Синоними: Камиляк, молоха, камбулеш, волово око, горски слез
лат: Malva sylvestris L.
сем: Слезови/Malvaceae
гръцки: Μολόχα, Μάλβα, Μαλάχη, Αγριομολόχα
В старите години от цъфналите клонки на слеза правели венци и гривни, за да посрещнат пролетта. В много села на о-в Крит, на 1 май украсяват вратите на къщите с цъфнало клонче от маслина и слез заедно с житен или ечемичен клас.
Растение, познато от древността, използвано като храна и лекарство. В Древна Гърция заедно с останалите зеленчуци и билки отглеждали в градините и слез. Римляните го смятали за деликатес на трапезата. В Египетската кухня се употребява в различни ястия, например приготвят разядка, наречена „Молохия Бесара”, която се прави от сварена и обелена бакла, лук, подправки и листа слез.
В гръцката кухня слезът се използва в прясно състояние. Берат се младите зелени листа и се добавят (1-2 шепи пресни листа) към задушени ястия, яхнии, хортопита (зелена баница). От него се правят и сармички. Французите приготвят картофена яхния с листа от слез.
Семената имат дисковидна форма. Заради вкуса и формата са наричани понякога „сиренца“ или „хлебчета” .Неузрелите семенца са много вкусни за хапване.
Неслучайно слезът, както и черният бъз растат в близост до копривата.Той е едно от старите лечебни средства срещу опарване от коприва. Натъркване с листо от слез бързо успокоява възпаленото място.
Според мястото, на което расте, има разлика в оттенъка на цветчетата. Слез, който расте в плодородна почва има наситено розови цветчета, докато ако вирее в бедна, суха и камениста почва, цветовете имат виолетов, бледорозов или белезникав цвят.
Исторически данни
лат: Malva sylvestris L.
сем: Слезови/Malvaceae
гръцки: Μολόχα, Μάλβα, Μαλάχη, Αγριομολόχα
В старите години от цъфналите клонки на слеза правели венци и гривни, за да посрещнат пролетта. В много села на о-в Крит, на 1 май украсяват вратите на къщите с цъфнало клонче от маслина и слез заедно с житен или ечемичен клас.
Растение, познато от древността, използвано като храна и лекарство. В Древна Гърция заедно с останалите зеленчуци и билки отглеждали в градините и слез. Римляните го смятали за деликатес на трапезата. В Египетската кухня се употребява в различни ястия, например приготвят разядка, наречена „Молохия Бесара”, която се прави от сварена и обелена бакла, лук, подправки и листа слез.
В гръцката кухня слезът се използва в прясно състояние. Берат се младите зелени листа и се добавят (1-2 шепи пресни листа) към задушени ястия, яхнии, хортопита (зелена баница). От него се правят и сармички. Французите приготвят картофена яхния с листа от слез.
Семената имат дисковидна форма. Заради вкуса и формата са наричани понякога „сиренца“ или „хлебчета” .Неузрелите семенца са много вкусни за хапване.
Неслучайно слезът, както и черният бъз растат в близост до копривата.Той е едно от старите лечебни средства срещу опарване от коприва. Натъркване с листо от слез бързо успокоява възпаленото място.
Според мястото, на което расте, има разлика в оттенъка на цветчетата. Слез, който расте в плодородна почва има наситено розови цветчета, докато ако вирее в бедна, суха и камениста почва, цветовете имат виолетов, бледорозов или белезникав цвят.
Исторически данни
Хипократ казвал за слеза: „Παύει τας ωδίνας”- Прекратява всякакви болки.
Πознато и ценено растение, използвано като храна и лекарство, споменато за първи път от Хезиод още от 700 г. п.х. Казвали, че подтиска глада и жаждата.
Съществува една историческа личност от древността, което се свързва със слеза. Това лице е мъдрецът критянин Епименид, живял от втората половина на 7-и век до началото на 6-и век преди Христа. За него се казва, че един ден влязъл в една пещера да подремне и спал непрекъснато цели 57 години. По време на съня си пред него се разкрили тайните на произхода на боговете и Вселената. Събудил се просветен и помъдрял, но се намерил в един непознат свят. Той познавал тайната на критските билки. За да утоли жаждата и глада си се прехранвал единствено със „άλιμον” (алимон, прев. „без глад”, екстракт от билкова смес ), благодарение на която не усещал никога глад. Предполага се, че слезът и грудките от бял бърдун (Asphodelus albus) са съставни чсти на тази смес. Факт е, че негови съвременици казват, че не са го видели никога да се храни.Тази смес била и тайната на неговото дълголетие. Той живял според различни древни историци 154 години, а според критските предания 299 години.Така слезът станал билка на тайните и от тогава се използвал в различни тайни ритуали.
Питагор и Платон почитали Епименид. Те смятали слеза за свещена билка.
Хипократ лекувал отоци и възпаления като поставял лапа от вино и слез. Препоръчвал запарката като лек срещу различни гинекологични проблеми. Правел от слез вагинални свещички, които използвал за улесняване на раждането и облекчаване на болката.
Цицерон и Оратий споменават за омекчителното му действие.
Плиний казвал, че който изпива всекидневно на половин чашка пресен сок от слез придобива имунитет срещу всякаква болест.
Византийските хроникьори ни информират, че в онези години приготвяли подсилваща (питателна) каша от слез и други билки.
