петък, 2 януари 2015 г.

Василопита: Гръцки новогодишен кейк


      Макар и със закъснение да се похваля с още един традиционен гръцки сладкиш. Нямаше време да напиша по-рано поста, защото на 30-12 късно вечерта правих кейковете, а на 31-12 трябваше да ги раздам и така не остана време да пиша.    
    По обичай в навечерието на Нова година се приготвя Василопита, в която се слага монета. Разрязва се и се раздава малко след като настъпи Новата година, на Васильовден. Василопитата, която приготвят  в Гърция не еднаква. В различните краища на страната се приготвя различно, както сладка (кейк, козунак, бисквита) така и солена (баница със сирене или месо).
      Например Цариградската или Политики (η Πολίτικη) се прави като козунак, с мая и ароматни подправки като махлеб, мастикс, настърфана кора от портокал и др. Измирската или Смирнеики (η Σμυρναίικη) е пръхкава и трошлива и по консистенция прилича на голяма ронлива бисквита, характерно за нея е печата на двуглавия орел, с който се подпечатва, а наоколо се украсява с орнаменти, които се правят с вилица (подобно на сиропираните курабии Ишли), за да пази според поверието от “лоши очи”.
      В Тракия се прави солена с листи, като българската баница с късмети, а по други места е с пълнеж от месо, например пилешко.
      Като общо най-любима на всички е тази която се прави като кейк.
 



Тази година за разнообразие реших да направя василопита във форма на елха. Понеже исках да направя и за подарък, та така накрая станаха четири василопити.
      Украсих ги с бяла белтъчена глазура (Royal Icing). Оцветих пудра захар със зелена боя като за целта смелих пудра захар заедно с боя за кратко в блендера. Понеже поема влага я досуших на слаба фурна и после я пресях отново. С оцветената пудра захар наръсих на места за да имитирам заскрежена елха, украсих с бонбони тип “Бони Бон” и “Smarties”.


Купих хартиени форми за печене с форма на елха,които се продават в склад за слакарски материали.
Направих пробно една доза кексово тесто, която разделих в двете форми. Дозата не беше достатъчна за двата кейка, първия напълних нормално, а втория излезе по-нисък защото напълних формата само до средата. Така се наложи да пригодя рецептата и да увелича количеството на продуктите, за да излязат два нормални кейка. Не зная дали ще намерите подобни форма за да си купите и затова ще напиша основната рецепта.
 hartiena forma za pechene elha
       Освен това излезе и още един проблем с тези форми. Изпеченият кейк не се разлепваше от хартията. Така, че при повторния опит ми дойде една идея да изрежа от пекарска хартия дъно и стени на формите и да ги облицовам. Очертах с молив контурите на формата върху пекарска хартия, а за стените изрязах ленти с височина 6 см. Намокрих с вода изрязаните парчета. Наместих дъното, а лентите за стените на формите прикрепих с щипки за пране и така напълних по лесно формите.
      След изпичането оставих кейка да изсине и след това с лекота отделих пекарската хартия, а формите останаха даже чисти и непокътнати. 

Благодаря на г-жа Васо за идеята за основната рецепта за кейка.
     
     Основна рецептата за кейк Василопита
                (за кръгла тава Ø28)
     Продукти:
  • 200 гр. краве масло (или 100 гр. краве масло+ 100 гр. маргарин)
  • 350 гр. захар
  • 5 яйца
  • 1 ванилия
  • 1 щипка сол
  • 1 чаена чаша прясно мляко (240ml)
  • 1/2 чаена чаша портокалов сок (120ml)
  • настъргана кора от 1/2 портокал
  • 2 чаени лъжички лимонов сок
  • 80 гр. бадеми ситно смлени с блендер* (или орехи)
  • 420 гр. самонадигащо се брашно + 2 чаени лъжички бакпулвер
     *Може да се направите само с брашно, тогава ще сложите 500гр.

