ден увиваме в станиол.

Използвайте качествен  шоколад. От неговия вкус зависи вкуса на бонбоните.  За покритието използвах 200гр. млечен шоколад и 100гр. натурален.
 
Shokoladovi bonboni s smokini i orehi_5909Shokoladovi bonboni s smokini i orehi_5892aShokoladovi bonboni s smokini i orehi_5869aShokoladovi bonboni s smokini i orehi_5911Shokoladovi bonboni s smokini i orehi_5916Shokoladovi bonboni s smokini i orehi_5947Shokoladovi bonboni s smokini i orehi_5991Shokoladovi bonboni s smokini i orehi_5998Shokoladovi bonboni s smokini i orehi_6060Shokoladovi bonboni s smokini i orehi_6069 (2)Shokoladovi bonboni s smokini i orehi_6074Giorti tou sykou_4011

По тази рецепта можете да направите също и тарталетки със смокини...
Shokoladovi bonboni s smokini i orehi_5923Giorti tou sykou_4031b

 А знаете ли всъщност колко са полезни смокините?

       От хилядолетия насам хората се занимават с отглеждане на смокинови дървета. Според американско проучване, по открити вкаменени останки на смокиново дърво в долината на Йордания, най-древната смокинова плантация е на 11.500 години.
       Древните цивилизации от Средиземноморието са отдавали особена важност на смокинята и тя е била неразделна част от тяхното всекидневно меню. Консумирали ги пресни, сушени и дори понякога смокините били консумирани вместо хляб.

       Ценните хранителни качества на смокините били познати на древните хора, които освен като храна, използвали плодовете и частите на дървото като лекарство.
      Смокините са идеалният източник на енергия за хора, занимаващи се с интензивна физическа и умствена работа. Не случайно те били включени в диетата на древните спортисти. Освен, че са вкусни, смокините ги зареждали с енергия и им осигурявали отлично здраве.

     В 100 gr. сухи смокини се съдържат:
  • 217 kcal, 4 gr. протеини, 55,3 gr. въглехидрати.
  • 6,7 mgr. растителни влакна, жизнено важни за доброто функциониране на храносмилателната система и едно от най-добрите лекарства срещу запек.
  • 163 mgr. фосфор
  • 138 mgr. калий
  • 91,5 mgr. Магнезий
  • Витамини А, В1, В2, С
  • Калций, колкото се съдържа в половин чаша прясно мляко

    48 коментара:

    1. Жани,
      невероятни са :))))
      Страхотно изкушение!
      Е, взех си, не издържах!
      Поздрави!!!!!!

      ОтговорИзтриване
    2. Жани,превъзходни са бонбоните!
      Ти си невероятен кулинар и изключително ерудирана жена!
      За мен е удоволствие да чета постовете ти:)
      Взимам си от уникалните бонбони и се присъединявам към Дани с поздрави и прегръдки:)

      ОтговорИзтриване
    3. Лелееее, Жани :) страхотни са :)
      Грабвам си!
      Поздрави!

      ОтговорИзтриване
    4. Върхът са!!! Страшно, ама страшно много ми харесват - ще се направят обезателно!
      Благодаря за рецептата.

      ОтговорИзтриване
    5. Вълшебно изкушение! До сега само сладкото от смокини можеше да ме изкуши така :-) Много ми хареса рецептата, Жани!

      Поздрави, Милена :-)

      ОтговорИзтриване
    6. Жаниииии, какво правиш ти? Страхотни са ти бонбоните!!!!
      Взимам си моментално един, като четвърта имам шанс.:-)))
      Прегръдки и сърдечни поздрави!

      ОтговорИзтриване
    7. Упс, виждаш ли какво става, докато някои се прехласват с писания.......:-)))
      Поздрави!

      ОтговорИзтриване
    8. Мили момичета,
      Дани,Катерина, Зори, Федора, Милена и Мони,
      благодаря ви за страхотните отзиви! Бонбоните наистина са невероятни, прекрасна шоколадова изненада. Когато ги направите, очаквам да се похвалите с отзиви. Вярвам, че ще ви станат любими :)))
      Хиляди сърдечни прегръдки на всички ви. Прегръщам ви силно!

      ОтговорИзтриване
    9. Жани, тези бонбони са уникално красиви, не спирам да ги гледам жадно. Страхотни!

