Наближава Великден, а времето е все мрачно и дъждовно, като никоя друга година. По обед за кратко се смили и излезе слънце и така успях набързо да направя снимки.
Тази година реших да направя кръгли козунаци, за разнообразие. Получиха се отново много пухкави и на конци.
Направих ги по изпитаната рецепта от миналата година. Единствено смесих съставките по различен ред, увеличих маята на 50 гр., прибавих стрита портокалова, лимонова кора и малко лимонов сок, защото видях в едно видео да се казва, че добавката на лимонов сок подобрява втасването на козуначеното тесто.
Разбира се, какви ароматни подправки ще сложите във вашия козунак е въпрос на личен вкус.
Гръцки козунак без махлеб и какуле (кардамон) или мастикс няма, защото тези аромати се свързват по традиция с козунака.
Понеже нямам машина за хляб, за мен е важно дългото месене с миксер около 15 мин, почивка 10 минути и задължително измесване на тестото върху плот, като събираме тестото на топка, която измесваме на продълговата франзела и сгъваме на 3, както е показано във видеото. По същия начин издължаваме и събираме тестото 10 пъти като правим това винаги в една и съща посока, за да се образуват конци.
В единият козунак сложих плънка от орехи, стафиди и канела, а другите два по класическия начин, поръсени отгоре с бадеми филе и захар. Единствено искам да отбележа, че се пекоха по-дълго в сравнение, когато са сплетени в продълговата форма. При мен отне 45 мин, на 160С, за 700 гр. козунак. Дори този, който имаше плънка остана леко влажен, според мен защото беше завит на топка, а не венец. Според мен плетката на венец помага да циркулира въздуха по-добре в средата и да не задържа влага. Освен ако вече имате добър опит с печенето на кръгли козунаци и си познавате добре фурната.
Всяка фурна е различна и като общ ориентир за да определите за вас, на каква температура да печете, мога само да кажа, че кекс пека на 175С, без вентилатор, а козунак на 160С, така се изпича идеално отвътре и запазва апетитно тъмно златен загар, без да прегаря.
Използвам домашни яйца и затова козунаците са наситено жълти.
Искам само да добавя, че най-хубавите козунаци стават с участието на свинската мас (80 гр. свинска мас + 80 гр. краве масло + 20 гр. олио), но тази година нямах в наличност и ги направих само с краве масло и олио.
Ароматен козунак на конци
ПРОДУКТИ:
- 5 яйца
- 300 гр. захар
- 350 гр. прясно мляко
- 180 гр. мазнина (120 гр. краве масло + 60 гр. слънчогледово олио)
- 1 кг. брашно за козунаци Алатини
- 50 гр. жива мая
- 2 чаени лъжички лимонов сок
- 1/2 ч.л. сол
- Аромати:
- настъргана портокалова кора от 1 портокал, кора от 1/2 лимон ,
- 5 гр. махлеб млян,
- 2 гр. какуле (кардамон) млян,
- 5 зърна Мастикс Хиос (други наименования - Натурална дъвка, Сакъз)
ПРИГОТВЯНЕ:
Всички съставаки са предварително измерени. Млякото се затопля в тенджера и с 1 чаена чаша от него се задейства маята, а в другата част се затопля заедно със захарта и ароматите.
Общото количество на брашното е 1 кг., от него се взема 1/2 чаена чаша, за да се закваси маята.
Маята се заквасва (задейства) заедно с 1 ч.ч. топло мляко и 1/2 ч.ч. брашно.
Млякото заедно със захарта, солта и ароматите се загряват до 50 градуса, разбъркват се, като целта е да се разтопи захарта. Прибавя се 1/3 от мазнината.
Настъргва се кората на 1 портокал и половин лимон.
Лимонът се изцежда и се запазват 2 чаени лъжички от сока.
В дълбока купа се счупват яйца и се заделя един жълтък за намазване. Яйцата се разбиват до еднородност, към тях се прибавя лимоновия сок и настърганите кори от портокала и лимона, Всичко това се прибавя се към млякото.
Заквасената мая се прибавя към млякото.
Придържаме се към тази последователност, защото ако случайно млякото е по-горещо от колкото трябва, яйцата ще го охладят и маята няма да се претопли (пресече).
Постепенно се прибавя брашното и се меси с миксер, докато сместа поеме всичкото брашно. Последно се налива останала 2/3 част от мазнината. Меси се в продължение на 15 минути, като тестото се събира от периферията към центъра. Получава се на пръв поглед лепкаво тесто (така трябва да бъде). Оставя се да почине 10-15 мин., след което се изсипва върху плот намазан с олио, събира се първоначално на топка, която измесваме на продълговата франзела и сгъваме на 3, както е показано във видеото. По същия начин издължаваме и събираме тестото 10 пъти като правим това винаги в една и съща посока, за да се образуват конци. Тестото се прехвърля в тенджера, подмазана с олио и се оставя да увеличи обема си 3 пъти.
Козуначеното тесто иска топлина, за да втаса бързо е желателно да се сложи тенджерата във топла фурна, загряна на 50 градуса и да се поддържа топлината като се включва за кратко фурната на 50 градуса.
