Шоколадът е една от моите слабости. Обичам всичко правено с шоколад. При посещението ми на Празника на смокинята в Полилофо, една от почерпките бяха точно тези шоколадови бонбони, увити в станиолова хартия. Успях да науча рецептата и днес бързам да ви я споделя.
ПРОДУКТИ:
24 сухи смокини “Каламата”
8 супени лъжици захар с връх
250 гр. орехови ядки
300гр. шоколадова кувертюра (или 200гр. млечен шоколад и 100гр. натурален)
1 с.л. краве масло и при нужда няколко лъжици кондензирано мляко, за да се втечни кувертюрата.
ПРИГОТВЯНЕ:
Смокините и захарта се слагат в тенджерка и се долива вода, колкото да се покрият с около 1-2 пръста отгоре. Тенджерката се покрива с капак и се вари продължително време на тих огън (около 50 мин), докато водата се сгъсти на сироп, а смокините омекнат и набъбнат максимално. Снемат се от огъня. Оставят да престоят една нощ заедно със сиропа и на следващият ден се прецеждат.
Орехите се запичат на фурна за 10 мин на 150С. С помощта на ножче се прави малък отвор в долния край на всяка смокиня и се напълва плътно с орехи. Притискаме отвора с пръсти и да придаваме кръгла форма на смокините. Кувертюра се разтопява на водна баня заедно с кравето масло и при нужда се добавя малко кондензирано мляко за да се разреди.
Смокините се потопяват една по една в разтопения шоколад и се подреждат върху повърхност покрита с прозрачно фолио или пекарска хартия. Украсяваме с помощта на вилица, която потопяваме в разтопен шоколад и разтичаме върху бонбоните. Оставяме да се стегнат на хладно място. На следващия ден увиваме в станиол.
Използвайте качествен шоколад. От неговия вкус зависи вкуса на бонбоните. За покритието използвах 200гр. млечен шоколад и 100гр. натурален.
По тази рецепта можете да направите също и тарталетки със смокини...
А знаете ли всъщност колко са полезни смокините?
От хилядолетия насам хората се занимават с отглеждане на смокинови дървета. Според американско проучване, по открити вкаменени останки на смокиново дърво в долината на Йордания, най-древната смокинова плантация е на 11.500 години.
Древните цивилизации от Средиземноморието са отдавали особена важност на смокинята и тя е била неразделна част от тяхното всекидневно меню. Консумирали ги пресни, сушени и дори понякога смокините били консумирани вместо хляб.
Ценните хранителни качества на смокините били познати на древните хора, които освен като храна, използвали плодовете и частите на дървото като лекарство.
Смокините са идеалният източник на енергия за хора, занимаващи се с интензивна физическа и умствена работа. Не случайно те били включени в диетата на древните спортисти. Освен, че са вкусни, смокините ги зареждали с енергия и им осигурявали отлично здраве.
В 100 gr. сухи смокини се съдържат:
- 217 kcal, 4 gr. протеини, 55,3 gr. въглехидрати.
- 6,7 mgr. растителни влакна, жизнено важни за доброто функциониране на храносмилателната система и едно от най-добрите лекарства срещу запек.
- 163 mgr. фосфор
- 138 mgr. калий
- 91,5 mgr. Магнезий
- Витамини А, В1, В2, С
- Калций, колкото се съдържа в половин чаша прясно мляко
Жани,
ОтговорИзтриваненевероятни са :))))
Страхотно изкушение!
Е, взех си, не издържах!
Поздрави!!!!!!
Жани,превъзходни са бонбоните!
ОтговорИзтриванеТи си невероятен кулинар и изключително ерудирана жена!
За мен е удоволствие да чета постовете ти:)
Взимам си от уникалните бонбони и се присъединявам към Дани с поздрави и прегръдки:)
Лелееее, Жани :) страхотни са :)
ОтговорИзтриванеГрабвам си!
Поздрави!
Върхът са!!! Страшно, ама страшно много ми харесват - ще се направят обезателно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата.
Вълшебно изкушение! До сега само сладкото от смокини можеше да ме изкуши така :-) Много ми хареса рецептата, Жани!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Жаниииии, какво правиш ти? Страхотни са ти бонбоните!!!!
ОтговорИзтриванеВзимам си моментално един, като четвърта имам шанс.:-)))
Прегръдки и сърдечни поздрави!
