Страници

вторник, 6 януари 2015 г.

Телешко стифадо/Beef stifado

  Μοσχάρι στιφάδο
stifado_2998
От дете много обичам яхния с лук (попска яхния). Може да бъде с различни видове месо- пилешко, свинско, заек, телеко. Има и постен вариант- с лукчета, морков и целина. Майка ми обича да я готви със свинско месо.
Днешната ми рецепта е за телешко стифадо. Подходяща е за вечеря за гости.
В Гърция яхнията с лук се нарича стифадо. Стифадо може да се сготви с телешко месо, заешко, петел, охтопод…Много хора си мислят, че се прави с един куп подправки…розмарин, бахар, дафин, канела и вино.
Не е задължително да е толкова натоварена, всъщност количеството подправки е според вкуса на готвача. Днес я готви мъжът ми. Той слага подправки, обаче в дискретно количество. Винаги готви месо с кокал, яденето става по-вкусно.

Единственото пипкаво нещо е обелването на лукчета. Можте да ги почистите от предната вечер. Трябва да се внимава мустаците на лукчетата да се изрязват повърхностно, за да се запазят главичките цели при готвенето. Има един трик за бързо обелване на лука. Залива се за няколко минути с вряла вода и се изплаква, люспите омекват и се бели по-лесно.
След като се обелят, задължително се посипват с 1-2 лъжици захар и се наръсва с 1/2 кафяна чашка оцет. Така престояват няколко часа, а най-добре цяла нощ. Прецеждат се и се готвят. Стифадото става по-вкусно, а лукчетата почти не се разваряват. Колкото в по-широка тенджера се готви ястието, толкова по-споличливо става. Лукчетата пускат много вода и ако тенджерата е тясна е трудно да се изпари.

Продукти за 6 порции:
  • 1 1/2 чаена чаша зехтин
  • 1,5 кг. телешко месо с кокал нарязано на порции.
  • 1,5 кг. дребни лукчета ( едър арпажик)
  • 3 пресни домата настъргани
  • 1 чаена лъжичка доматено пюре
  • 40 гр. оцет (не много силен, за салата)
  • 1 чаена лъжичка червен пипер, 7 зрънца бахар, 4 пъпки карамфил,
    3 дафинови листа, 1/2 чаена лъжичка черен пипер смлян
  • 1 чаена чаша вода
Приготвяне:
В широка тенджера загрейте зехтина и сотирайте парчетата месо до златисто от всички страни (около 5-8 минути).
Прибавете лукчетата и разбъркайте няколко пъти (не е задължително да се сотират колкото месото). Прибавете настърганите домати, доматеното пюре, оцета, подправките и водата.

stifado_2800 stifado_2803stifado_2805 stifado_2808stifado_2811 stifado_2851
Похлупете, изчакайте да заври и намалете огъня. Πериодично разбърквате внимателно. Оставете да ври на слаб огън, колкото е нужно да се свари месото (да се отделя от кокала) и да се сгъсти соса (около 2-2,5 часа).
stifado_3023
Сервирайте и да ви е сладко!!!!

6 коментара:

  1. Ах, че хубава яхния!
    Не съм яла такава от има-няма 20 години, за жалост :(
    За мен е най-вкусна с телешко и пиле.
    Честита Нова Година, Жани! С най-добри пожелания!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Нова Година Мария!
      Нека да е спорна, доходоносна и да ни донесе много приятни моменти!
      Яхнията с лук е чудесна и като, че ли навремето нашите родители я готвеха по-често.

      Изтриване
  2. Жани, тази яхнийка е просто прекрасна, да поздравиш готвача! :)
    И честита Нова година с пожелания за здраве, обич и много семеен уют!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Нова 2015 Гери,
      и аз ти отпращам най-сърдечни пожелания за Новата година!!!
      Готвачът няма грешка, много вкусно готви!!!

      Изтриване
  3. Жани, честита новата година! На теб и семейството ти - преди всичко здраве, много, много здраве! А останалото ще си дойде само. Радвам се, че блогът ти е станал направо прекрасени много чаровен! Винаги ми е било приятно да те чета и да гледам как с цяло сърце пишеш и снимаш! Браво и много успехи във всичко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Любо, благодаря ти за топлите пожелания!
      Честита нова година и на теб, желая ти през новата година желязно здраве, само приятни емоции, неочаквани доходи, сбъдване на всички желания!!!
      Поздрави!!!

      Изтриване