Каридопита /в превод, орехова пита/ или орехов кейк е традиционен гръцки сладкиш. За нея съществуват десетки рецепти. Съставките не винаги са стандартни. В някои рецепти се прави с участието на краве масло или зехтин, прясно мляко, а в други дори без яйца. Съществуват различни вариации на каридопита: покрита с шоколадова кувертюра или с млечен крем и сметана, постна и т.н..
В град Тирнаво (окръг Лариса, периферия Тесалия), освен класическия вариант, каридопитата е популярна в една вариация, която наричат “Пудинга”. Това е каридопита, направена по класическата рецепта, но покрита с ванилен крем и разбита сметана.
Много популярен е и шоколадовия й вариант, в който се залива отгоре с течна шоколадова кувертюра. Някои дори я правят като шоколадови пастички. Нарязва се на квадрати, които се сиропират леко и се покриват с шоколад.
Повечето традиционни гръцки сладкиши, правени в тава се наричат “пита”. Не се подвеждайте от наименованието “пита”, всъщност, в повечето случаи, става въпрос за различни видове кейк:
амигдалопита (бадемов кейк), яуртопита (кейк с кисело мляко) и т.н.
Почти във всяка традиционна гръцка сладкарница в Гърция и чужбина, наред с тавите с баклава и кадаиф и други сиропирани сладкиши, се предлага и каридопита.
Всяка домакиня има своя изпитана рецепта, така и аз, с радост ще ви споделя моята рецепта за класическа каридопита, по желание на милата Светлана (Eclectic Cuisine)
ПРОДУКТИ:
6 яйца
3/4 ч.ч захар ( или 6 с.л. с връх)
1 ч.ч. галета или 9 ръжени сухара, смлени ( или 6 с.л. с връх)
1 ч.ч. орехи, смлени на едро ( или 6 с.л. с връх)
10 гр. бакпулвер (1/2 пакетче)
1 ч.л. канела равна
1 прахче ванилия
За сиропа:
1,5 ч.ч вода
1 ч.ч. захар (6 с.л. с връх)
5-6 пъпки карамфил (или на върха на чаена лъжичка карамфил на прах)
1 резен лимон
ПРИГОТВЯНЕ:
Разделяме яйцата. Разбиваме белтъците на сняг с половината от захарта (3 с.л.). Жълтъците, разбиваме с другата половина захар (3 с.л.) на пухкав крем, докато побелеят.
Смесваме галетата (смлените сухари) заедно с орехите, бакпулвера и канелата. Към разбитите белтъци добавяме на части жълтъците и сместа от галета + орехи. Бъркаме плавно с ръка, за да запазим обема. Получената смест има плътност като тази на пандишпана.
Изсипваме сместа в тавичка 25 см (или кръгла форма 24 см) и печем в предварително загряна фурна на 180С ( или на 160-170С с вентилатор), на средната скара,, за около 25-35 мин., до суха клечка. Изваждаме кекса и изчакваме 30 мин да изстине, след което сиропираме лъжица-лъжица с топъл сироп.
Поръсваме отгоре със смлени орехи и режем по желание на квадрати, триъгълници или ромбове. Украсяваме с цели половинки орехи.
Как да приготвим сиропа?
В една тенджерка слагаме водата (1,5 ч.ч.), заедно с захарта (6 с.л. с връх), карамфила и два резена лимон и оставяме да ври за не повече от 5 мин. Сваляме от огъня и отстраняваме кармфилчетата и лимоновия резен.
Бележки: Много е важно да ползвате тавичка подходяща за това количеството смес, за да стане каридопитата висока. Хубаво е готовата смес да достига 1 пръст от ръба на тавичката. При печене се надува, но след като изстине спада малко.
Ако имате някакви въпроси или желаете да запитате за някаква рецепта, с голямо удоволствие бих споделила моя опит.
Успех!
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
Ама как така каридопита?Без увод,без обяснение!
ОтговорИзтриванекъде се губиш бе момиче?
