Страници

неделя, 20 март 2016 г.

Портокалопита сиропирана (кекс) с портокалов мус

Портокалопита сиропирана (портокалов кекс) с портокалов мус, крем фреш и шам фъстък




Продукти за кекса:
1) 4 яйца
2) 1 1/2 чаена чаша захар = 270 гр
3) 125 гр краве масло ( или 85 гр краве масло + 40 гр. олио)
4) 200 гр. кисело мляко
5) настъргана портокалова кора от 1 портокал
6) 2 ч.ч брашно = 330 гр.
7) 2 ч.л. бакпулвер
8) 1 ч.ч бадемово брашно = бадеми смлени на ситно с блендер
9) 1 прахче ванилия

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.
Прибавя се кравето масло (да е меко, на стайна температура)
киселото мляко, портокаловата кора и ванилия.
В купа се смесват заедно брашно + бадеми на прах + бакпулвер и се разбъркват заедно. Прибавят се на порции към яйчената смес, бърка се внимателно.
Сипва се в намазнена тавичка, с размер, такъв, че като се налее кексовта смес да има височина около 3 см.
Пече се на 170С около 30-35 мин.
Като изстине се сиропира.
Оставя се да почине 20-30 ми и се покрива с Крем- Глазура, топла.
**********************************
Сироп:
1) 3/4 ч.ч портокалов сок
2) 1/2 ч.ч вода
3) 1 ч.ч захар
4) 1 пръчка канела
От изброените продукти се сварява захарен сироп, вари се около 4-5 мин.

********************************
Крем -Глазура на кекса:
1) 1,5 ч.ч пресен портокалов сок
2) 1 ч.ч вода
3) 100 гр. захар
4) 50 гр. нишесте
5) 2 с. л. краве масло
Порколаловия сок се прецежда, за да стане по-гладък и заедно с водата се загрява. Нишестето се размива с малко вода и се прибавя към тях. Вари се до сгъстяване. Щом се сгъсти се прибавят 2 с. л. краве масло за блясък.
От този крем се заделя 1/2 ч.ч. изчаква се да се охлади до 35С.
Останалата част се нанася топла върху сиропирания кекс
****************************
Портокалов мус:
Разбива се 1/2 ч.ч животинска сметана на крем и се смесва с изстиналия портокалов крем (1/2 ч.ч).
(* Забележка: това не е класическа рецепта за мус, а е бърз вариант на мус)

Крем фреш
Разбива се леко прясна животинска сметана докато се получат на повърхността балончета, а консистенцията е все още течна. Изполва се за украса (пред порцията кекс.

Гарнира се при сервирането със смлян шам фъстък (с блендер).


Добър апетит!

6 коментара:

  1. Много ефирен и сочен десерт,Жани!Щастливи пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиво...и ароматно...

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно предложение Жани.Особено ми допадна сиропирането и добавката на крем.Разкошен сладкиш.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Елена! Съчетанието между двете е наистина разкошно.
      Прегръдки!

      Изтриване