Карл Велики, който ценял билките, бил наредил да засеят слез във всички императорски градини.
През 16-ти век смятали, че растението може да излекува почти всяка болест поради леко слабителното действие, което спомага за пречистване на тялото.
Πознато и ценено растение, използвано като храна и лекарство, споменато за първи път от Хезиод още от 700 г. п.х. Казвали, че подтиска глада и жаждата.
Съществува една историческа личност от древността, което се свързва със слеза. Това лице е мъдрецът критянин Епименид, живял от втората половина на 7-и век до началото на 6-и век преди Христа. За него се казва, че един ден влязъл в една пещера да подремне и спал непрекъснато цели 57 години. По време на съня си пред него се разкрили тайните на произхода на боговете и Вселената. Събудил се просветен и помъдрял, но се намерил в един непознат свят. Той познавал тайната на критските билки. За да утоли жаждата и глада си се прехранвал единствено със „άλιμον” (алимон, прев. „без глад”, екстракт от билкова смес ), благодарение на която не усещал никога глад. Предполага се, че слезът и грудките от бял бърдун (Asphodelus albus) са съставни чсти на тази смес. Факт е, че негови съвременици казват, че не са го видели никога да се храни.Тази смес била и тайната на неговото дълголетие. Той живял според различни древни историци 154 години, а според критските предания 299 години.Така слезът станал билка на тайните и от тогава се използвал в различни тайни ритуали.
Питагор и Платон почитали Епименид. Те смятали слеза за свещена билка.
Хипократ лекувал отоци и възпаления като поставял лапа от вино и слез. Препоръчвал запарката като лек срещу различни гинекологични проблеми. Правел от слез вагинални свещички, които използвал за улесняване на раждането и облекчаване на болката.
Цицерон и Оратий споменават за омекчителното му действие.
Плиний казвал, че който изпива всекидневно на половин чашка пресен сок от слез придобива имунитет срещу всякаква болест.
Византийските хроникьори ни информират, че в онези години приготвяли подсилваща (питателна) каша от слез и други билки.
Карл Велики, който ценял билките, бил наредил да засеят слез във всички императорски градини.
През 16-ти век смятали, че растението може да излекува почти всяка болест поради леко слабителното действие, което спомага за пречистване на тялото.
Описание Едногодишно до многогодишно тревисто растение с дълги, мъхести, изправени, възходящи или лежащи, разклонени стъбла с височина 30—150 см. Листата са последователни с дълги дръжки, сърцевидни, с кръгло назъбени дялове, покрити с власинки. Цветовете са розови или розово-виолетови с надлъжни ленти, прикрепени с къси дръжки, разположени в пазвите на листата. Чашката е петделна. Цъфти от май до септември.
Растенията от сем. Слезови/Malvaceae са разделени в 9 рода и наброяват над 30 вида. Популярни видове от рода Malva са: Malva vulgaris, Malva neglecta, Malva sylvestris L. Лечебната ружа- Althaea officinalis е също от сем.Слезови, но принадлежи в рода Althaea.
Разпространение
Расте по тревисти места, край пътища и огради, буренясалите места и градини из цялата страна. Вирее добре върху песъчлива или глинеста пръст в сянка или полусянка.Използваема част Събират се цветовете, листата и дръжките, като се берат по време на цъфтежа и се сушат в проветриво помещение на сянка.
Активни съставки и свойства
Слизестите вещества, съдържащи се в цялото растение, притежават силно лечебно действие.
Билката съдържа още дъбилни вещества, антоцианови гликозиди, танини, витамин С, провитамин А, минерални вещества и др.Приложение
Билка с противовъзпалително, омекчаващо, отхрачващо, слабително, спазмолитично и седативно действие. Използва се при възпалителни заболявания на дихателните пътища, храносмилателната и отделителната система.
Под формата на запарка и отвара при кашлица, ларингит, силна пресипналост, възпаление на сливиците, действа омекчаващо на лигавиците и облекчава отхрачването.
2-3 чаши чай на ден в комбинация с топли лапи от листа и цветове наложени вечер върху гърдите имат отличен ефект при задух и белодробна емфузия.
Чаят е подходящ за лечение на възпаление чревната лигавица, гастрит и язвената болест. Слузните вещества, които съдържа билката предизвикват обилно отделяне на слуз от стомашните жлези и по този начин предпазват лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника от дразнещото действие на храната и на солната киселина.
Действа омекчаващо и при възпаление бъбречните легенчета и пикочния мехур, като потиска възпалителните процеси и облекчава уринирането.
Външно билката се прилага при мазоли на краката,бани и лапи- при отоци на краката и ръцете от умора, изгаряния, циреи, акне, сърбежи и др.
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
I am really imρгessed ωith your writing ѕκіlls and аlso with the layout on yοur ωeblog.
ОтговорИзтриванеIs thіs а paiԁ theme οr did уou modify
it yourself? Anyωаy keep up thе excellent quality writіng, it's rare to see a nice blog like this one nowadays.
Stop by my page :: payday loans
Thank you :)
ИзтриванеIzkliuchitelno ....! Blagodaria vi mnogo.... mechtaeh za neshto tolkova interesno i tolkova izcherpatelno,naistina blagodaria...izviniavam se che ne pisha na kirilica , Pozdraviavam usurdieto vi......
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е харесал поста ми. :)
Изтриване