Упс, виждаш ли какво става, докато някои се прехласват с писания.......:-)))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мили момичета,
ОтговорИзтриванеДани,Катерина, Зори, Федора, Милена и Мони,
благодаря ви за страхотните отзиви! Бонбоните наистина са невероятни, прекрасна шоколадова изненада. Когато ги направите, очаквам да се похвалите с отзиви. Вярвам, че ще ви станат любими :)))
Хиляди сърдечни прегръдки на всички ви. Прегръщам ви силно!
Жани, тези бонбони са уникално красиви, не спирам да ги гледам жадно. Страхотни!
ОтговорИзтриванеЖани ,наистина толкова красиви си ги направила тези бонбонки...Идеята е добра-ще ги направя някой ден и аз....
ОтговорИзтриванеПрегръдки и от мен,мила.....
Жани, страхотни са бонбоните!
ОтговорИзтриванеВсички продукти са сред любимите ми. Записвам си ги и ще ги пробвам някой ден.
Поздрави и хубав ден!
Ето това са бонбонитеее! Жани страхотна си! Много благодаря, че публикува рецептата! Бонбоните са уникални - категорично ще се правят. Само трябва да си намеря хубави сушени смокини :) Хубав ден мила!
ОтговорИзтриванеУаууу Жани, прелест, страхотна идея, сигурна съм, че са голяма вкусотия тези бонбони! И са много красиви :) Поздрави Жани и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБожествени бонбони, красота! Записвам ги като рецепта и непременно ще ги изпробвам.
ОтговорИзтриванеПоздравления!
О, страхотни саааа!! Веднага и в моя "Тo do" лист! Браво, Жани!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Чудесна рецепта, Жани!
ОтговорИзтриванеПровокира интереса ми и със сигурност ще опитам!
Сърдечен поздрав!
Очите ми останаха в тези бонбони, Жани, направо не е честно:) Страхотни са!
ОтговорИзтриванеЖани,Жани,ей сега ще се изстрелям да търся нещо шоколадово,че не мога да издържа на изкушението-страхотни са ти и бонбоните,и снимките,браво!
ОтговорИзтриванеХубава вечер пожелавам!
Жани, рецептата ти попадна право в сърцето ми и още утре ще бъде претворена у нас! Жестока идея, браво!!!
ОтговорИзтриванеМариянке,
ОтговорИзтриванеЖивка,
Ели,
Габи,
Ева,
Или,
Мария,
Леви,
Траяна,
Еликсир и
Бубе,
много ме зарадвахте с вашите отзиви. Вярвам скоро да пробвате рецептата и да изненадате приятно всичко, които ще се почерпят с тях.
Много, много, прегръдки и сърдечни поздрави!
Жани, вече няколко дни гледам и преглъщам и не събирам сили да напиша коментар.
ОтговорИзтриванеТези бонбонки ме плениха, страшно много обичам смокини, а така приготвени съм сигурна, че са невероятно изкушение.
Приятна неделна вечер!!!
Жани, пак съм аз. Не идвам, за да проверя, дали случайно не е останал някой от вълшебните ти бонбони, а за да те поканя да наминеш към блогчето ми, там те очакват две награди.:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила и хубави есенни дни!
Жани, страхотен пост,страхотни снимки, невероятни бонбони!!!Добре, че имам смокини и орехи и веднага си сложих до мен!Браво! За идеята и за изпълнението!Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеНаистина изглеждат невероятно. Май съвсем скоро ще се пробвам. Просто не мога да откъсн очи от тях!
ОтговорИзтриванеМили момичета, Мони М_Т, Бети, Мъхче, благодаря за сърдечните отзиви! Очаквам скоро да се похвалите със смокинови бонбони ваше производство :)))))
ОтговорИзтриванеМони, сърдечно благодаря за наградите, много ме развълнува!
ОтговорИзтриванеМного изкусителни бонбони,а как обичам смокини....Страхотна рецепта!
ОтговорИзтриванеЖани,
ОтговорИзтриванеонзи ден си бях наумила да направя, обаче не намерих никъде такива смокини и се поотчаях. С пресни май няма да стане така хубаво ...май....май...
Жани, отлична идея!
ОтговорИзтриванеЖани, бих искала да те питам нещо, тъй като живееш в Гърция и кулинарията ти е страст!?Наскоро в Тасос ядох кекс, който бе направен с мед и орехи, беше като сиропиран, но и ронлив в същото време. Търся рецепта или поне име на този кейк!? Моля те, ако имаш някаква информация да я споделиш? Благодаря!