Проверявах аз ли не виждам,ти ли не публикуваш?
Накарах ти се,сега към рецептата:)
Ох,ох какъв аромат,какъв богат сладкиш,да го започнеш и да го ометеш целия!
Чудничко завръщане направи Жани,моите поздравления!
Прегръщам те и хубав уикенд!
И да не се скриеш пак ей,че ще те открием и в Каламата:)))
Жани и аз се чудих добре ли си, къде си, но онзи ден си ме навестила та се успокоих, че мислех даже да ти пиша съобщение във фб, а какво е това великолепие където си сътворила, как обичам такива сладкиши. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЖани, въздъхнах на висок глас! Това се казва кейк! Богат, ароматен... просто разкош! Сега ще се сдобия с орехи след няколко дни и това изкушение влиза в списъка ми с есенни рецепти :)Прегръдки мила и се надявам при теб всичко да е наред, че като гледам разните вълнения, които показват по телевизия изглежда притеснително!
ОтговорИзтриванеФантастичен кейк, много интересен и различен, със сиропа предполагам освен, че е много ароматен е и супер сочен, страхотен изглежда!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд :)
Много обичам сладкиши с орехи. Не съм опитвала нещо подобно досега. Записвам си рецептата.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Кате, имаш право, загубих се от компанията, но временно. Всичко е наред при мен, просто възникна една работа, която за две седмици ме погълна и нямах въобще време за блога. Едва сега, преди 3-4 дни се освободих и се заех отново с блога. Вярно, много ми липсваше нашата прекрасна компания, от време на време преглеждах вашите публикации и с удоволствие преглъщах :))))
ОтговорИзтриванеТази каридопита е толкова сочна и лека, че наистина без много усилие може да си излапаш неусетно половин тава,докато се усетиш. Прегръдки и лек и спокоен уикенд!
Павлинке, посещавах те от време на време, както обясних и на Катето, нямах никакво време за публикации.Каридопитата е лесна за изпълнение и е много икономична. Гледах из нашия интернет (братушките и тук са на линия!) и не видях много по темата, така, че вярвам съм ви изненадала приятно.Сърдечни прегръдки мила!
ОтговорИзтриванеНевероятен! както обичаме орехи у дома, две-три дози ще трябва да забъркам:)
ОтговорИзтриванеТраяна
Габи, направи го, ще ти стане от любимите. Тук взе да става става напечено положението. Депутатите, където ги свари народа ги освиркват и замерят с яйца и домати. Иначе за дребния народ, ежедневието е: извънредни данъци, безработица и намаляване на заплатите на почти всички с по 300-500€.Прегръдки мила!
ОтговорИзтриванеЕва, става сочен и лек, защото няма масло, с сиропът е рядък, прилича по сладост и гъстота на сиропа от нашите компоти. Прегръдки и лек и слънчев уикенд!
ОтговорИзтриванеЕли, вярвам да ти станя от любимите :))Прегръдки!
ОтговорИзтриванеТраянке, пробвай да го, ще ти хареса и ще изненадаш приятно домочадието :)) Поздрави!
ОтговорИзтриванеЖани,липсваше ми и на мен,радвам се,че отново си сред нас!
ОтговорИзтриванеИ то как-с великолепен и сиропиран/много обичам така/ сладкиш!
Пожелавам ти усмихната и слънчева неделя!
Еликсирче, мила благодаря ти за сърдечните думи. Радвам се ,че и на теб ти допадна каридопитата :))
ОтговорИзтриванеПоздрави и весела и дълга неделя!
Жани, точно това търсех! От както опитах този кейк го сънувам:)))) и със сигурност ще го приготвя тези дни, защото знам, че е божествен-орехи и мед! Преди около 2 часа сколасах да направя и смокиновите ти бонбони-съжалявам,че направих половин доза само:))))Благодаря ти, ти си вълшебница!:)
ОтговорИзтриванеСветланке, радвам се ,че можах да съм ти полезна. Рецептата е супер, правя я от няколко години и се харесва на всички, защото кейка става лек.
