Хапвали ли сте екмек кадаиф? Онзи прекрасен сладкиш с млечен крем, сметана и кадаиф?…така…а хапвали ли сте същия десерт с козунак вместо с кадаиф? Истинска наслада за душата! Хапваш си едно парченце и в устата ти започват да се преливат блажени вкусове, ту на сметанова паста с млечен крем , ту на ориенталски сиропиран десерт. Продължаваш да си хапваш и се чувстваш толкова безсилен да спреш ….. Блаженство, нали?
Всъщност “екмекът” който приготвят гърците с потекло от Пондос има много сходна рецепта и технология с тази на козунака. Замесва се почти същото тесто, разстила се на тънко в тавичка, чака се да втаса двойно и се изпича. Разбира се, се сиропира и при сервиране се гарнира с топка сладолед с каймак, от онзи истинския дето го има само в Истанбул.
Мисля да ви зарадвам още повече и да ви предложа един рационален вариант за употребяване на неизядените великденски козунаци, а пък друг път ще ви замеся истински екмек.
Продукти:
тава 26х36 или кръгла тава 28 см
За крема:
За сиропа:
За сметановото покритие:
Колкото е по-студена сметаната, толкова по-бързо се разбива. Затова предварително сложете сметаната във фризера да се охлади за 1 час и след това употребете.
Първоначално разбийте сметаната самостоятелно за около 2-3 мин, когато започне леко да се сгъстява прибавяте пудрата захар и разбийте докато се получи крем. Поставете в хладилника докато сглобите десерта.
Сглобяване:
Нарежете козунака на филии с дебелина 2-3 см, подредете в тавичка и запечете на фурна на 200С до светло златисто. Това ще отнеме около 15 минути. Сиропирайте с охладения сироп като наливате лъжица по лъжица, изчакайте 10 минути докато поеме сиропа. След това по желание поръсете с 1/2 чаена лъжичка канела. Отгоре разстелете млечния крем, а върху него покрийте със разбитата сметана. (За да ви е по-лесно да разпределите крема и сметаната може да ползвате пош.) Върху сметаната гарнирайте с настърган шоколад и посипете с филирани бадеми.
Поставете в хладилник за около 2-3 часа да се стегне и разрежете на порции!
Хубавите неща не траят дълго, нали се сещате, че само това остана за нагледен материал от цялата тава?
Всъщност “екмекът” който приготвят гърците с потекло от Пондос има много сходна рецепта и технология с тази на козунака. Замесва се почти същото тесто, разстила се на тънко в тавичка, чака се да втаса двойно и се изпича. Разбира се, се сиропира и при сервиране се гарнира с топка сладолед с каймак, от онзи истинския дето го има само в Истанбул.
Мисля да ви зарадвам още повече и да ви предложа един рационален вариант за употребяване на неизядените великденски козунаци, а пък друг път ще ви замеся истински екмек.
Продукти:
тава 26х36 или кръгла тава 28 см
- 500 гр. козунак
- 300 мл. млечна сметана 35%
- 30 гр. пудра захар
- 100 гр. шоколад
- 50 гр. филирани бадеми
За крема:
- 1 литър прясно мляко
- 4 жълтъка
- 100 гр. нишесте или брашно
- 200 гр. захар
- 1 ванилия
- 50 гр. краве масло
За сиропа:
- 1 1/2 ч.ч захар
- 1 1/2 ч.ч вода
- 1 пръчка канела
- 1 резен лимон
За сметановото покритие:
Колкото е по-студена сметаната, толкова по-бързо се разбива. Затова предварително сложете сметаната във фризера да се охлади за 1 час и след това употребете.
Първоначално разбийте сметаната самостоятелно за около 2-3 мин, когато започне леко да се сгъстява прибавяте пудрата захар и разбийте докато се получи крем. Поставете в хладилника докато сглобите десерта.
