Съществуват много диворастящи треви които са ядливи. Като общо сред тях
са: щир, глухарче, синя жлъчка, градински кострец, полски мак,овчарска
торбичка и тученицата На бурените в България се гледа с пренебрежение, а
за хранителната им стойност се знае съвсем малко. В Гърция обаче
техните лечебни свойства и хранителна стойност са добре познати и са
неотменна част от всекидневното меню. Голямото им разнообразие винаги е
било източник на евтин вариант за изхранване. Те се консумират по
най-различни начини: като салата- сурови или сварени или сготвени в
комбинация с други продукти. Прочетете още..
Тученицата заема почетно място в гръцката кухня. Тя има леко кисел вкус и се използва за салати предимно в суров вид.
Щир, Амарант, Куча лобода
Лат: Amaranthus blitum var. silvestre, сем. Amaranthaceae
Много популярено растение в Гърция, евтин листен зеленчук, който се отглежда в почти всяка градина и се намира лесно на зеленчуковия пазар. Роднина на срещащите се в България различини видове щир, които растат най-вече като плевели.
Слез, Камиляк, молоха
лат: Malva sylvestris L.
В старите години от цъфналите клонки на слеза правели венци и гривни, за да посрещнат пролетта. В много села на о-в Крит, на 1 май украсяват вратите на къщите с цъфнало клонче от маслина и слез заедно с житен или ечемичен клас.
Пореч (Borago officinalis)
лат: Borago officinalis, сем. Грапаволистни
Борагото е оригинална подправка, ценна билка и медоносно растение. Традиционно се отглежда като зеленчуков вид и подправка, а днес и за фармацевтични цели, заради маслото, наречено „star flower oil” или „borage oil”, което се извлича от семената му.
Листно цвекло, Сескуло, Сескула
лат: Beta vulgaris var. cicla, сем. Лободови
Листното цвекло е зеленчик, с който се приготвят множество ястия- супи, салати, сармички, яхнии, зелени баници и др.Използват се листата, които на вкус напомнят спанака и затова много често тези два зеленчука се използват заедно.
Кострец, Зохос
лат: Sonchus oleraceus‐ сем. Asteraceae
Кострецът е известен в Гърция под името „зохос” и се събират главно два вида от това растение- светлозеленият и червеният. И двата са почти еднакви и се различават единствено по цвета. Растението има сладък вкус и се смята за зеленчукова трева.
Средиземноморска нузла, Кафкалитра
лат: Tordylium apulum L.
Средиземноморската нузла е ядлива трева с приятен аромат, която се смята за зеленчук и се използва главно при приготвянето на пролетни зелени баници (хортопити, спанакопити). Прибавя се в малки количества, за да придаде приятно ухание и вкус...
Лечебна ружа
лат:(Althaea officinalic)
Ботаническото име на лечебната ружа произлиза от гръцката дума ”άλθω”, което означава „лекувам”. Позната като храна и лекарство от древни времена, тя присъства и до днес в кухнята на много народи.
Полски мак
Лат: Papaver rhoeas
Нежните млади листа на полския мак имат приятен свеж аромат и се смятат за ароматна трева. Представлява неотменна съставка във всякакъв вид традиционни зелени баници. Използва се като ароматна добавка в салати, ястия със спанак и други листни зеленчуци.
Поздравления за труда! Продължавайте в тази посока.
ОтговорИзтриванеПросветителите не са само в училищата и университетите, а са и такива като Вас.
Бихте ли допълнили информацията за полския мак. Или линка към полския мак нещо не е добър.
Поправих линка, не бях забелязала, че не работи.Благодаря за посещението и коментара! Често пъти се питам дали този вид информация е интересна за четене...Явно все пак има смисъл да се пише на тази тема. :)
ОтговорИзтриванеНякои неща са ми известни ,но е добре човек да знае повече! Благодаря за полезната информация!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за информацията
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриванеПочти всичко е ново за мен и много интересно!
Темата е МНОГО нужна и актуалта на днешния ден. Научих много нови неща. Благодаря!!! Хем се храниш, хем се лекуваш... СУПЕР!!!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря!Беше интересно
ОтговорИзтриванеПодобна информация винаги е ценна. Дори и не всички, които я ползуват да казват по едно Благодаря!
ОтговорИзтриванеСтеф
Много интересна за мен тема - благодаря! Предполагам междувременно имате и допълнителна информация за други ядливи растения и ще се радвам да ги добавите към гореизброените.
ОтговорИзтриванеПоздравления за труда и чудесния блог!!!
A kade e gluharche, lapad i kopriva... Vrabchovi cheravca
ОтговорИзтриване