ОтговорИзтриванеВ някои рецепти,при други домакини, например, където не зная какво слагат става тежка като тухла и прекалено мирише на карамфил.
Много ме зарадва и с успеха ти с бонбоните. Едно друго момиче от Канада каза, че при вас смокините са много скъпи, 1$ на парче, вярно ли е? Ако е така, то да направиш такива бонбони е лукс :)))))))
Великолепна рецепта! И аз съм любител на сиропираните сладкиши, но не много сладки! Много ми допадат съставките и ще я пробвам. Благодаря и поздрави!
ОтговорИзтриванеГуинет и аз благодаря за интереса!
ОтговорИзтриванеЖани, смокините тук са наистина лукс, но пресните, а и не са така вкусни. Затова си отядох на смокини докато бях в България и си донесох няколко бурканчета сладко от смокини:)))
ОтговорИзтриванеСушени смокини в Канада се намират почти навсякъде (два сорта),а в иранските магазини са на изгодна цена. Орехите са ужасно скъпи. В Барселона бяха по 17 евро/кг, а тук са $24/кг.
Рецептата много ми хареса,поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, Жани!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
Жани,
ОтговорИзтриванеобожавам сладкиши с орехи. Този изглежда много вкусно!
А на готовността ти да и пратиш смокини от Гърция, безкрайно благодаря, но засега ще се въздържа.Намерих едни, малко по-едрички идват, ще опита с тях и ако се получи ще споделя:-)
Благодаря за хубавите предложения!
Жани, много ми липсваше, да знаеш! Но завръщането ти е триумфално.:-))Кейкът е невероятен, изглежда страшно ароматен и вкусен, снимките ти са трепач.:-)) Поздравления!
ОтговорИзтриванеКогато имаш време, намини през блогчето ми, там съм ти приготвила изненада.:-))) Очаквам те!
Прегръдки, мила и хубава нова седмица!
Мила Жани,радвам се ,че се завърна-толкова ми липсваше...А за сладкиша не се и съмнявам-ще го направя без да се замисля.
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица -прегръдки!
Браво Мъхче, щом си открила сухи смокини, всичко е наред. Още по-добре, че са големи, бонбоните ти ще станат щедри :))
ОтговорИзтриванеХляб и сол,
ОтговорИзтриванеЛеви,
благодаря ви за сърдечните отзиви! Поздрави!
Светланке, иначе бонбоните си ги докарала супер!
ОтговорИзтриванеМони, благодаря ти за наградата, приемам с радост, ще я включа в отделен пост, че имам много награди да раздавам....Благодаря ти за вниманието и отношението ти. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЖивке, мила, благодаря ти за сърдечните думи! Днес се изядоха последните две парчета от кейка. Дадох ги на леля ми, че тя е най- върл фен на моите произведения. После ми обажда се по телефона да ми каже колко невероятно вкусен бил.
ОтговорИзтриванеЖани този десерт ме грабна от пръв поглед,любимите ми аромати на едно място,приказка - канела,ванилия,карамфил......
ОтговорИзтриванеще го направя в най-скоро време
прегръдки
желая ти успешна седмица
Мария, май започна да ти харесва гръцката кухня? Идея: Понеже обичаш да правиш торти, можеш да го направиш във вид на торта, като го срежеш на 3 блата, да ги сиропираш със сиропчето, да го напълниш със сметана и крем ванилия и да го полееш с шоколадов ганаш. :-)) Прегръдки на теб и малкия сладур!
ОтговорИзтриванеЖани мерси много за идеята,но първият път ще го направя точно така като си го показала
ОтговорИзтриванетака ме грабна,че може и да го сънувам :))
приятни сънища
Браво, Жани, страхотна каридопита! Знаеш ли, че имам съшата рецепта и даже се бях наканила тия дни да я направя, но други ангажименти ме отнесоха.. Много се радвам, че резултата е толкова добър, непременно ще я направя и аз в най-скоро време!