      ОтговорИзтриване
    10. Жани ,наистина толкова красиви си ги направила тези бонбонки...Идеята е добра-ще ги направя някой ден и аз....
      Прегръдки и от мен,мила.....

      ОтговорИзтриване
    11. Жани, страхотни са бонбоните!
      Всички продукти са сред любимите ми. Записвам си ги и ще ги пробвам някой ден.
      Поздрави и хубав ден!

      ОтговорИзтриване
    12. Ето това са бонбонитеее! Жани страхотна си! Много благодаря, че публикува рецептата! Бонбоните са уникални - категорично ще се правят. Само трябва да си намеря хубави сушени смокини :) Хубав ден мила!

      ОтговорИзтриване
    13. Уаууу Жани, прелест, страхотна идея, сигурна съм, че са голяма вкусотия тези бонбони! И са много красиви :) Поздрави Жани и хубав ден!

      ОтговорИзтриване
    14. Божествени бонбони, красота! Записвам ги като рецепта и непременно ще ги изпробвам.
      Поздравления!

      ОтговорИзтриване
    15. О, страхотни саааа!! Веднага и в моя "Тo do" лист! Браво, Жани!

      Сърдечни поздрави!

      ОтговорИзтриване
    16. Чудесна рецепта, Жани!
      Провокира интереса ми и със сигурност ще опитам!


      Сърдечен поздрав!

      ОтговорИзтриване
    17. Очите ми останаха в тези бонбони, Жани, направо не е честно:) Страхотни са!

      ОтговорИзтриване
    18. Жани,Жани,ей сега ще се изстрелям да търся нещо шоколадово,че не мога да издържа на изкушението-страхотни са ти и бонбоните,и снимките,браво!

      Хубава вечер пожелавам!

      ОтговорИзтриване
    19. Жани, рецептата ти попадна право в сърцето ми и още утре ще бъде претворена у нас! Жестока идея, браво!!!

      ОтговорИзтриване
    20. Мариянке,
      Живка,
      Ели,
      Габи,
      Ева,
      Или,
      Мария,
      Леви,
      Траяна,
      Еликсир и
      Бубе,
      много ме зарадвахте с вашите отзиви. Вярвам скоро да пробвате рецептата и да изненадате приятно всичко, които ще се почерпят с тях.
      Много, много, прегръдки и сърдечни поздрави!

      ОтговорИзтриване
    21. Жани, вече няколко дни гледам и преглъщам и не събирам сили да напиша коментар.
      Тези бонбонки ме плениха, страшно много обичам смокини, а така приготвени съм сигурна, че са невероятно изкушение.
      Приятна неделна вечер!!!

      ОтговорИзтриване
    22. Жани, пак съм аз. Не идвам, за да проверя, дали случайно не е останал някой от вълшебните ти бонбони, а за да те поканя да наминеш към блогчето ми, там те очакват две награди.:-))
      Прегръдки, мила и хубави есенни дни!

      ОтговорИзтриване
    23. Жани, страхотен пост,страхотни снимки, невероятни бонбони!!!Добре, че имам смокини и орехи и веднага си сложих до мен!Браво! За идеята и за изпълнението!Сърдечни поздрави!

      ОтговорИзтриване
    24. Наистина изглеждат невероятно. Май съвсем скоро ще се пробвам. Просто не мога да откъсн очи от тях!

      ОтговорИзтриване
    25. Мили момичета, Мони М_Т, Бети, Мъхче, благодаря за сърдечните отзиви! Очаквам скоро да се похвалите със смокинови бонбони ваше производство :)))))

      ОтговорИзтриване
    26. Мони, сърдечно благодаря за наградите, много ме развълнува!

      ОтговорИзтриване
    27. Много изкусителни бонбони,а как обичам смокини....Страхотна рецепта!

      ОтговорИзтриване
    28. Жани,
      онзи ден си бях наумила да направя, обаче не намерих никъде такива смокини и се поотчаях. С пресни май няма да стане така хубаво ...май....май...

      ОтговорИзтриване
    29. Жани, бих искала да те питам нещо, тъй като живееш в Гърция и кулинарията ти е страст!?Наскоро в Тасос ядох кекс, който бе направен с мед и орехи, беше като сиропиран, но и ронлив в същото време. Търся рецепта или поне име на този кейк!? Моля те, ако имаш някаква информация да я споделиш? Благодаря!

