Страници

неделя, 25 януари 2015 г.

Мраморен кекс / Κέικ μαρμπρέ


Продукти:
  • 3 яйца
  • 125 гр. краве масло
  • 200 гр. захар
  • 170 гр. прясно мляко
  • 220 гр. брашно пресято заедно с 10 гр. бакпулвер 
  • 1 ванилия
  • 2 супени лъжици какао + 2 супени лъжици захар + 4 супени лъжици топло мляко
        Кръгла форма за кекс с диаметър 22см.

Приготвяне:
  • Приготвяме какаовата смес като объркваме заедно в малка купа 2 супени лъжици какао + 2 супени лъжици захар + 4 супени лъжици топло мляко на каша.
  • Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
  • В дълбока купа разбиваме белтъците заедно с 100 гр. захар на сняг.
  • Разбиваме заедно кравето масло, 100 гр. захар и ванилията до побеляване и прибавяме един по един жълтъците. 
  • С помощта на силиконова шпатула (или сменяме бъркалките на миксера и поставяме спираловидни бъркалки за тесто) прибавяме 1/3 от разбитите белтъци като редуваме с брашното и млякото. Получената смес изсипваме върху белтъците и разбъркваме внимателно с шпатула.
  • Отделяме 1/3 от сместа и я прибавяме към какаото.
  • Намазняваме формата за кекс и наръсваме с брашно. Изсипваме половината от бялата смес на дъното, върху нея какаова смес и най-отгоре завършваме с бяла смес. С вилица разбъркваме по средата за да се получат шарките в кекса.
  • Печем на срена позиция в загрята фурна на 200 С без вентилатор около 45 мин. (или до суха клечка). 


Υλικα:
  • 3 αυγά
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 170 γρ. γάλα
  • 220 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο με 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κάψουλα βανίλια
  • 2 κουτ. σούπας κακάο + 2 κ.σ. ζάχαρη + 4 κ.σ. ζεστό γάλα
  • Στρόογιλη φόρμα για κέικ 22 εκ.

Εκτέλεση:
  • Αναμειγνύουμε μαζί το κακάο μαζί με 2 κ.σ. ζάχαρη και 4 κ.σ. ζεστό γάλα σε χυλό.
  • Χωρίζουμε τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους.
  • Σε βαθύ μπολ χτυπάμε τα ασπράδια και 100 γρ. ζάχαρη σε μαρέγκα.
  • Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με 100 γρ. ζάχαρη και την βανίλια σε αφράτη κρέμα και προσθέτουμε διαδοχικά τους κρόκους.
  • Επιτα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης (ή βάζοντας στο μίξερ τους σπιράλ αναδευτήρες για ζυμάρι) προσθέτουμε και το 1/3 από την μαρέγκα, το αλεύρι και το γάλα. Αδειάζουμε το μίγμα επάνω στην μαρέγκα και ομογενοποιούμε προσεκτικά με κυκλικές κινήσεις για να κρατήσουμε τον όγκο.
  • Κρατάμε 1/3 από το μίγμα και το προσθέτουμε στο κακάο.
  • Αλείφουμε με λάδι την φόρμα για κέικ και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τοποθετούμε στον πάτο της φόρμας το 1/2 μισό από το λευκό μίγμα, μετά αδειάζουμε το μίγμα κακάου και από πάνω στρώνουμε με το υπόλοιπο λεύκο μίγμα. Με ένα πιρούνι χτενίζουμε κυκλικά το μίγμα για να σχηματιστεί διχρωμία στο κέικ.
  • Ψήνουμε στη μεσαία θέση σε προθερμασμένο φούρνο στους 200Cχωρίς αέρα για 45 λεπτά (ή δοκιμάζουμε με καλαμάκι τρυπώντας το κέικ, εάν βγει χωρίς να έχει κολλήσει ζυμάρι, τότε είναι έτοιμο).



Няма нищо по-хубаво и вкусно от домашно приготвената храна.
Да ви е вкусно!

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο και νόστιμο από το σπιτικό φαγητό!
Καλή σας όρεξη!

9 коментара:

  1. Много е красив и вкусен! Чудна сутрешна или следобедна закуска!
    Успешна нова седмица, Жани!

    ОтговорИзтриване
  2. Жани, няма да откажа едно парченце с кафето!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Ехаа! Разкошен е! Взимам си за чая, че кафето вече го изпих.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Момичета най важното е, че в приготвянето има голям принос и дъщеричката. Та разби на сняг белтъците и маслото със захарта. Много добре държи купата и миксера, все наглеждах да не изсипе всичко, обаче ето, че кекса се получи, хем вкусен, но и красив :)
    Прегръдки и благодаря за коментарите!

    ОтговорИзтриване
  5. Жани, прекрасен се е получил! И като прочетох за дъщеричката... Браво на малката сладурана, скоро май ще й преотстъпиш кухнята. ;) Да ти е жива и здрава!
    Поздрави най-сърдечни! И да, няма по-хубаво от споделената домашна храна. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравления за младшата кулинарка,личи си,че от нейния принос се е преляла щипка любов в този чуден кекс,Жани,страхотен е!

    ОтговорИзтриване
  7. Явно сте чудесен тандем двечките, а кексът е просто страхотен!

    ОтговорИзтриване
  8. Момичета, благодаря за отзивите. Искам само да споделя, че забелязах, че кексът става по- пухкав и въздушен, когато се разбиват белтъците отделно. Изобщо съм най-доволна от тази рецепта. Всъщност тя е почти същата с тази за Василопита.
    Прегръдки на всички!!!

    ОтговорИзтриване
  9. О, Жани! Е точно от това имам нужда сега. Приказно!

    ОтговорИзтриване