Този месец варя вече за четвърти път сладко от праскови. Всъщност, до сега не бях правила, но понеже всеки път става невероятно вкусно и ароматно, реших да ви споделя рецептата. Пропорцията плодове-захар е мое вдъхновение и резултатът е доказано-отличен.
Според броя прасковите, меря захарта с чаени чаши (165гр.) Измерих, че един пакет (1кг.) захар е равен на 6 ч.ч. На 2,5 праскови сипвам 1ч.ч.захар. Примерно за една доза: 10 праскови+4 ч.ч. захар.
Още горещо, тъкмо извадено,от тавата….. |
На следващия ден…. |
Избирам плодове, които са узрели и имат аромат. Обелвам кожата с нож, а ако има нужда ги бланширам за 1-2 мин във вряла вода, за да се белят по-лесно.
Изваждам костилките и нарязвам на едри филийки. Снимките ми са сборни. Когато варих третия път сладко, се наложи да бланширам прасковите.
Изваждам костилките и нарязвам на едри филийки. Снимките ми са сборни. Когато варих третия път сладко, се наложи да бланширам прасковите.
В дълбок съд редя ред нарязани праскови, насипвам със захар и отново плодове, като накрая покривам със захар. Оставям за 2-3 часа в хладилника да си пуснат сок и да се разтопи захарта.
След това разбърквам плодовете с захарта да се размесят добре.
Варя на дози в широка тава, като внимавам всяка доза плодове да е на слой с дебелина не повече от 2 пръста. Варя докато се сгъсти (около 15 минути).
Когато тавата не е препълнена с плодове, се отпенва лесно, сладкото се сгъстява бързо, не потъмнява и плодовете се запазват цели.
Това количество, на тези снимки, например разделям на две дози. Готовата доза сипвам в тенджера, а след като сваря и втората доза, ги смесвам. тогава добавям лимонената киселина като доварявам оше 2-3 минути заедно.
Когато лъжицата оставя пътечка, сладкото е готово
.
Последния път сварих сладко от 50 праскови и 20 ч.ч. захар на четири дози. Плодовете бяха естествено узрели (може и назор, всякакви магии стават) и се белеха лесно..
Сладкото може да се направи и от нектарини.
Продукти за една доза:
10 праскови
4 чаени чаши захар (4х165гр.)
1 равна чаена лъжичка лимонена киселина (лимонтозу)
И като за начало можете да го направите и с половин доза :)))))))) Ще ви се получи отлично!
Подобни рецепти:
Сладко от череши
Сладко от ягоди
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
Разкошно ти се е получило!!! И как изглежда само върху филийката... да изчезвам по-бързо оттук :))
ОтговорИзтриванеКакво по-хубаво от домашно сладко,Жани?!
ОтговорИзтриванеБраво,страхотно ти е станало!
Сърдечен поздрав!
Мили дами, Федора и Еликсир,вероятно със сладкото ми от праскови да не съм показала някакво новаторство, всеки знае да прави сладко, особено в България,но понеже стана изключително сполучливо и 4-те пъти, та го пуснах, защото все на някоя млада домакиня, може да са от полза рецепта и начина по който го правя.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милите коментари!
Прегръщам ви!
страхотно.. и аз тази година правих от праскови 5-6 бурканчета общо :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Жани и хубав утрешен ден от мен!
Само 5-6? Ние го хапваме върху кисело мляко, става чудесен десерт, вместо да купуваме десертни млека.
ОтговорИзтриванеИ на теб, хубав утрешен ден мила!
Прекрасно сладко Жани.
ОтговорИзтриванеТова на филийката си го заплювам...пу за мен..:)))
Представям си какъв аромат има само, никога не съм опитвала такова сладко.Ще пробвам с нектарини ,дали ще стане.
Поздрави и прегръдки миличка!
Зиче, последната партида,я правих с нектарини, то си личи на снимката, Понеже не намерих на пазара хубави праскови, взех нектарини, стана чудно, както си личи и на снимката с чинията. Ароматът е вълшебен! А нарязаните праскови ги остави задължително да постоят със захарта, докато пуснат вода, това много съкращава времето за варене и запазва плодовете цели.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Напротив,по добро сладко става от нектарините отколкото от другите видове праскови.