Сглобяване:
Нарежете козунака на филии с дебелина 2-3 см, подредете в тавичка и запечете на фурна на 200С до светло златисто. Това ще отнеме около 15 минути. Сиропирайте с охладения сироп като наливате лъжица по лъжица, изчакайте 10 минути докато поеме сиропа. След това по желание поръсете с 1/2 чаена лъжичка канела. Отгоре разстелете млечния крем, а върху него покрийте със разбитата сметана. (За да ви е по-лесно да разпределите крема и сметаната може да ползвате пош.) Върху сметаната гарнирайте с настърган шоколад и посипете с филирани бадеми.
Поставете в хладилник за около 2-3 часа да се стегне и разрежете на порции!
Хубавите неща не траят дълго, нали се сещате, че само това остана за нагледен материал от цялата тава?
Ооооо,няма да ме се размине.....
ОтговорИзтриванеЖиве, точно за твоите вкусови рецептори е този сладкиш :)
ИзтриванеОоо, и за моите, прекрасен сладкиш! И, Жани, хубаво ме подсещаш... Сега ще те питам и само да знаеш колко ще ме зарадваш, ако се сетиш. :) Та... В една сладкарничка тук съм си взимала често сладкиш, който те наричат "Гръцки кадаиф". Представлява тънък слой кадаиф, после ей такъв жълтичък крем като твоя, но по-дебел слой, като крем пита. Отгоре пак пласт кадаиф и се завършва с орехи. И пак стои като леко сиропиран. Много обичам, но нямам рецепта...
ОтговорИзтриванеНадявам се да ти е познат. Поздрави от мен!
Гери, това е пак е екмек кадаиф, има и такъв вариант.....Като общо кремът във всички е млечен, обаче това което ми описа ми напомня на тази рецепта. https://www.youtube.com/watch?v=5pyunV2_eBA
ОтговорИзтриванеПогледни и ми кажи дали е това което търсиш?
Не, не мисля, че е това, Жани. Кремът беше по-скоро нишестен или яйчен, беше жълт и по-различен. Сега даже намерих сайта на сладкарничката (тя е съвсем обикновена, точно тип соц, има и снимка на сладкиша, ще ти покажа). И виждам, че отгоре всъщност няма пласт кадаиф, значи е моя грешката, за което ти се извинявам много... Ето тук: http://www.pchela-bg.net/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%88%D0%B8.html . Втори ред, точно по средата. Пише "гръцки кадаиф". :)
ИзтриванеА видеото показва също превъзходен сладкиш! За който обаче май ми трябва пресен кадаиф, а при нас няма...
Гери, кадаифа тук го купуваме в замразено състояние от супер маркетите . Отделно има в града два цеха за пресни листи за баница и в единия съм сугурна, че има и кадаиф. Има голяма разлика в качеството в сравнение с тези от супера, където като отворя пакета и докато чакам да се размразят и листите вече се трошат! Много ми е чудно как в България, където ядат толкова тестени не се продава и кадаиф.
ИзтриванеКато гледам с този крем "лек ванилов крем" правят още два сладкиша- милфьой, крем пита, гръцки кадаиф. За да правят с него и милфьой и крем пита, най-вероятно смесват млечния крем с разбита сметана или с италиански меренг, за да стане по-въздушен. Повече не мога да ти кажа, като не съм го кусвала, само мога да гадая и да правя асоциации с крема за тези рецепти. За повече догадки питай Живка http://receptitenazoii.blogspot.gr/ , тя е ходила на професионални сладкарски курсове, познава как се правят основните сладкарски кремове в България и сигурно има представа какъв може да бъде този крем.
Щом като ти е на сърце да го направиш и намериш кадаиф, гледай пак видеото за турския кадаиф, как дроби кадаифа и го запича на тиган с маслото и ядките. Също е важно с какъв сироп се залива, за да не подгизне кадаифа. Това е наистина хубава рецепта. За крема ще го докараш на фантазия като смесиш млечен крем с разбита сметана 3:1
Поздрави мила!!!!
Жани, много ти благодаря! Аз по-скоро се чудех дали наистина е гръцки този кадаиф и ако да, как се приготвя при вас. А за сладкарницата... Никак не искам да знам какво слагат, защото сигурно е само суха смес с течност. Просто като идея е много вкусно!
