Един от фаворитите в асортимента на сладкарниците в Гърция е Кок. Това са вид сладки подобни на пастички. Наричат ги: кок или кокакя (умалително име). Ще срещнете наименованието им написано с омикрон (Ο) и (Ω): κωκ, κοκ, κοκάκια и κωκάκια. Кое е правилното?- не зная
В сладкарниците се предлага в две големини, по-големия (с големина на милинка), се продава на бройка, а по-малкия на кило, като тези които направих в рецептата.
Рецептата е от сладкарска книга и е дадена за 40 броя κок. При мен обаче се получиха 50.
Хубаво е да направите пандишпана на два пъти, защото наведнъж е трудно да се работи с 10 яйца. Затова разделих продуктите за пандишпана на две и разбих на два пъти. Всъщност така открих и една грешка при оформянето им. Върховете на шприцованите капачета трябва да се заглаждат, защото при печенето остават да стърчат нагоре и нямат добър естетически вид (за да ги поправите след това ще е нужно да ги изрежете с нож). Всъщност са получиха върхове защото тестото беше станало малко по-гъсто отколкото трябва и това зависи от големината на яйцата.
При втората доза няколко от яйцата се случиха по-големи и пандишпаненото тесто излезе малко по-рядко, така че когато шприцовах почти не се получиха върхове. Освен това станаха с по-въздушни и фина текстура.
При втората доза няколко от яйцата се случиха по-големи и пандишпаненото тесто излезе малко по-рядко, така че когато шприцовах почти не се получиха върхове. Освен това станаха с по-въздушни и фина текстура.
Кремът, шоколадовата глазура и сиропа са за цяла доза Кок.
Можете да изпълните рецепта на два етапа. Да изпечете капачетата, да направите крема и да сглобите сладките, а на следващия ден да ги потопите в шоколадова глазура, както направих аз.
Стават страхотно вкусни и представителни и са идеална почерпка за всякакъв повод.
Можете да изпълните рецепта на два етапа. Да изпечете капачетата, да направите крема и да сглобите сладките, а на следващия ден да ги потопите в шоколадова глазура, както направих аз.
Стават страхотно вкусни и представителни и са идеална почерпка за всякакъв повод.
Продукти:
Пандишпан за 25 бр. готови κок:
5 средни яйца (300 гр.)
100 гр. захар
1 прахче ванилия
50 гр. вода
5 гр. амониев бикарбонат
250 гр. брашно
Разтворете амониевия бикарбонат във водата.
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
Разбийте белтъците на пяна и прибавете постепенно 50 гр. захар. Към сместта налейте на тънка струйка водата с амониевия бикарбонат и продължете да разбивате до лъскав и плътен меренг.
Разбийте жълтъците заедно с ванилията и 50 гр. захар и ги смесете с разбитите белтъци като бъркате с миксер (или с шпатула).
Пресейте брашното и го добавете на 3-4 пъти към меренга. Разбъркайте с шпатула много внимателно с кръгообразни движения, за да се запази обема.
Изсипете сместта в пош с кръгъл накрайник и шприцовайте капачета с диаметър 5 см в тава покрита с пекарска хартия. *(Предварително можете да очертаете кръгове върху хартията с помощта на молив и малка чашка, в една тава се събират идеално 20 кръгчета, в 4х5 реда).
Загрейте фурната на 220С, поставете тавата на средна позиция и печете около 12 мин или докато добият розов загар, но внимавайте да не потъмнеят прекалено или да прегорят отдолу, затова ги наблюдавайте зорко. След като ги извадите от фурната, изчакайте да изстинат 5 минути и ги отлепете от хартията.
Крем за 50 броя κок:
1 литър прясно мляко
4 жълтъка
200 гр.захар
80 гр. брашно
40 гр. царевично нишесте (corn flower или corn starch)
1 ванилия
50 гр. краве масло
+
200 гр. млечна сметана (от животински произход 35%)
30 гр. пудра захар
В тенджера, на слаб огън, загрейте млякото до хладко. В подходящ съд разбийте с миксер заедно яйцата, захарта, брашното, нишесте, ½ чаена чаша мляко и ванилията до еднородна смес и ги прибавете към хладкото мляко в тенджерата. Разбъркайте заедно на слаб огън. От момента в който ще започнат да се появяват мехури бъркайте непрекъснато около 5 минути. Сварете гъст крем. Накрая прибавете кравето масло. Отнемете от огъня и оставете да се охлади на стайна температура.
