сряда, 21 септември 2011 г.

Каламата 2-ра част

Една разходка в историческия център ще раздвижи пред вас картини от миналото и ще ви изпълни с благоговение. И до днес Каламата е успяла да задържи чарът на стар благороден град, със стария исторически център и красивите неокласически сгради.

Kalamata_2493


Из тесните улички на стария търговски център

IMG_2500

IMG_2501
Площад “Отонос” (Πλατεία Όθωνος)




Много от интересните и важни забележителности, напомнящи за великата история се намират в старата част на града: църквата на Светите Апостоли, археологическият музей Бенаки, историческият и фолклорен музей, военният музей, катедралата на Ипапанти и манастирът на калугерките.

Kalamata_2490a

Църквата на Светите Апостоли, символ на града, е малка византийска църква датираща от 11-12 век. Стенописите във вътрешността са от 14 век.

Kalamata_2498

Kalamata_2491
Част от площада “23 март"

Покровител на Каламата е Панагия тис Ипапантис (Девата на Ипапанти), чийто празник се чества на 2 февруари. Нейната катедрала се намира в старата част, под крепостта.

Kalamata_2486Kalamata_2479Kalamata_2482Kalamata_2483Kalamata_2480Kalamata_2477

Крепостта на франките предлага панорамна гледка на града. В нея се намира и амфитеатъра, където лятно време се провеждат театрални представления.

Kalamata_2456

Kalamata_2465
Снимка от най-високата част в крепостта. Всъщност горе няма останки за разглеждане, но и има прекрасна ароматна борова горичка, където можете да се разтоварите и да останете за малко на спокойствие.
Kalamata_2468
Амфитеатърът, построен през 1950г.

Kalamata_2475Kalamata_2474Kalamata_2473

В археологическият музей Бенаки са събрани интересни експонати от археологическите находища в Месиния, датиращи от Каменната епоха до византийските времена.

Kalamata musee_2494
(намира се на гърба на църквата). За да разгледате експонати от музея, кликнете тук.


В историческият и фолклорен музей са събрани разнообразни експонати, като старинни кухненски прибори, земеделски инструменти, стан за тъкане на копринени изделия, прибори за месене на хляб, различни инструменти от едновремешни работилници, народни носии, бойни оръжия, аристократически облекла и др. (Разгледайте фотоалбума под заглавната снимка в линка)



В Светия манастир на калугерките “Свети Константин и Елени” са изложени ефирни експонати, тъкани от коприна, прочутите каламатски копринени кърпи, а също и станове за тъкане на копринени изделия. (Вижте постинга)

Във военният музей са изложени различни оръжия и военни униформи от различни периоди от време. (Разгледайте фотоалбума)

Красиви старинни сгради, византийски църкви и примамливи плажове с кристално сини води, красят дамата на Месиния, Каламата.

Икономиката на града се базира на селското стопанство, главно на производството на зехтин, маслини, смокини, стафиди и плодове, а също и на туризъма. Районът разполага с няколко фабрики за обработка и стандартизация на земеделски продукти. В Каламата се намира и фабриката за цигари Карелия.

Каламата има  добро градоустройството, силна образователна и културна дейност. Разполага  факултети по история, литература, религия и философия принадлежащи към Пелопонеския Университет и факултети по мениджмънт и икономика, земеделски технологии, здравни професии и хуманни грижи (логотерапия).към Технологичния институт. 

В Каламата се провеждат редовно различни духовни, културни и спортни мероприятия. Някои от тях са: международният фестивал на танца, световните и европейски турнири по лека атлетика и художествена гимнастика, различни художествени изложби, театрални и музикални представления и др.

Честите автобусни линии Атина-Каламата улесняват достъпа до града. На всеки два часа пътуват автобусни линии.
Недалеч от града се намира гражданското летище, което улеснява притока на туристи и посетители. Съществува самолетна връзка Каламата –Солун, два пъти в седмицата и многобройни чартърни полети към чужбина, обслужващи достъпа на туристите до Месиния.
През летните месеци, от пристанището на Каламата пътува кораб, който обслужва морската линия към островите Китира и Крит.

В града и извън него ще намерите множество хотели, вили и стаи под наем, подходящи за всеки джоб. Голямото разнообразие от таверни, ресторанти, кафе-бар, нощни барове гарантира незабравими преживявания.

