вторник, 6 септември 2011 г.

Фануропита

Днешната ми рецепта е поръчка от една приятелка, Дама спатия (Зеленооката), която ме помоли да й дам рецепта за кейк без яйца. Имах няколко рецепти,но понеже не бях ги пробвала, реших първо да направя кейка, за да съм сигурна за резултата. Тя също ми поиска да й покажа рецепта за сладкиш, която включва зехтин. Фануропита е точно такъв постен сладкиш: ароматен кейк с растителна мазнина и без яйца, една много стара традиционна рецепта, от времето, преди Никос Челементес да успее да промени завинаги гръцката здравословна кухня.
Канелата, карамфилът и настърганият портокал, в съчетание с коняка и сусама, придават неповторим аромат, неизменно напомнящ за Гърция.

Fanouropita_5512

ПРОДУКТИ: 

300 гр. пресен сок от портокали и настъргана кора от 1 портокал
220 гр. захар 
250 гр. зехтин (може да се замени със слънчогледово олио) 
400 гр. брашно 
125 гр. орехи смлени 
125 гр. черни стафиди 
1/4 чаена лъжичка карамфил на прах 
1  чаена лъжичка канела 
15 гр. бакпулвер 
* * * 
сусам за поръсване (вместо сусам може да се посипе отгоре и с пудра захар)

ПРИГОТВЯНЕ:
Смесваме зехтина, слънчогледовото олио със захарта и разбиваме с миксер за 1-2 минути. Добавяме канелата, карамфила и настъргания портокал и брашното. Накрая, овалваме стафидите и орехите (за да не потъват) в малко брашно и добавяме към сместа като разбъркваме сместа с лъжица.
Посипваме кекса със сусамови семена.
Печем в предварително загрята фурна на 200С с вентилатор за 10 мин и допичаме на 180С с вентилатор за още 30 минути (до златисто).
Оставяме да изстине за 10-15мин. и след това го прехвърляме в поднос.


НЯКОЛКО СЪВЕТА ОТ МЕН
Можете да направите кекса само с зехтин или само с олио.
Конякът придава страхотен аромат. Не употребявайте амарето (оставете го за други сладкиши)
Ако  няматe карамфил, не го заменяйте с нищо друго, увеличете по желание количеството на канелата.
Набрашнете стафидите и орехите, за да не ви потъват.
Ако не обичате орехи, стафиди или сусам, може и без тях.
Имайте впредвид, че сместа за тази пита е по-гъста в сравнение с един класически кекс. обаче набухвателя в брашното си върши работата.
За кекса използвах венец за торта, облицован с алуминиево фолио с диаметър 24 cm.
Според моята фурна, кексът се опече за 40 минути.

Fanouropita_5469


А ето и историята на този сладкиш……

Fanouropita_5498
















Фануропита е постен сладкиш, който се прави винаги в чест на Св. Фанурий, носи се в църква и се подава на вярващите за здраве.. Приготвя се винаги с 7,9 или 11 съставки, тъй като тези числа се свързват с гадателството. Ако искаме да получим отговор на на някой наш въпрос, в момента докато я приготвяме, я наричаме да намерим отговор на въпроса ни, като казваме накрая:"Господ да прости майката на св.Фанурий."
Името на светеца, Фанурий (φανερώνω (фанероно), в превод, разкривам), се свързва по смисъл с намирането на загубени вещи и лица.
Постепенно хората приели, че ако някой иска да намери загубена, вещ, свой близък, изгубено животно, или иска да му се отговори на някакъв въпрос, свързан с разкриване, прави фануропита от предишния ден и я носи в църква на 26/8 вечерта да бъде четена. След това я нарязва и раздава, като всеки, който си взема парче, казва: “Бог да прости греховете на майка му”.
Казват, че светецът можел да разкрие бъдещият жених на неомъжените момичета. За това те правели фануропитата, в негова чест, а след това  слагали парче от нея под възглавницата си, за да сънуват лицето на жениха.
Освен за празника, Фануропитата може да се прави всеки ден освен неделя.