Разбийте само сметаната и когато започне да се сгъстява прибавете пудрата заахар, продължете да разбивате за около 5-6 мин до готовност. Не прекалявайте с разбиването защото ще се пресече.Сироп:400 гр. вода
300 гр. захар
Сварете заедно водата и захарта за 5 мин.
Шоколадово покритие:
300 гр. шоколадов кувертюр
100 гр. прясно мляко
1 супена лъжица олио
В малка тенджерка сварете млякото. Отстранете от огъня и прибавете натрошения на дребно шоколад и олиото. Разбърквайте енергично докато се разтопи напълно шоколада и се получи лъскава глазура.
Сглобяване:Наредете в тава капачетата и ги сиропирайте с помощта на силиконова четка (за всяко капаче по 1 чаена лъжичка сироп), ако нямате четка можете да потопите долната част на всяко капаче в сиропа за 3 сек.
Разбъркайте с миксер охладения млечен крем за кратко и към него прибавете разбитата сметана. Размесете внимателно с шпатула. Кремът трябва да е пухкав и стегнат. Изсипете сместа в пош с кръгъл накрайник.
Шприцовайте крем върху половината от капачетата, а с останалите похлупете като сандвич.
Оставете да се стегнат около 3-4 часа в хладилник и след това потопете сладките в шоколадова глазура, така, че да се глазира само горната част с шоколад.
Ако желаете можете да разтопите млечен шоколад (който е по-светъл) и с корнет да окрасите сладките отгоре.
Да ви е вкусно!
Те са си цели тортички, чудни малки вкусотии! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Жане!
Да. те са един от класическите подаръци когато се ходи на гости.
ИзтриванеВесела и слънчева седмица Гери!.
Леле, какво е това прекрасно нещо?! Ще ги изпробвам задължително! Засега ги записвам да чакат ред.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Непременно да ги направиш, топят се в устата.
ИзтриванеПоздрави!
Страхотна вкусотия!
ОтговорИзтриванепредставям си само какъв вкус имат. Браво!
Вкусни и представителни са, обикновено ги носят като подарък при посещение.
ИзтриванеБлагодаря ти, прегръдки и успешен утрешен ден!
Впечатляващи са като визия, а за вкуса само мога да си представя това вкусно съчетание на блат, крем и глазура!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Жани!
Благодаря ти Тили!
ОтговорИзтриванеУспешен утрешен ден!
О, това е страхотно, точно като за мен!
ОтговорИзтриванеИнетересно как досега не съм попадала на такива сладки в Гърция. Сигурно защото като отида там и само реване ми е в главата :D Някъде съм ги изтървала от полезрение, но ще ми е приятно да ги опитам.
Чудесно изпълнение, Жани!
С поздрав :)
Голям пропуск, обаче може да се поправи, сега имаш и рецептата. При нас всичко се изяде с кеф.
ИзтриванеВесел и слънчев ден мила!
И аз като Тили оставам прехласната пред монитора.....Много ми харесаха тези сладки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата и приятен ден,Жани!
Миленка, много се радвам, че ви хареса предложението ми. Ако ги направиш пиши как са станали.
ИзтриванеСлънчев ден и много, много прегръдки!
Страхотни са и аз ще ги пробвам! Българския вариант на тези пастички се казват "Паста Индиана"
ОтговорИзтриванеМного в вкусно при теб! Не знаех за Индианките.
ИзтриванеПоздрави!
Великолепни,пухкави и много вкусни сладки,Жани,много ми харесват!
ОтговорИзтриванеРоси, радвам се, че ти харесват и на теб. Прегръдки!!!
ИзтриванеЖани, малко трудоемки ми стоят, ама пък вкусни. Непременно ще опитам, тук поне съмнения нямам. Поздрав!
ОтговорИзтриванеМъхче, има и мързелив вариант- Торта кок . Изпичат се два големи блата, крем в средата и шоколадова глазура отгоре. Вкусът е същият.
ИзтриванеПоздрави и слънчево утре!
Просто прекрасни! Обожавам такива сладки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеО, да кой ли не ги обича?
ИзтриванеСлънчева и успешна седмица!
Как не съм ги видяла и аз в Гърция тези сладки-другата седмица пак пътувам и ще ги потърся в сладкарниците.Жани,обещавам да ги направя,защото ме грабнаха от раз.Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Щом имаш пътуване към Гърция ще можеш да име се насладиш и да ми кажеш дали са ти харесали:)
ИзтриванеПрегръдки на теб и малката Ради!