събота, 17 септември 2011 г.

Каламата

От много време искам да ви разкажа за града, в който живея. Тук казват на шега, че който пие вода от Каламата, остава да живее завинаги. При мен се случи точно така. Дойдох като турист и вече 17 години живея тук.
Писането на тази публикация ми отне доста време, снимките също, но желанието, с което исках да споделя всичко това беше толкова голямо, че си заслужаваше усилието. За да ви потопя съвсем в атмосферата заимствах архивни снимки и видеоматериал от you tube.

Каламата е интересен туристически маршрут, който съчетава море и планина. Разполага с много хотели, пансиони, стаи под наем, таверни, ресторанти, кафе-бар и нощни клубове, които могат успешно да удоволетворят голяма гама от предпочитанията и нуждите на посетителите.

Kalamata_2796
Kalamata_2944
Главно пристанище и административен център на префектура Месиния, той е вторият по големина град на полуостров Пелопонес в южна Гърция, след Патра.
По данни от 2001г. община Каламата наброява 57.620 жители, включва 14 жилищни квартала и заема площ от 253,2 Km2.
Намира се в югозападната част на полуостров Пелопонес, на 239 км от Атина.
Каламата е разположена в сърцето на Месинийския залив, в полите на планинската верига Калафи (в превод кошница), не много далече от подножието на планината Таигетос.

Kalamata_2456
Изглед на града от крепостта 
Kalamata_2808
Крайбрежната улица "Наварино"

Kalamata_2827
Изглед от централния площад и шадравана


Каламата е един от важните икономически, търговски и ръководни центрове на полуостров Пелопонес, а географското разположение и умереният средиземноморски климат, го правят един от най-харизматичните градове в Гърция.
Старата част на града е построена върху останките на древния град Фаре. По-късно, в тази част франките построяват крепостта, запазена и до днес. Векове наред градът се споменава като Фаре и същества в сянката на древния град Месини, столица на Месиния.

 Градът се споменава за първи път като Каламата през 1142 г. в третата част на произведението „Житието на свети Никон”- „Μετανοείτε”( в превод покайте се).
За произхода на името съществуват няколко версии. Една от версиите казва, че градът приема името си от един византийски манастир, наречен на Панагия Каломата (Доброоката Дева)
Според втората версия, градът е наречен на изобилието от тръстика, на гръцки ”καλάμι”, растяща около реката Недон, като тази версия се поддържа и от други наименования на близки местности и села (Καλάμι, Αντικάλαμος, Καλαμάκι), взели името си от тръстиката.
Старинното име на града е Каламе (Καλάμαι).

Историята на Каламата се крие много хиледолетия назад във времето. Най-ранните следи от човешко присъствие датират от 2600-2300 пр.Хр. и са открити в района на Аковитика, на 2-3 км югозападно от града.
В миналото градът е бил под властта на много завоеватели. Първоначално е бил под владение на спартанците (8-4 век пр.Хр.), по-късно на франките (1205 г.), на венецианците (1206-1500г.), на турците (1460-1687), отново на венецианците(1685-1715 г.) и последно пак на турците (1715-1812).

Най-важното историческо събитие в Каламата е освобождението на града от турско робство на 23 март 1821г. Тогава Петробеис Мавромихалис, Тодорос Колокотронис, Никитарас, Папафлесас, Анагностарас, Митропетровас и други главатари с дружините си влизат в града като освободители. В църквата на Светите Апостоли се извършва обредна молитва и се дава начало на революцията от 1821. Каламата е вторият град в Гърция, след Калаврита, освободен от турско робство.