ОтговорИзтриванеПри мен те чака една награда, заповядай да си я получиш! :)
Жании, пак с невероятно предложение ! Гледам и чета на празно стомахче и трябва да знаеш, че заплака със силен глас! Прекрасни рецепти споделяш, следя блога ти с огромен интерес и преглъщам ли преглъщам!
ОтговорИзтриванеИ при мен имаш една наградка, която можеш да видиш когато имаш време.
Поздрави:
Бубу
http://bybyskingdom.blogspot.com/2011/11/birthday-cake-vanilla-cupcakes-and.html
Чудесно предложение Жани !
ОтговорИзтриванеКейкът е разкошен !!!
Обичам такива десерти :)
Сърдечни поздрави от мен :-)
Изглежда толкова невероятно сочен и ароматен! А с ванилен крем и сметана би бил просто неустоим!
ОтговорИзтриванеИ аз съм от почитателите на ореховите сладкиши :-)
Поздрави, Милена
Жани, обожавам този кейк във всичките му вариянти, не отдавна опитах и един с крем карамел отгоре - много ми хареса! Записвам си и тази рецепта - непременно ще я пробвам!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много ми хареса!
ОтговорИзтриванеЖани, обичам такива изчерпателни и образователни публикации!Беше удоволствие да науча нещо ново, а снимковия материал е толкова подробен, че би помогнал и на абсолютно начинаещ!Браво за старанието! Представила си и идеи за различни варианти!Възхитена съм!
ОтговорИзтриванеХубав утрешен ден!
ЖАНИ , ДОБРЕ ЗАВЪРНАЛА СЕ МИЛИЧКА!
ОтговорИзтриванеМного ми липсваха твоите публикации да знаеш и като чета по нагоре на всички си липсвала ,тъй че не изчезвай така за толкова време.
Сладкиша ти е невероятен много примамлив .
Снимките и твоите разкази ме залепят на монитора за дълго време.
Благодаря ти че пак си сред нас.
Силни прегръдки , хубава нощ и прекрасно утре!
Мога да се похваля с един чуден и вкусен орехов сладкиш! Благодаря за вкусната рецепта. И тъй като го правих по-късни доби, с нетърпение очаквам отзивите на любимите хора утре.:)За съжаление не ми се надигна колкото твоя,но най-вероятно е бакпулвера. Купих една по-измислена марка и е възможно да е от него.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЖани, надявам се, че при теб всичко е наред, защото ни липсват твоето присъствие и вкусни рецепти! Прегръдки и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеΓεια στα χέρια σου!
ОтговорИзтриванемммммм изглежда страхотно, мерси че соделихте рецептата с всички нас, и аз ще я пробвам
ОтговорИзтриванеЧЕСТИТА КОЛЕДА!
ОтговорИзтриванеЗДРАВЕ ,КЪСМЕТ И УСМИВКИ!
ОБИЧАМ ТЕ!
Честита Коледа!
ОтговорИзтриванеМного здраве и любов за теб и семейството ти!
Прегръдки!
Честита Коледа, Жани! Желая ти прекрасни празници и много усмивки! :)
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа и Щастлива Нова година! Желая ти много здраве, усмивки и късмет!
ОтговорИзтриванеРецептата ти много ми хареса!
Жани липсваш мила
ОтговорИзтриванеотдавна не си ми идвала на гости,а при мен има награда за теб
Щастлива съм, че мога да споделя наградите си с теб! Заповядай в моя блог за да ги получиш!
ОтговорИзтриванеЖАНИ, КЪДЕ СИ БЕ МИЛА ??? Много ми липсваш дано всичко да е наред при тебе!
ОтговорИзтриванеЖани, наминавам, наминавам, а теб те няма. Дано всичко да е наред и отсъствието да се дължи на хубави причини.
ОтговорИзтриванеБъди жива и здрава и чакам с нетърпение да се върнеш на страничките на блогчето!