    Приготвяне:
  • Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
  • Разбиваме белтъците с 100 гр. от захарта и лимоновия сок на стегнат меренг в голям съд.
  • Разбиваме в друг съд маслото със 250 гр.захар, ванилията и щипка сол докато побелее.
  • Прибавяме жълтъците един по един.
  • Прибавяме 1 1/2 чаена чаша от меренга към сместа.
  • Прибавяме прясното мляко на 3 пъти като редуваме с брашното. Получената смес изсипваме върху меренга и размесваме внимателно с ръка или с дървена лъжица за да не спадне на обем.
    Трябва да се получи нормално гъсто кексово тесто. Изсипваме в тавичка или силиконови форми по наш избор.
  • Важното е да напълним тавата до 2 см. под ръба, за да има кейка височина .
  • Печем на 180С без вентилатор около 50-55 мин. (или до суха клечка). През първите 25 мин не трябва да отваряме врата на фурната. Ако е нужно може да покриете с алуминиево фолио.
      След изпичането оставяме кейка да изстине напълно и след това изваждаме от формата. Обръщаме на обратно, така, че да имаме дъното за лице. По традиция се ръси с пудра захар, но може да се украси и с белтъчена глазура както направих аз.

Белтъчена глазура: Разбива се един белтък + 60 гр. захар + 1/2 ч.л лимонов сок на течен крем (като за Ройал Айсинг) и се ароматизира с 1 щипка ванилия.
Нанася се върху кейка с пош.






Весела Нова година!!! Нека да е спорна, пълна със здраве, късмет и щастие!!!!

Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

16 коментара:

  1. Честита Нова Година!
    Да е здрава и щастлива!
    Чудесна Василопита си направила, Жане!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Нова година,Жани!Здраве и берекет за теб и семейството ти!
    Аз правих Василопита вчера,но днес ще я разрежа на гостите ми и дано е станала вкусна.За първи път правя ,а се каня от няколко години.Това с елхичките е много идейно и ако намеря такива големи форми тук щи е добре.
    Поздрави и топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Нова 2015 година! Да е здрава и щастлива, късметлийска и благодатна!

    ОтговорИзтриване
  4. Мили дами,
    сърдечно благодаря за прекрасните пожелания. От мен и от все сърце ви желая
    Честита Нова 2015 година! Нека да е прекрасна, доходоносна и успешна година за всички ни. Да е изпълнена със здраве,радост,любов,усмивки и невероятни приключения!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита нова 2015 година,Жани !
    Нека е мирна,успешна,доходна,благодатна,щедра,благословена и много щастлива!
    Здраве, късмет,обич,разбирателство и хармония да ви съпътстват през цялата година!
    Елхичките със сигурност са възможно най-вкусните!Благодаря за разясненията за различните видове василопита!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Нова година Роси! Много обич, семейно щастие, успехи в работата с малко труд и с много пари!!! :)

      Изтриване
  6. За много години!!! Чудесни са тези гръцки изкушения, по принцип имам слабост към гръцките неща:))) Весела, спорна и успешна 2015!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност популярния вариант на Василопита е просто кейк с разликата, че се слага паричка.
      Честита Нова 2015! Нека да е плодоносна, късметлийка, доходоносна, да ни донесе здраве, щастие, осъществяване на всички наши мечти!!!

      Изтриване
  7. Честита Нова 2015 година! Много здраве, късмет, обич, разбирателство и много приятни и незабравими моменти!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита да е, Жани! Спорна и успешна да е!
    Прекрасно предложение за оригинална пита!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Най-важното е, че стана много вкусна.
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Жани,честита,здрава и щастлива 2015-та!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита и на теб Милена! Нека да ти донесе здраве, късмет, обич, щастие и неочаквани доходи!

      Изтриване
  10. Много добри съставки. Звучи страхотно вкусно. И аз я правя за 1 януари. Порядъкът на смесване може и да е по семпъл, дори като за кейк, но пак се получава.
    Честита 2015 момичета! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  11. Грешка: Честита 2016 на всички момичета! Бъдете здрави. Наздраве

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита нова година и на теб Диана! Бъди здрава, обичана и щастлива през цялата година!
      Благодаря за пожеланието!
      Състваките са като за кейк, само където разбиването на белтъците отделно на меренг, го прави много по пухкав от обикновено. Освен това може да се прави и през цялата година, просто като една сполучлива рецепта за кейк!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...