Източник (Πηγή)

Откъс от житието на мъченика.
..."Свети Фанурий помолил за позволение да изрече последната си молитва и се помолил така: ”Господи, Боже наш, Който милваш плачещите и молещите се, направи щото всеки, който направи пита или торта с елей и захар и я раздаде на бедните, да бъде чут и спасен от всяка заслужена мъка, която има. Това да бъде за прощение на греховете на моята майка, която умря грешна.”

И от небето тогава се чул тогава гръм и от облаците се чул гласът Господен: “Да бъде, Фанурие, според думите ти! Всеки, който те призове за помощ, ще бъде чут от Мене и ти ще бъдеш помощник на намиращите се в нужда.”...

Стафидите са два вида: "руси" и черни, сложих и от двата, за разнообразие :))))))
Успех!







Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

35 коментара:

  1. Прекрасно. Ароматно и лесно :)

    ОтговорИзтриване
  2. изглежда страхотно,апетитно и лесно,благодаря и за историята му,интересно и полезно е да се научи нещо ново
    прибавям го в списъка си за желани сладкиши ,
    направила съм си списък,в който прибавям всички неща,които искам да приготвя :))
    и чакам удобен случай,надявам се да се отдаде по-скоро
    поздрави Мария

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда много вкусно! Трябва някой ден да опитам този кейк. Благодаря за рецептата, Жани!

    ОтговорИзтриване
  4. Жани, отново интересна история и много вкусно предложение :)
    Благодаря ти, мила и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Жани,много интересна рецепта,ще я пробвам!
    Пожелавам ти чудесен ден:)

    ОтговорИзтриване
  6. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΛΕΩ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ .!!!!ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ Η ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΣΟΥ

    ОтговорИзтриване
  7. Мария(miriams),
    честита визия на блога ти, видях, как вчера го обогати с много нови рецепти и все хубави. Фануропитата е много ароматна, а как и да не е? Щом има настърган портокал,канела, карамфил, коняк, парад от аромати.....
    Да ви е вкусно!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Еос, благодаря ти, аз за първи път го правя и направи впечатление колко е ароматен.
    До сега си купувах такъв на парчета от фурната и все си мислех, че много сложно се прави.

    ОтговорИзтриване
  9. Хареса ми от пръв поглед :) Аз си събирам рецепти за сладкиши без яйца и мляко, за периодите на пости и твоето произведение вече е в списъкът ми :) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Много апетитно изглежда този сладкиш. И представям си колко е ароматен!
    Жалко, че чак сега видях рецептата. Трябваше да правя сладкиш без яйца, но вече направих негърче. Записвам си рецептата за друг път ;)
    Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  11. Мили момочета,
    Светле, Дани, Катерина,Габи и Ели
    благодаря ви за хубавите отзиви! Радвам се, че кексът че ви допадна, ще чакам да се похвалите като го направите.
    Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  12. Καλησπέρα Ίριδα,
    το ίδιο σημβαίνει και μ'εμένα. Ξεχάω την ημέρα. Για πρώτη φορά την φτιάχνω, όμως βλέπω να γίνει αγαπημένο γλυκό.
    Είναι πολύ αρωματική :)))))))))))

    ОтговорИзтриване
  13. Отново ми бе много интересно и полезно при теб, Жани! Благодаря!

    Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Леви,
    понеже виждам, че българската Wikiredia има нужда от добавка по някои въпроси, почнах да я обогатявам :)))
    Весел и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Жани,да знаеш как ми напомни за първия кекс,който направих преди около 3 години,когато ме хвана мерак да кулинарствам нещо по-различно от типичните семейни гозби.Та кекса съдържаше канела и карамфил-наистина страхотна комбинация.При теб и ядките са допълнителен бонус,който много подхожда,както и конячето.
    Чудесен десерт!

