събота, 10 септември 2011 г.

Икетирия

Скъпи приятели, новата ми тема е посветена на ролята на маслиновото дърво като ритуално средство в древността. Няма връзка с кулинария, но както сте догатнали, за мен, митологията и историята са някои от темите, които ми доставят удоволствие, а предполагам и на вас. Тъй като в българския нет няма писано за ритуала Икетирия, реших да ви представя информация по темата.

Маслиновото дърво е използвано в древността като основно ритуално средство за пречистване. С маслинови клонки в ръка извършилите убийство или друго сериозно престъпление отивали в свещените храмовете и отправяли гореща молба за милост, икесия (ικεσία) към боговете. Молителят, икетис (ικέτης) търсел убежище (в свещените храмове) и молел да получи свещенна закрила(покровителство) от боговете и статут за неприкосновеност.


Този ритуал, икетирия (ικετηρία) бил неписан закон, широко разпространен в древния свят, който малко пъти бил престъпван, тъй като нарушение му било смятано за светотатство. В случаите, когато бил нарушаван, осквернители си навличали гнева на боговете, защото дръзвали да пренебрегнат статута за неприкосновеност на закрилника.

Молителят отивал в храма държейки в ръка маслинова клонка, увита с къс бяла овча вълна (ικετηρία), която поставял върху олтара за жертвоприношение. Оставал там, за да избегне гнева на роднините на убития, които го преследвали. Маслиновата клонка оставала върху жертвеника, докато се вземе решение относно молбата му. Когато архонтът на града одобрял молбата, молителят вземал маслиновата клонка от жертвеника и си тръгвал в очакване на съдебно решение по случая, знаейки, че е получил статут за неприкосновеност.


Закрилник на молителите (ικεσίαν) бил Зевс, когото наричали още Пламенен молител (Ικέσιος) и Пречистител (Καθάρσιος). Тези названия разкриват връзката на маслиновото дърво с ритуалните за пречистване.

Критянинът Епименид, прочут жрец и оракул, един от седемте мъдреци на древния свят, използвал маслинови клонки в пречистителните ритуали. Епименидис бил повикан от родния си град Фестос в Атина, за да избави града от „Килоновото петно” (проклятие, налегнало Атина заради убийства извършени в светилището на богинята Атина Полиас), което предизвикало взнезапни беди и мор в града. След извършването на ритуала и изкуплението на града, атиняните, за да се отблагодарят на Епименид му предложили различни прескъпи подаръци, но той поискал само една маслинова клонка от свещеното маслинено дърво в Акропола и си тръгнал.
 
Пречистването и освещаването били необходими ритуали преди някое важно събитие или битка. Според атинската мита този обичай бил започнат от Тезей , който преди да отплава за Крит, където отива да убие Минотавъра отишъл в Акропол за да направи „ικετηρία” като отчупил една клонка от свещеното маслинено дърво, която обвил с бяла овча вълна и нарекъл в чест на делфийския бог Аполон, за да го закриля(покровителства) по време на пътуването.
 
С течение на годините в целия древногръцки и древноримски свят се приема обичая да се носят маслинови клонки в ръка, когато се посещвават свещените храмове.
Според  поверието хората, занимаващи се с почистването или засаждането на маслиновото дърво, трябвало да бъдат непорочни. Маслините можели да бъдат посяти само от деца и девственици. За да се осигури добъра реколта за следващта година се вярвало, че маслините трябва да са берат само от берачи верни на съпрузите си. Съществуват много народни поверия, които свързват добрата реколтата с морала на обработващите ги, които обикновено са и техни собсвениците.

Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

10 коментара:

  1. Жани,поста ти беше много интересен за мен.Като ученичка,една от лшбимите ми книги беше " Древногръцки митове и легенди".
    Благодаря за труда,който си положила,за да ни обогатиш още малко!
    Прегръщам те и ти пожелавам един чудесен уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  2. Интересно и много полезна информация! Благодаря ти Жани!

    ОтговорИзтриване
  3. И на мен някога "Древногръцки митове и легенди" ми беше сред любимите четива. И до ден днешен ме вълнуват античната история и митове.
    Много ми беше интересно да науча за този обичай.
    Поздрави и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,Мариянке и Ели,
    радвам се, че ви е харесала темата. И аз като дете обичах да чета тази книга.
    Желая ви весел и разтоварващ уикенд,
    Сърдечни предгръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересна информация наистина! Не знаех, че маслиновата клонка е имала такава функция в древността, но пък наличието на такъв обичай показва колко голямо значение за живота на тогавашните гърци е имала маслината - и в търговията, и в храненето им!
    Ще чакам и други подобни разкази!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Интересна тема си ни предложила Жани.Прочетох я с интерес и научих още нещо за маслиновото дърво.
    Поздрави Зиче!

    ОтговорИзтриване
  7. Жани,отново с интересна тема се представяш,благодаря ти,че разказа отново за нас нещо интригуващо!

    Хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте скъпи
    Марияна,
    Зиче и Еликсир,
    с радост чета коментарите ви и съм особено щастлива, че темата наистина ви е допаднала!
    Благодаря ви за подкрепата!

    ОтговорИзтриване
  9. Жани, още при предишните ти постове, посветени на подробности за митологията, написах, че я обичам много.:-))) Този обичай за мен беше непознат, отново си го описала изключително интересно. Благодаря ти от сърце!
    Спокойна нощ и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
  10. Мони, радвам се, че можах да представя нещо интересно и ново, което не остана незабелязано от теб! Липсваше ми:))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...