      ОтговорИзтриване
    30. Мъхче, с пресни смокине не става. За рецептата са подходящи само сухите смокини. Мога да купя опаковка смокини от новата реколта и да ти пратя, ако не можеш да намертиш в България. Пиши ми на мейла: vegea.com@gmail.com, ако решиш, за да се разберем.

      ОтговорИзтриване
    31. Светлана, мисля, че кексът за който говориш е каридопита, т.е орехова пита. Не се стряскай от думата пита, защото в Гърция повечето от традиционните сладкиши, правени в тава се наричат "пита",но са като нашите кексове,
      амигдалОпита- бадемов кекс
      яуртОпита- кекс с кисело мляко
      каридОпита- орехов кекс
      портокалОпита- портокалов кекс.....
      Всяка домакиня има своя обичана рецепта за каридопита, аз ще ти споделя моята,в следващия постинг, която е много сполучлива.
      Приятелски поздрави!

      ОтговорИзтриване
    32. Жани, страшно вкусен блог имаш! А смокините са ми любими, обичам ги във всякакъв вид ! За жалост, тук в Канада не виреят, не че няма, продават по магазините, но понеже са екзотика най-ниската цена, на която съм попадала е 1$ за брой.:)
      И пак да кажа - прекрасен блог! Поздрави!

      ОтговорИзтриване
    33. Благодаря, Жани! Точно така се казваше! запомних само,че е пита, ама каква, нъцки!?:))))Очаквам с нетърпение рецептата ти!:)

      ОтговорИзтриване
    34. Направо ги сънувам тези бонбони. Изглеждат като то каталог за професионални сладкари. Много вкусни и апетитни изглеждат.
      Поздрави!
      Веси

      ОтговорИзтриване
    35. Изглеждат толкова .... греховни! От дни мисля за тях! Не е добре това, не е добре....

      ОтговорИзтриване
    36. Невероятна красота,Жани
      спретнала си уникално изкушение,толкова съблазнителни,красиви,че като ги видиш оставаш със затаен дъх
      искам да съм сега до тази райска благодат......
      заповядай мила при мен за една скромна награда http://kitchen-miriams28.blogspot.com/2011/11/blog-post_15.html

      ОтговорИзтриване
    37. Очарована съм,
      изглеждат страхотно -
      великолепна комбинация на вкус и аромат!
      Благодаря за чудесната рецепта, поздрави, Диана

      ОтговорИзтриване
    38. Невероятно красиви бонбони....Възхитена съм от тази публикация!Рецептата е наистина прекрасна!
      Хубав Уикенд!

      ОтговорИзтриване
    39. Прекрасни са! В момента ги правя, да видим какво ще се получи:). Благодаря!

      ОтговорИзтриване
    40. Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

      ОтговорИзтриване
    41. изглеждат божествено вкусно, страшно много ме искушават, задължително ще ги приготвя

      ОтговорИзтриване
    42. Изглеждат прекрасно! Не съм правила бонбони до сега, а имам голям мерак да опитам и тези ще са първите ми бонбони в кулинарната ми история:)

      ОтговорИзтриване
    43. Ужасно вкусни изглеждат, жалко, че не мога да си хапна гледайки ги на монитора хахахах благодаря за рецептата.

      ОтговорИзтриване
    44. Имаш страхотни предложения!Хвала за рецептите, като ги гледам и ще изям монитора!супер си

      ОтговорИзтриване
    45. Ух, че хубави шоколадови бонбони!

      ОтговорИзтриване
    46. Иска ми се да ги направя, но много слаб чочент ми е разтопяването на шоколада. Никога не мога да го направя както трябва.

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Вероятно ви се е пресичал шоколада при разтопяването на водна баня. Това става защото парата прави конденз и при допира си със шоколада го пресича. Т.е. по- нагледно, грешно е да разтопявате шоколада на водна баня, докато ври едновременно водата.

        За да го избегнете има 2 начина:
        1.Да налеете вода в по голяма тенджера и да оставите докато заври, след това да отстраните от огъня и да потопите в нея по-малка тенджерка покрита с капак, в която ще сложите натрошения шоколад. Оставяте 10 мин и след като омекне, разбърквате с шпаутла до еднородност.

        2. Да загреете фурната на 70С. Да сложите натрошен шоколада в метална купа (или тенджерка) в фурната и да наблюдавате за момента, в който омеква шоколада. Тогава започвате да разбърквате с шпатула, докато се разтопи напълно и ако е нужно го държите отново в фурната докато се разтопи.

        Поздрави!

        Изтриване