Всяка година, в града на 23 март събитието оживява отново. Чества се годишнина от революцията за освобождение от турско робство. На площад "23 март"се разиграва символично освобождението на града, извършва се обредна молитва пред църквата на Светите Апостоли и се завършва с военен парад и ученическа манифестация по улица "Аристоменус".След построяването на пристанището в Каламата в края на 19 век, градът разцъфтява икономически. Градът се повлиява от европейската култура и възниква нов слой, градската буржоазия, която оставя ценно културно наследство. След 1920 г. започва дълъг период на икономическо затишие.
През 1986 г., на 13 септември, Каламата е поразена от силно земетресение (6,2 Рихтер), което унищожава голяма част от града и взема човешки жертви. Сриват се до земя 4 жилищни блока, загиват 26 човека, а ранените са повече от 200. От 9.124 сгради, 20% са обявени за събаряне, 16% са понесли много сериозни щети, 38% с леки щети и 28% остават непокътнати. С големи усилия градът е построен отново.

Църквата Светите Апостоли
  
Очаквайте продължението……
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

37 коментара:

 1. Жани, градът изглежда чудесно - слънчев, приветлив
  и спокоен!
  Беше ми интересно да науча всичко това и чакам продължението!
  А за теб прегръдки и пожелания за хубав ден!

  ОтговорИзтриване
 2. Жани, прекрасно е!-Слънчево, синьо, свежо и спокойно.(като изключим земетресението-тъжно, много тъжно, но и това е част от живота)
  Благодаря ти за виртуалната разходка, беше ми приятно и с нетърпение очаквам втората част!

  Ведър и усмихнат ден, Жани

  ОтговорИзтриване
 3. Дани,благодаря за хубавите думи! Много съм щастлива, че имам възможността да представя не само града, но и моменти и събития, свързани с него, които дават интересна и различна информация от всеки туристически указател.
  Приятни и разтоварващи почивни дни, мила!

  ОтговорИзтриване
 4. Леви, радвам се, че ти хареса темата ми, благодаря за хубавите думи. Тук, в последните дни пак ни раздруса, в 6.30 сутринта, на 13 сптември дори :))
  Сърдечни прегръдки!

  ОтговорИзтриване
 5. Чудесен е градът ти! Направо лееееееееекичко завиждам:)

  ОтговорИзтриване
 6. Траянке, започвай да планираш почивка за догодина насам :))

  ОтговорИзтриване
 7. Очаквам с нетърпение продължението, Жани.На такъв слънчев човек се полага подобно място .Прекрасно е желанието да ни запознаваш с мястото и традициите.Вероятно със същата страст разказваш там за нашата България.
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 8. Жани,много хубав пост!Както винаги разказите ти са увлекателни и обогатяващи!
  Много ми беше интересно да прочета,разгледам и науча нещо за това прословуто място!
  Много ми хареса всичко,с изключение на земетресението,разбира се,но това е природата,от едната страна е затрупала мястото с красота и богатство,от друга страна е неконтролируема.
  Благодаря за приятния разказ!
  Прегръдки:)

  ОтговорИзтриване
 9. Вили,
  благодаря за топлите думи, разказвайки за града, искам да покажа не само туристическата страна на града, плажове, курорти, ..., а и нещо ,което за да го научиш е нужно да си живял тук. За това смятам, че разказите ми притежават свой характер и носят уникална информация.
  Сърдечни прегръдки мила!

  ОтговорИзтриване
 10. Кате, тази година се навършват 25 години от земетресението. 6,2 Рихтер не са толкова много, но понеже епицентъра е бил само на 2-3 километра от повърхността и в близост да града, затова пораженията са били толкова големи. Видеото, което намерих за земетресението, е уникално. Много тукашни хора не знаят подробности за него и вярвам, че ако имаш търпение да го изгледаш ще видиш нещо различно, което много хора (гърци) не са виждали.
  Също така са интересни и народните им носии, затова наблегнах на празника на града, 23 март, където и можеш да научиш за него и да видиш "на живо" какво представлява.

  ОтговорИзтриване
 11. Жани, напълно те разбирам защо си останала да живееш в този прекрасен град.
  Похвално е, че жителите са успели въпреки трагедията да съградят всичко отначало и то в страхотен вид.
  Приятен уикенд!!!