ОтговорИзтриванеМъхче, с пресни смокине не става. За рецептата са подходящи само сухите смокини. Мога да купя опаковка смокини от новата реколта и да ти пратя, ако не можеш да намертиш в България. Пиши ми на мейла: vegea.com@gmail.com, ако решиш, за да се разберем.
ОтговорИзтриванеСветлана, мисля, че кексът за който говориш е каридопита, т.е орехова пита. Не се стряскай от думата пита, защото в Гърция повечето от традиционните сладкиши, правени в тава се наричат "пита",но са като нашите кексове,
ОтговорИзтриванеамигдалОпита- бадемов кекс
яуртОпита- кекс с кисело мляко
каридОпита- орехов кекс
портокалОпита- портокалов кекс.....
Всяка домакиня има своя обичана рецепта за каридопита, аз ще ти споделя моята,в следващия постинг, която е много сполучлива.
Приятелски поздрави!
Жани, страшно вкусен блог имаш! А смокините са ми любими, обичам ги във всякакъв вид ! За жалост, тук в Канада не виреят, не че няма, продават по магазините, но понеже са екзотика най-ниската цена, на която съм попадала е 1$ за брой.:)
ОтговорИзтриванеИ пак да кажа - прекрасен блог! Поздрави!
Благодаря, Жани! Точно така се казваше! запомних само,че е пита, ама каква, нъцки!?:))))Очаквам с нетърпение рецептата ти!:)
ОтговорИзтриванеНаправо ги сънувам тези бонбони. Изглеждат като то каталог за професионални сладкари. Много вкусни и апетитни изглеждат.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Веси
Изглеждат толкова .... греховни! От дни мисля за тях! Не е добре това, не е добре....
ОтговорИзтриванеНевероятна красота,Жани
ОтговорИзтриванеспретнала си уникално изкушение,толкова съблазнителни,красиви,че като ги видиш оставаш със затаен дъх
искам да съм сега до тази райска благодат......
заповядай мила при мен за една скромна награда http://kitchen-miriams28.blogspot.com/2011/11/blog-post_15.html
Очарована съм,
ОтговорИзтриванеизглеждат страхотно -
великолепна комбинация на вкус и аромат!
Благодаря за чудесната рецепта, поздрави, Диана
Невероятно красиви бонбони....Възхитена съм от тази публикация!Рецептата е наистина прекрасна!
ОтговорИзтриванеХубав Уикенд!
Прекрасни са! В момента ги правя, да видим какво ще се получи:). Благодаря!
ОтговорИзтриванеСтрахотна публикация. Продължавай в същия дух!
ОтговорИзтриванеизглеждат божествено вкусно, страшно много ме искушават, задължително ще ги приготвя
ОтговорИзтриванеИзглеждат прекрасно! Не съм правила бонбони до сега, а имам голям мерак да опитам и тези ще са първите ми бонбони в кулинарната ми история:)
ОтговорИзтриванеУжасно вкусни изглеждат, жалко, че не мога да си хапна гледайки ги на монитора хахахах благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеИмаш страхотни предложения!Хвала за рецептите, като ги гледам и ще изям монитора!супер си
ОтговорИзтриванеУх, че хубави шоколадови бонбони!
ОтговорИзтриванеИска ми се да ги направя, но много слаб чочент ми е разтопяването на шоколада. Никога не мога да го направя както трябва.
ОтговорИзтриванеВероятно ви се е пресичал шоколада при разтопяването на водна баня. Това става защото парата прави конденз и при допира си със шоколада го пресича. Т.е. по- нагледно, грешно е да разтопявате шоколада на водна баня, докато ври едновременно водата.
ИзтриванеЗа да го избегнете има 2 начина:
1.Да налеете вода в по голяма тенджера и да оставите докато заври, след това да отстраните от огъня и да потопите в нея по-малка тенджерка покрита с капак, в която ще сложите натрошения шоколад. Оставяте 10 мин и след като омекне, разбърквате с шпаутла до еднородност.
2. Да загреете фурната на 70С. Да сложите натрошен шоколада в метална купа (или тенджерка) в фурната и да наблюдавате за момента, в който омеква шоколада. Тогава започвате да разбърквате с шпатула, докато се разтопи напълно и ако е нужно го държите отново в фурната докато се разтопи.
Поздрави!