Макар и със закъснение да се похваля с още един традиционен гръцки сладкиш. Нямаше време да напиша по-рано поста, защото на 30-12 късно вечерта правих кейковете, а на 31-12 трябваше да ги раздам и така не остана време да пиша.
По обичай в навечерието на Нова година се приготвя Василопита, в която се слага монета. Разрязва се и се раздава малко след като настъпи Новата година, на Васильовден. Василопитата, която приготвят в Гърция не еднаква. В различните краища на страната се приготвя различно, както сладка (кейк, козунак, бисквита) така и солена (баница със сирене или месо).
Например Цариградската или Политики (η Πολίτικη) се прави като козунак, с мая и ароматни подправки като махлеб, мастикс, настърфана кора от портокал и др. Измирската или Смирнеики (η Σμυρναίικη) е пръхкава и трошлива и по консистенция прилича на голяма ронлива бисквита, характерно за нея е печата на двуглавия орел, с който се подпечатва, а наоколо се украсява с орнаменти, които се правят с вилица (подобно на сиропираните курабии Ишли), за да пази според поверието от “лоши очи”.
В Тракия се прави солена с листи, като българската баница с късмети, а по други места е с пълнеж от месо, например пилешко.
Като общо най-любима на всички е тази която се прави като кейк.
Тази година за разнообразие реших да направя василопита във форма на елха. Понеже исках да направя и за подарък, та така накрая станаха четири василопити.
Украсих ги с бяла белтъчена глазура (Royal Icing). Оцветих пудра захар със зелена боя като за целта смелих пудра захар заедно с боя за кратко в блендера. Понеже поема влага я досуших на слаба фурна и после я пресях отново. С оцветената пудра захар наръсих на места за да имитирам заскрежена елха, украсих с бонбони тип “Бони Бон” и “Smarties”.
Освен това излезе и още един проблем с тези форми. Изпеченият кейк не се разлепваше от хартията. Така, че при повторния опит ми дойде една идея да изрежа от пекарска хартия дъно и стени на формите и да ги облицовам. Очертах с молив контурите на формата върху пекарска хартия, а за стените изрязах ленти с височина 6 см. Намокрих с вода изрязаните парчета. Наместих дъното, а лентите за стените на формите прикрепих с щипки за пране и така напълних по лесно формите.
След изпичането оставих кейка да изсине и след това с лекота отделих пекарската хартия, а формите останаха даже чисти и непокътнати.
Благодаря на г-жа Васо за идеята за основната рецепта за кейка.
След изпичането оставих кейка да изсине и след това с лекота отделих пекарската хартия, а формите останаха даже чисти и непокътнати.
Благодаря на г-жа Васо за идеята за основната рецепта за кейка.
Основна рецептата за кейк Василопита (за кръгла тава Ø28)
- 200 гр. краве масло (или 100 гр. краве масло+ 100 гр. маргарин)
- 350 гр. захар
- 5 яйца
- 1 ванилия
- 1 щипка сол
- 1 чаена чаша прясно мляко (240ml)
- 1/2 чаена чаша портокалов сок (120ml)
- настъргана кора от 1/2 портокал
- 2 чаени лъжички лимонов сок
- 80 гр. бадеми ситно смлени с блендер* (или орехи)
- 420 гр. самонадигащо се брашно + 2 чаени лъжички бакпулвер
Приготвяне:
- Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
- Разбиваме белтъците с 100 гр. от захарта и лимоновия сок на стегнат меренг в голям съд.
- Разбиваме в друг съд маслото със 250 гр.захар, ванилията и щипка сол докато побелее.
- Прибавяме жълтъците един по един.
- Прибавяме 1 1/2 чаена чаша от меренга към сместа.
- Прибавяме прясното мляко на 3 пъти като редуваме с брашното. Получената смес изсипваме върху меренга и размесваме внимателно с ръка или с дървена лъжица за да не спадне на обем.
Трябва да се получи нормално гъсто кексово тесто. Изсипваме в тавичка или силиконови форми по наш избор. - Важното е да напълним тавата до 2 см. под ръба, за да има кейка височина .
- Печем на 180С без вентилатор около 50-55 мин. (или до суха клечка). През първите 25 мин не трябва да отваряме врата на фурната. Ако е нужно може да покриете с алуминиево фолио.
Белтъчена глазура: Разбива се един белтък + 60 гр. захар + 1/2 ч.л лимонов сок на течен крем (като за Ройал Айсинг) и се ароматизира с 1 щипка ванилия.
Нанася се върху кейка с пош.
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
Честита Нова Година!
ОтговорИзтриванеДа е здрава и щастлива!
Чудесна Василопита си направила, Жане!
Сърдечни поздрави!
Честита Нова година,Жани!Здраве и берекет за теб и семейството ти!
ОтговорИзтриванеАз правих Василопита вчера,но днес ще я разрежа на гостите ми и дано е станала вкусна.За първи път правя ,а се каня от няколко години.Това с елхичките е много идейно и ако намеря такива големи форми тук щи е добре.
Поздрави и топли прегръдки!
Честита Нова 2015 година! Да е здрава и щастлива, късметлийска и благодатна!
ОтговорИзтриванеМили дами,
ОтговорИзтриванесърдечно благодаря за прекрасните пожелания. От мен и от все сърце ви желая
Честита Нова 2015 година! Нека да е прекрасна, доходоносна и успешна година за всички ни. Да е изпълнена със здраве,радост,любов,усмивки и невероятни приключения!!!!
Честита нова 2015 година,Жани !
ОтговорИзтриванеНека е мирна,успешна,доходна,благодатна,щедра,благословена и много щастлива!
Здраве, късмет,обич,разбирателство и хармония да ви съпътстват през цялата година!
Елхичките със сигурност са възможно най-вкусните!Благодаря за разясненията за различните видове василопита!
Честита Нова година Роси! Много обич, семейно щастие, успехи в работата с малко труд и с много пари!!! :)
ИзтриванеЗа много години!!! Чудесни са тези гръцки изкушения, по принцип имам слабост към гръцките неща:))) Весела, спорна и успешна 2015!!!
ОтговорИзтриванеВсъщност популярния вариант на Василопита е просто кейк с разликата, че се слага паричка.
ИзтриванеЧестита Нова 2015! Нека да е плодоносна, късметлийка, доходоносна, да ни донесе здраве, щастие, осъществяване на всички наши мечти!!!
Честита Нова 2015 година! Много здраве, късмет, обич, разбирателство и много приятни и незабравими моменти!!!
ОтговорИзтриванеЧестита да е, Жани! Спорна и успешна да е!
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение за оригинална пита!
Поздрави!
Благодаря! Най-важното е, че стана много вкусна.
ИзтриванеПрегръдки!
Жани,честита,здрава и щастлива 2015-та!
ОтговорИзтриванеЧестита и на теб Милена! Нека да ти донесе здраве, късмет, обич, щастие и неочаквани доходи!
ИзтриванеМного добри съставки. Звучи страхотно вкусно. И аз я правя за 1 януари. Порядъкът на смесване може и да е по семпъл, дори като за кейк, но пак се получава.
ОтговорИзтриванеЧестита 2015 момичета! Наздраве!
Грешка: Честита 2016 на всички момичета! Бъдете здрави. Наздраве
ОтговорИзтриванеЧестита нова година и на теб Диана! Бъди здрава, обичана и щастлива през цялата година!
ИзтриванеБлагодаря за пожеланието!
Състваките са като за кейк, само където разбиването на белтъците отделно на меренг, го прави много по пухкав от обикновено. Освен това може да се прави и през цялата година, просто като една сполучлива рецепта за кейк!