сряда, 29 юни 2011 г.

Градински кострец, Зохос

лат: Sonchus oleraceus‐ сем. Asteraceae
гръцки: Ζωχός, κουφολάχανο, πικρίθρα.
Растенията от сем. Sonchus наброяват над 70 представители.
В България са разпространени най-много два от тях:
- Градински кострец, който е едногодишен широколистен плевел.
- Млечок (Sonchus arvensis)- многогодишен кореновоиздънков плевел.

сн.1 Червен зохос
сн.2 Светлозелен зохос
Градинският кострецът е известен в Гърция под името „зохос” . Събират главно два вида от това растение- светло зеленият и червеният, като и двата са почти еднакви и се различават единствено по цвета. Растението има сладък вкус и се смята за зеленчукова трева.
Ядлива е листната розетка на младото растение, която след като се свари, се приготвя като салата, (виж сн.1 и сн.2) (може да се прибавят и други ядливи растения).
В Гърция се събира от края на зимата до края на пролетта, преди да изкласи. По-късно, когато загрубее, листата му се втвърдят и той губи вкусовите си качества.
В България пониква основно през втората половина на пролетта и началото на лятото, т.е. се води като късно пролетен широколистен  плевел.

Зохосът се дава на птиците, за да ги предпазва от стомашни заболявания, а старите хора казват, че таралежите го ядат, след като са изяли змия.

Изкласил кострец, който вече не се яде
Според мита Тезей преди да се пребори с Минотавъра поискал да изяде една порция салата от зохос.

Описание:
Едногодишно или двугодишно тревисто растение с кухо, изправено, гладко и слабо разклонено цветоносно стъбло, високо до 1м. Приосновните листа са разположени в розетка. Понякога от същия корен излизат повече от една приосновни листни розетки. Листата са меки, дълбоко пересто нарязани, тъмнозелени или червеникави, отдолу по-светли на цвят, гладки и полустълбообхващащи.
Коренът, листата и стъблото съдържат млечен сок.

    Местообитание:


Цветове напомнят тези на глухарчето
Среща се почти навсякъде: в зеленчукови градини, обработени ниви, песъчливи места, край пътя, в градинските дворове. Счита се за плевел, тъй като се размножава лесно и расте много бързо. Обича да вирее в посеви сред патладжан, пипер, домати, картофи.
Отглежда се в малък мащаб като зеленчукова трева и може да вирее през цялата година, ако почвата е достатъчно влажна.

Лечебни свойства и употреба:
Градинският кострец е богат на калций, желязо и съдържа витамини С, В1, В2 и В3.
Когато се консумира в суров вид, помага при язва на стомаха.
Лапа(компрес) от смачкани на каша нежни връхчета има лечебни свойства против възпаление на очите и ухапване от скорпион.Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...