ИзтриванеИначе за кадаифа... Има в България, разбира се, но не е пресен. Чувала съм за някаква уличка със занаяти в Търново, там имало, но аз нямам досег. Както и да е... Благодаря ти много за насоките и за видеото! Всичко добро! :)
П.П. Извини ме, че напълних публикацията ти с моите коментари...
Даже се радвам, че ме питаш! Нали за това е блога, да се пускат коментари :)
ИзтриванеГери, тази сладкарница го нарича този кадаиф гръцки, но не изглежда по гръцки маниер, по скоро по турски.
Това което продават в сладкарниците тук и наричат екмек кадаиф представлява порция в прозрачна пластмасова купичка. На дъното има ред сиропиран кадаиф, поръсен с шам фъстък или бадеми, отгоре крем патисери, т.е този стандартния млечен крем с яйца, смесен с разбита сметана и отгоре гарниран само със разбита сметана и поръсен отгоре с шам фъстък или бадеми.
Ето тук погледни как изглежда гръцкия екмек кадаиф на порция както го продават https://www.google.gr/search?q=%CE%B5%CE%BA%CE%BC%CE%B5%CE%BA+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%86%CE%B9+%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF&biw=669&bih=600&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=CO8FVbjxDtDoaM_bgEg&ved=0CB4QsAQ
Друго което се продава, направено с кадаиф е класичаския кадаиф в тава, навит на рулца, в сърцевината с ядки (бадем или шам фъстък).
https://www.google.gr/search?q=%CE%B5%CE%BA%CE%BC%CE%B5%CE%BA+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%86%CE%B9+%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF&biw=669&bih=600&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=CO8FVbjxDtDoaM_bgEg&ved=0CB4QsAQ#tbm=isch&q=%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%86%CE%B9+%CF%84%CE%B1%CF%88%CE%B9%CE%BF%CF%85&imgdii=_
Също така има един друг вид, казва се Яниотико ( от името на града Ιωάννινα), то представлява руло от кадаиф, увит в лист за баклава и сиропиран.
http://vasanakia.blogspot.gr/2013/01/blog-post.html
http://koykoycook.gr/?p=9258
https://www.google.gr/search?q=%CE%B5%CE%BA%CE%BC%CE%B5%CE%BA+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%86%CE%B9+%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF&biw=669&bih=600&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=CO8FVbjxDtDoaM_bgEg&ved=0CB4QsAQ#tbm=isch&q=%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%86%CE%B9+%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF&imgdii=_
Това се сещам за сега. Обаче да знаеш по големи майстори от турците в сиропираните сладкиши няма.
Златна си, да знаеш! Направо ми напълни очите... Всичко изглежда прекрасно и някога ще опитам поне едно от предложенията! Само да се докопам до пресен кадаиф... Още веднъж сърдечно ти благодаря, Жани! :)
ИзтриванеИзглежда супер вкусно, Жани. Това е за великденските дни, когато има много останал козунак.
ОтговорИзтриванеХаресва ми идеята ти и с удоволствие ще опитам като имам под ръка козунак.
Поздрави и усмихната неделя :)
Габи, като гледам в кулинарните групи от сега колко козунак се прави, нямат търпение да Великден :)
ОтговорИзтриванеОпитай го екмека, когато можеш, ще ти хареса непременно!
Усмихната неделя и на теб мила!
Жани,това със сигурност е десерт за милиони!Уникален е,дъхав,сочен,богато сиропиран,с пухкави кремчета-просто мечта!Великолепна рецепта!Само да ти отбележа,че в състава на крема липсва маслото,което споменаваш в направата по-долу.Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРоси, вярно, пропуснала съм да напиша кравето масло, то е 50 гр. за 1 литър.
ИзтриванеБлагодаря за подсещането мила,
голяма прегръдка и хубава седмица!!!
Жани, толкова вкусно изглежда!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ohoo , vkysotiika ! Oshte ytre shte go opitam ! Prekrasen yikend Jani !!!!
ОтговорИзтриванеСтрахотно добре изглежда, но не видях в рецептата узо или мастикс!? Мислех, че са характерни аромати за екмек, поне аз такъв съм яла и правила...
ОтговорИзтриване