  ОтговорИзтриване
 12. Жани ,прекрасно местенце си си намерила.Още щом разбрах къде живееш,разгледах снимки от града,които открих в интернет.Всичко е много красиво и познато и дано някога успея да посетя този район на Гърция.знаеш че ми е слабост тази страна...
  Лека вечер и ще следя продължението-прегръщам те!

  ОтговорИзтриване
 13. Мони, вярно, градът е прекрасен. Съчетава море и планина, само на 30 км, се намира върхът на планината ТаИгетос, където се задържа снега. В Каламата пада много рядко сняг, всъщност от 10 години не е валял.
  Аз дойдох тук през 1994 г., заварих детска градина и някои държавни служби да се помещават в контейнери, които премахнаха около 1996г. Гърците не са от най-бързите :))

  ОтговорИзтриване
 14. Живке,
  кога ще те разведа из Каламата и околностите? Догодина на лято?
  Хиляди прегръдки:)))))))))))))))))))))

  ОтговорИзтриване
 15. Жани, незная колко време ти отнема да напишеш и научиш толкова много за историята и всички подробности около нея, всичките разкази са толкова хубави и си личи от думите ти колко много обичаш това място и как започвам и аз да искам да посетя всяко място, за което си писала.
  Поздрави от мен!

  ОтговорИзтриване
 16. Павлинке, програмата за посещение е пълна, ще прекараш чудесно. Събирай компания и идвайте.
  Аз, покрай блога това лято се наситих на разходки и страхотни преживявания.
  Поздрави и с пожелание за успешна седмица, изпълненена с усмихнати хора!

  ОтговорИзтриване
 17. Жани, благодаря за прекрасната разходка в това красиво местенце!
  Разказатът ти е чудесен и с нетърпение очаквам продължението ;)
  Поздрави :)

  ОтговорИзтриване
 18. Много живописно и уютно! Още с първите снимки се усеща идиличната сфера! А как завиждам за слънцето :-) При нас за жалост е предимно дъжд и вятрове :-(

  Поздрави, Милена

  ОтговорИзтриване
 19. ЖАНИ, СТРАХОТНА РАЗХОДКА НИ СПРЕТНА МИЛА:)
  Скоро бях в Гърция и все едно пак я посетих.
  Много ми беше приятно да се поразходим заедно.:)
  Силни прегръдки БЪЛГАРСКИ!

  ОтговорИзтриване
 20. Забравих да ти кажа ,че този град го свързвам с един мой любим композитор и музикант JANI.
  Сега вече и с теб.:)

  ОтговорИзтриване
 21. Ели,
  благодаря ти за сърдечните отзиви!

  ОтговорИзтриване
 22. Милена,
  а аз как се радвам като завали дъжд, че да се разхлади! За цяло лято само 3-4 пъти валя. Сърдечни поздрави!

  ОтговорИзтриване
 23. Зиче,
  родното място на Янис Хрисомалис (Yanni)е селището Акрояли, в община Авиас, на 10 км от Каламата.
  Ето и видео от неговото село,
  на първото, показва пътя, който води от Каламата до Акрояли:
  http://www.youtube.com/watch?v=5wfWq8vpnWM&feature=related

  на второто, показва самото селище, видеото е дръпнато от лодка:
  http://www.youtube.com/watch?v=0Dmsp63b3vk&NR=1

  на третото, през зимата, жителите по тези селища имат непрекъснато проблеми с морето. Зимно време се вдигат страхотни вълни и морето залива пътя:
  http://www.youtube.com/watch?v=lOVYncK0m1o&NR=1

  Прегръдки!

  ОтговорИзтриване
 24. Жани,
  беше ми много интересно да прочета. Точно за това място в Гърция не знам почти нищо, освен естествено за маслините. Ще чакам да прочета продължението.
  Поздрав и хубава нова седмица!