ИзтриванеИзглежда невероятно вкусно, а върху тези кексчета/може би/ме караш да преглъщам от сутринта:)
ОтговорИзтриванеБравооо,Жани и аз сложих тази година!Какви хубави сладкиши стават с негооо мммм....
ОтговорИзтриванеМного апетитни снимчици!
Прегръдки и хубав ден:)
Толкова слънчеви и апетитни снимки, Жани! Сладкото ти се е получило пер-фект-но!!!! Изглежда толкова изкусително!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и пожелания за хубави почивни дни!:-))
Траянке, ти си невероятна кулинарка. Виждала съм в блога ти чудесни предложения. Едно такова бързо сладко ще бъде за теб играчка да направиш :))
ОтговорИзтриванеКате, сигурна съм, че и при теб сладкото се е получило перфектно. Ти с каквото и да се захванеш, винаги става приятна изненада. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМони, самите плодове излъчват слънцето, изпълнени са със слънце и витамини и затова и снимките са толкова привлекатели.
ОтговорИзтриванеА ти нали си майсторка на мъфините, си представям какви сладки изненади можеш да сътвориш:))))))))))))))))))
Ммм Жани, прелест, много обичам сладко от праскови :) Изглежда много вкусно!
ОтговорИзтриванеУсмихнат уикенд :)
Страхотно изглежда сладкото от праскови!
ОтговорИзтриванеАз все се каня да направя някакво сладко, но така и не се престраших досега. Благодаря за подробното описание на приготвянето. Ще опитам някой път :)
Поздрави и хубави почивни дни!
много обичам сладко от праскови, никога не съм го приготвяла в домашни условия, но задължително ще пробвам
ОтговорИзтриванеЗДРАВЕЙ ЖАНИ! Ше се пробвам и аз да направя сладко и мармалад от праскови дано ми се получи , но нали трябва да се пробва.
ОтговорИзтриванеРазкошно сладко.Трябва ли да се стерилизират бурканите?
ОтговорИзтриванеАз не бях ги стерилизирала, само сипвах горещо сладкото в бурканите. При мен нямаше проблеми. Ако не се чувствате сигурна можете да стерилизирате за 5-10 мин.
ИзтриванеHey! This is my first visit to your blog! We are a group of
ОтговорИзтриванеvolunteers and starting a new project in a community in the same niche.
Your blog provided us beneficial information to work on.
You have done a outstanding job!
Here is my weblog : sponsor
tama e gotovo moito
ОтговорИзтриванеИзглежда чудесно. Сипвате ли малко вода
ОтговорИзтриванеВода НЕ СЕ добавя, защото няма нужда. Както обесних в рецептата, плодовете се оставят със захарта да престоят в хладилника, дори можете да ги посипете със захар от вечерта и да сварите сладкото на другия ден. Ще видите, че плодовете ще пуснат сами доста вода. Успех!
ИзтриванеСтерилизират ли се след това бурканите за 5 минути ?
ОтговорИзтриванеАз не съм стерилизирала. До сега не съм имала проблеми. Само сипвам горещо сладкото в бурканите и после ги обръщам обратно и ги оставям да изстинат така, за да хлътне капачката. Успех!
ИзтриванеЗдравей Жани от 10 прасковки колко бурканчета излизат от пюре бурканчета и ванилия добавяш ли
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не мога да си спомня точно, но мисля около 4-5. Може да сложите ванилия, ако желаете, аз не съм слагала.
ИзтриванеПоздрави!
Здравейте, а дали може да се сложи сок от прясно изцеден лимон вместо лимонтозу?
ОтговорИзтриванеЩе го пробвам днес Дано да успея да го направя Утре ще пиша какво се е получило Стискайте ми палци
ОтговорИзтриванеЗдравейте, никъде не можах да видя на колко градуса се пекат прасковите. Иначе сладкото се е получило направо вълшебно.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави дни.