Прегръдка!
ЛИПСВАШ МИ!!!!..........
ОтговорИзтриванеИзглежда нееевероятно! Обожавам кексове, кейкове и изобщо сладки неща с орехи или други ядки в краен случай. Щом е гръцки значи е доста сладък. Но гърците са много добри сладкари. Покрай турците ги подценяват доста, но и гърците не отстъпват на баклавата например!
ОтговорИзтриванеФантастична пита! Определено би задоволила моят вкус - с орехи и захарна заливка. Задължително ще я изпробвам.Благодаря за споделената рецепта.
ОтговорИзтриванеИзглежда невероятно! Малко сметана и едно кафе са перфектното допълнение :)
ОтговорИзтриванеИзглежда божествено! Макар да съм на вълна десерти с плодове, и този с орехите ми допада много! успех на блога!
ОтговорИзтриванеSweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.
ОтговорИзтриванеDo you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
I've been trying for a while but I never seem to get there! Cheers
my site: official trailers
Страхотен изглежда и щом е с орехи непременно ще го направя.Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеСочно предложение :)Тъкмо имам много орехи от дядо и ще пробвам този пита. Харесва ми, че има захарен сироп което ще я направи много сочна.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Una ricetta davvero interessante! Grazie per averla condivisa, la proverò :-)
ОтговорИзтриванеЧестита Нова година! Да е здрава и щастлива, мирна и засмяна!
ОтговорИзтриванестрахотен кейк, само като го гледам и огладнявам!ще пробвам рецептата със сигурност!браво
ОтговорИзтриванеЖани, много вкусна рецепта. Непременно ще се опита. Благодаря. Хубав блог.
ОтговорИзтриванеThis website was... how do you say it? Relevant!! Finally I've found something which helped me. Appreciate it!
ОтговорИзтриванеHere is my webpage read more
Много благодаря за невероятната рецепта, вчера я направих и вече днес сутринта нямаше и помен от сладкиша,който за няколко минути беше опустошен.Надявам се да ни пишете с още рецепти.Всичко е вкусно и с продукти които всяка една домакиня според мен има в повечето случаи.Щом има и вариация, ще се радвам ако ни я покажете и нея.Много ви благодаря и за съвета който ни давате за тавата, ако не бяхте написали нямаше да ми направи впечатление и щях да я сложа в малко по- голяма и тогава нямаше така да се издуе добре.Във всичко си има тънкости.
ОтговорИзтриванеМного се зарадвах, за хубавите отзиви! Най-вече, че ви се получила висока, както трябва и да бъде. Ще имам в предвид в бъдеще да покажа и другите два варианта на каридопита, за които писах.
ИзтриванеРецептите с гръцки ястия, които показвам са традиционните, поне така както са приети тук в Месиния. Повечето от тях са екзотични за България, но има и доста, които ще станат любими на читателите на блога. Поздрави и много Записвания за почивка в Месиния ви желая!
много вкусно нещо!
ОтговорИзтриванедойдох, за да ти благодаря и тук за рецептата, където си му е мястото : )
колко хубаво и леко странно - трябвало е да минат 15 години, за да се сетя за това вкусно нещо, да попитам и... да те намеря : )
а сега отивам да почета и други интересни работи в твоя блог.
Благодаря ти за посещението и за коментара. Много се радвам, че в къщи сте харесали кейка и най-важното, че този вкус, който си запомнила от преди 15 години си го намерила при мен. Прегръдки!
ИзтриванеТова име страшно ми хареса коридопита, не знаех че означава това, но ето и една полза когато четеш в Интернет да научиш и нещо ново.Определено ще си препиша рецептата и тези дни когато имам малко повече свободно време ще се опитам да приготвя всичко, както сте ниписали.Виждам, че има доста яйца а казват че там където е слага повече, то няма как да не е вкусно.Има и галета, един доста по различен сладкиш от тези,които правя и дома и може би това ме грабна веднага като го видях.
ОтговорИзтриване