  ОтговорИзтриване
 25. Благодаря Лети! Сърдечни прегръдки!

  ОтговорИзтриване
 26. Увлекателен разказ ,който с удоволствие прочетох!
  Поздравления!

  ОтговорИзтриване
 27. Жани,страхотни снимки си направила,за да представиш града си,и много увлекателно си ни поднесла всичко-история,събития,природа и т.н.
  Много ти се отдава да разказваш!
  Чакам продължението с интерес!
  А градчето ти е супер атрактивно!Има защо да те е завладяло и да останеш!

  Хубава нова седмица ти пожелавам,мила!

  ОтговорИзтриване
 28. Живееш в прекрасен град, мила Жани! Разказваш ни така увлекателно, нещо, което ми направи впечатление още при прочита на първия ти пост. Обичам да посещавам блога ти и да те чета, приятно и интересно е.:-))) Възхищавам се на усърдието,с което подготвяш всеки свой пост!:-)))
  Обичам Гърция, в последните няколко години се случва така, че честичко я навестяваме, били сме най-вече на Халкидики (посетили сме и трите пръстчета), а при пътуването ни сега минахме през Ксанти и Александруполи.
  Благодаря ти от сърце за удоволствието, което ми доставяш!
  Успешна седмица!
  Прегръдки!

  ОтговорИзтриване
 29. Хляб и сол,
  добре дошла! Благодаря за чудесните отзиви!

  ОтговорИзтриване
 30. Еликсирче,
  радвам се, че четеш с интерес темите ми:))))))

  ОтговорИзтриване
 31. Мони,
  Как си? Отпочина ли си? Съжалявам, че съм малко далечко от северната част, но щом ви харесват южните разходките, вероятно догодина да се срещнем в Каламата :))))))))))))
  Успешна седмица, в която да срещаш само усмихнати хора!

  ОтговорИзтриване
 32. Жани, много красив разказ!Обичам такива "живи разкази"Допада ми и кредото ти-радост и благодарност от живота.Много светлина,спокойствие и приветливост има в твоя град.Ще очаквам продължението с нетърпение!
  Сърдечни поздрави!

  ОтговорИзтриване
 33. Здравей Бети, добре дошла в блога ми и в нашата кулинарна компания! Като че ли обичам повече да разказвам, отколкото да готвя :))
  Не, не... има време за готвене и показване на много много вкусотии от този край!
  Сърдечни прегръдки мила!

  ОтговорИзтриване
 34. ЖАНИ,благодаря за клипчетата много ми беше интересно но се чудя как живеят тези хора там в тези вълни ужас..Аз не бих могла да живея на такова нещо страх ме е от вода много.
  Явно те си са свикнали хората на тази стихия.

  ОтговорИзтриване
 35. Здравей!Радвам се, че случайно ,търсейки информация за Каламата, попаднах на твоят блог! Така добре си обяснила и поднесла историята , че съм очарована! Един ден, дай Боже, ще дойда да видя и това прекрасно място! Ще взема и Зиче...ще я пазя от водата...

  ОтговорИзтриване
 36. Много са красиви снимки, особено на залезите, толкова са силни, природата е уникаана никой няма сравнения с нея. Не знаех, че градът се споменава за първи път като Каламата през 1142 г. в третата част на произведението „Житието на свети Никон”- „Μετανοείτε” За произхода на името съществуват няколко версии. Една от версиите казва, че градът приема името си от един византийски манастир, общо взето има различни мнения, но важното е че можем спокойно да отидем и да видим всичко на живо.Благодаря за статията и се надявам да пръдължавате да ни пишете.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря за хубавите думи, вярно е, че ми отне доста време събирането на информация, заснемането, ровенето в YouTube за написването на този пост,но виждам, че е бил полезен и интересен за много хора, дори и за вас, където се занимавате с туризъм :)

   Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...