След като тестото се утрои се изсипва върху плот намазнен с олио и се разделя на три, ако ще се сплита на венец или на четири, ако ще се сплита като продълговат козунак.
За да стане хубав венеца е нужно повече тесто (около 800 гр), за да излезе по-дълга плитката и да се завие в кръг. От тази доза можете да оформите например един венец от 800 гр. и два продълговати козунака по 600 гр. всеки.
За начина по, който се сплита можете да вземете идея от ТУК, в тази листа съм събрала любими начини за сплитане на козунак.
Оформените козунаци се поставят върху намаслена пекарска хартия и се оставят да втасат на топло (в топла фурна). Това ще отнеме около 1 час и половина. Понеже вероятно ще се наложи да печете на два пъти, можете тези, които ще бъдат втората партида да ги оставите да втасват на стайна температура (вместо във фурна), за да се забавят да се надуят, докато се изпекат първите.
След като са втасали и са се удвоили, се намазват с жълтък размит с още толкова вода и се посипват с филирани бадеми и кристална захар.
Пекат се на 160 градуса, (без вентилатор, на долна позиция на скарата), според формата и тежеста на всеки козунак. Например за козунак от 500 гр. в класическа продълговата форма, като миналогодишните ми козунаци, печен върху ламарина е нужно около 20-25 мин, докато за кръгъл козунак, по-тежък, ще е необходимо повече време, може би около 40-50 мин.
Ето и тазгодишните ми козунаци
Успех!
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
Прекрасни козунаци! Весели почивни дни и светли празници!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Страхотно, изгледах цялото ти видео и това с разтеглянето и сгъването много ми хареса, ще го пробвам! Прекрасен празник ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеЖани, невероятни са! Изгледах и аз видеото и видях някои грешки, които допускам, за да не стават на конци козунаците ми, въпреки че са много вкусни и ароматни.
ОтговорИзтриванеИмаш много сладка и невероятна помощничка! Целуни я по бузката от баба Ина! :)
Прегръдки и прекрасни Великденски празници!
Сладки козунаци от сладко момиченце-целувки за Алекс!
ОтговорИзтриванеЖани и отново разкошни козунаци-запрятам ръкави и почвам.
Весели празници!
Светли празници, Жани, прекрасни козунаци отново! :)
ОтговорИзтриванеМомичета, благодаря за коментарите и милите пожелания, желая ви светли празници и весело прекарване на Великден! Ние с Александра ще караме Великден в болницата :(
ОтговорИзтриванеОт една не добре излекувана кашлица малката разви пневмония и ще караме поне до вторник в болницата. ;(
ОтговорИзтриванеДано се оправи бързо детенце !
ОтговорИзтриванеЖани,козунаците ги направих днес и вече ги няма-изядохме ги .Страхотни станаха и тези-благодаря ти от сърце!
Живке,много ме зарадва, че и при теб козунацитеса се получили успешно!
ИзтриванеЖелая ти светли празници и да нагушкаш малката душичка от мен!
Жани, съжалявам за това, че това мъничко босокрако момиченце е болничко:(, бързо оздравяване желая.
ОтговорИзтриванеА козунаците са прекрасни, късно ги виждам, но занапред ще имам предвид.
Веси, благодаря за пожеланието! Малката върви добре, няма температура от 2 дни и от днес няма хрипове. Ще стоим около една седмица още, да видя как ще я удържа, иначе има толкова енергия, че цял ден тича по коридора :)
ИзтриванеЗдравей, Жани! Много ми е уютен блогът ти!
ОтговорИзтриванеМного ни (на мен и малката ми шерка -8г.) харесва и козуначеното видео в ютуб с малката Александра. Честичко го гледаме. :)
Прекрасни са козунацитите ти! Смятам да изпробвам ароматите ти, още повече, че имам сантимент към Гърция (баба ми беше гъркиня).
Поздрави,
Маги :)
Здравейте,
ОтговорИзтриванеОпитах се да направя козунаци по Вашата рецепта, но за съжаление не се получиха :(. Спазих всички пропорции и указания, гледах видеото няколко пъти, но тестото се получи толкова лепкаво,че вече няколко часа не мога да изчистя. Имате ли представа каква е причината? Съжалявам, но това е истината :(
Чудесни и много вкусни козунаци. Много благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеЧудесни и много вкусни козунаци. Много благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, как да процедираме ако ненамираме приставките за тесто!?☺☺😞
ОтговорИзтриванеЗдравейте, как да процедираме ако ненамираме приставките за тесто!?☺☺😞
ОтговорИзтриванеЖанета, спасибо Вам за рецепт и технологию!👍🌹💕😘 Вот такой мой козунак https://www.instagram.com/p/Bg6SN_Jn-w6/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1va918xxbx3nv
ОтговорИзтриване(Zaneta, благодаря Ви за рецептата и технологията! Ето такъв е моят козунак! Линк:) Жаль, что у нас нет таких греческих специй( Ольга.