Тази прекрасна и вкусна салата, която с радост искам да споделя с вас е едно от любимите ми студени блюда. Приготвя се от печени и белени червени сладки пиперки, които заливам с марината и съхранявам в бурканче в хладилника. С тях приготвям тази салата-мезе или прибавям няколко от тях към салата от домати, краставици, лук, прясна зелена пиперка и сирене. Става изключително вкусно! Могат да се съхраняват дълго време в хладилика, покрити с марината, която с течение на времето овкусява и дава аромат на печените пиперки.
ПРОДУКТИ:
10 червени месести чушки
1 връзка магданоз
5-6 скилидки чесън
сол
зехтин-оцет в съотношение 3:1, за заливането на чушките в бурканчето
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Опичаме равномерно чушките на грил на фурната, прехвърляме в тенджерка, която покриваме с капак, за да се задушат и след като изстинат ги обелваме.
Приготвяме марината от магданоз,нарязан на дребно, чесън, нарязан на тънки филийки, 150 ml. зехтин и 50 ml. оцет.
Посоляваме чушките и смесваме с маринатата, съхраняваме в бурканче в хладилника.
Да ви е вкусно!
Жани,обожавам тази салата:)
ОтговорИзтриванеЛюбимо мое ястие!
ОтговорИзтриванеЕй с това мога да изкарам дни наред без да ми омръзне :), което ме подсеща, че иде време за "есенното печене". Вече са почти свършили миналогодишните ми провизии и все още няма червени пиперки на пазара тук (с изключение на някакви вносни в големите вериги)... Но, нали пресни са си друго нещо, та заместваме със зелени, ама не е същото - има разлика във вкуса ;)
Хм, пак тези несравними фотоси - наслада за очите! Жани, подклаждаш у мен онова мило чуство за дом, принадлежност, традиция, бит...и страшен апетит, ей! ;)
Приятен и усмихнат ден ти пожелавам!
Умирам за такава салата - с повече магданоз, с чесънче, ммммм, вкусноооо!
ОтговорИзтриванеБраво, Жани!:-))
Хубав, слънчев и усмихнат петък!:-))
ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΛΑΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΜΠΑΞΕ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΛΥΚΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванеbluemoon,
Moni,
Благодаря ви за прекрасните коментари!
Ίριδα σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
ОтговорИзтриване