Очаквайте продължението……
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

18 коментара:

  1. Разходката из Каламата много ми хареса.Благодаря за увлекателния разказ и снимки!

    ОтговорИзтриване
  2. Жани,
    много хубаво местенце, с тези светли сгради, исторически места и зеленина:)
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. С тези разкошни снимки все едно вече съм ти била на гости:)Благодаря ти за виртуалната разходка!

    ОтговорИзтриване
  4. Жани, отново ме остави без дъх. Мястото, където живееш, е наистина красиво, уютно, светло. Харесва ми атмосферата, която цари в него.:-))
    Благодаря ти за прекрасната виртуална разходка!
    Прегръдка и хубави дни!:-)))

    ОтговорИзтриване
  5. Мили момичета,
    Хляб и сол
    Dani
    traiana
    Moni,
    красотата е навсякъде, стига само да можем да се отърсим за миг от смазващото всекидневие и да погледнем, настроени така, сякаш се намираме за първи път в градовете,в които живеем. Една хубава тема за блогерската компания е всяка от нас да представи своя град. Ако живеех сега в Русе, откъдето съм, бих ви представила не по-малко интересна тема.
    В снимките са уловени наистина прекрасни моменти, като например онова гълъбче, в полет, на снимката на Светите Апостоли. Ако поживеете тук, след една година, вероятно тези места няма да ви правят впечатление и ще ги подминавате с безразличие. Но така е устроен човек, вечно да е недоволен и да иска още....

    ОтговорИзтриване
  6. Жани, все повече ми се иска да посетя това красиво местенце!
    Очаквам продължението на разходката.
    Поздрави и хубави почивни дни (е, за нас в България са почивни :))

    ОтговорИзтриване
  7. Така е,Жани-наистина всеки град или селце има с какво да се представи на хора ,които не са били там.Но определено по гръцките населени места цари една чистота и спокойствие което тук ми липсва. Хубаво е,че ти ни показваш тези красоти и на този град.Разглеждам и чета с удоволствие!
    Приятен ден и поздрави на Каламата!

    ОтговорИзтриване
  8. Ели,
    Ще се радвам, ако дойдеш,
    какъв празник е в България?

    ОтговорИзтриване
  9. Живке, миличка, за съжаление гърците не са съвсем по чистотата. Спокойствието, което излъчват снимките е заради това, че са правени на обед, когато има някакво спокойствие. Гърците са шумен народ, обичат шума.

    ОтговорИзтриване
  10. ЖАНИ,много красиво и тези църкви величествени направо ...Много хубаво зелено ,чисто,бяло и спокойно местенце за живеене.
    Права си че са шумни хора гърците.... имам съседка гъркиня,... ми те като се съберат са по диви от нас.:)))))
    Поздрави и прегръдки от мен миличка!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Ако става въпрос за студенти, те са голяма беля! Имам такива комшии и са ужасни, че даже и са нахални, като им направиш забележка. Българите са друг характер, имат чувство за мярка.

    ОтговорИзтриване
  12. Жани,чудесно продължение!Разказа е много интересен,а снимките са много хубави!
    Беше ми интересно да прочета и разгледам!
    Всичко е толкпва красиво,изпълнено с история,традиция и живот!
    Благодаря,за поста!
    Прегръщам те и ти пожелавам един прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Подкрепям казаното от Катето-страхотен разказ и фотоси,които предават по най-красноречив начин колко ти е хубав града,Жани!Много уютен ми се стори!Обичам такива местенца!

    Благодаря,че ни показа и разказа!

    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  14. жани, страхотно си представила това райско кътче
    човек несъзнателно се пренася там
    голяма красота
    искам да ти дам една награда
    http://kitchen-miriams28.blogspot.com/2011/09/blog-post_23.html

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, и аз благодаря за топлите думи!

    ОтговорИзтриване
  16. Еликсир, радвам се, че ти хареса разходката из града.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Мириам, сърдечно ти блгодаря за наградата. Трогната съм от вниманието!
    Пожелавам ти да получиш още много много награди,а почитателите ти да се множат с всеки изминат ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Жани, благодаря за приятната разходка! Харесвам Гърция, кухнята , музиката. Надявам се другото лято да сме там на почивка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...