    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  16. Намирисва ми на Коледа с тези съставки, а по Коледа се хапват едни от най-вкусните неща :)
    С удоволствие ще го пробвам и аз- заради вкуса, а и защото много обичам рецепти с история!
    Хубава вечер, Жани! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Еликсирче,
    четох различни рецепти за фануропита, в една даваха само орехи и сусам, в повечето само стафиди. Не можах да реша с кое да се разделя и направих моята и с двете.
    Приятен и усмихнат утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Мария,
    очаквам да споделиш резултата.
    Благодаря за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  19. Чудесен сладкиш, толкова е апетитен, че вече преглъщам. Ще го пробвам, но нямам брашно с набухвател, предполагам, че ще стане и с бакпулвер:)

    ОтговорИзтриване
  20. Разбира се, че става, за 500 гр.брашно - 1 пакетче бакпулвер.
    Даже следващият път бих сложила повече канела, много обичам аромата й.

    ОтговорИзтриване
  21. Жани, толкова ми замириса на хубаво, че....
    Много добро предложение отново!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  22. Чуден е кекса ти Жани , толкова вкусен и ароматен ...:)
    Благодаря и за интересната история .
    Сърдечни поздрави от мен !

    ОтговорИзтриване
  23. Мили Павлинке и Сабина,
    благодаря за топлите отзиви. Приятелски прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  24. Винаги е интересно тук и ухае прекрасно.И все научавам нещо ново.
    Жани, чудесно е , че отделяш време да споделиш не само кулинарна информация.
    Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  25. Много ароматен ми изглежда този сладкиш - непременно ще го опитам:).
    Жани, прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  26. Жанчо, нали знаеш, че няма да пропусна твой пост, наваксвам си полека-лека.:-))) Толкова вкусна изглежда тази пита, че ухае чак до мен. Рецептата изглежда много интересно. Ще ми се да я пробвам.
    Много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  27. Вили, Аелис и Мони,
    мили момичете, трогната съм от вниманието! Зная, че вашите коментари са истински и от сърце.
    Един ден, когато ще ви се прииска да направите кекс, а в хладилника ви ще са свършили яйцата или кравето масло, спомнете си за тази ухаеща,ЛЕСНА рецепта, подходяща за пости с ниско съдържание на холестрин и букет от аромати.
    Прегръщам ви сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей Жани!Радвам се че открих блога ти!Благодаря за рецептата на Фануропитата,пробвах се да я направя-на вкус е превъзходна ,но моята не успя да бухне.За първи път чух и пресъствах на църковна служба за Свети Фанурий на 27,08 в едно малко гръцко село - Торони.Всички присъстващи носеха и раздаваха сладките питки на Свети Фанурий.Να,σε καλα

    ОтговорИзтриване
  29. Прекрасен кекс.Много апетитно изглежда и непременно ще си го приготвя.Благодаря за чудесната рецепта.Жани желая ти хубава вечер!!!

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей Жени! Днес открих блога ти и всичко ми хареса. И аз ще опитам рецептата за Фануропита. Дали да не сложа щипка сода бикарбонат защото ще ползвам обикновенно брашно?
    Ще пробвам и салатката с тученица. Ще следя блогати .
    Хубава вечер и много усмивки!

    Юлияна

    ОтговорИзтриване
  31. Имам въпросче - Нямам брашно с набухвател, мога ли да използвам обикновено?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеш да използваш обикновено + 20 гр. бакпулвер, също така можеш отгоре вместо сусам да я наръсиш с пудра захар.
      Ако искаш да ти се даде отговор на даден въпрос, трябва докато я приготвяш да мислиш за проблема ти да се молиш да ти се даде отговор, след това да я занесеш довечера в църквата на вечерната молитва и да раздадеш парчетата.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Мога ли да я занеса в джамия.? Наблизо ни е. Аз живея в град Баку, Азербайджан. Тук има само руска църква и малко ни е далеч.

      Изтриване
    3. Не видях в рецептата количеството на зехтин колко е.

      Изтриване
    4. Извинявай Аура за закъснението с което отговарям, според обичая фануропита се носи на 26/8 вечерта на вечерната молитва в църквата и се написва на листче името на този, който носи фануропитата, да се прочете (За здраве) на вечрната молитва в чест на светеца от попа.
      Забравих да напиша в скоби, че може да се направи със зехтин или олио, сега го допълвам.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...