събота, 6 август 2011 г.

Атина Палада


Богинята Атина е символ на мъдростта. Тя олицетворява интелекта и благоразумието, съчетани с храброст и сила. Дори начинът, по който се ражда говори за нейните качества. Синеоката богиня излиза на бял свят от главата на баща си Зевс. Нейните символи са щитът, копието, маслиновото дърво, совата и змията. Казва се, че нейният храм в Акропола, в Атина, бил пазен от огромна змия. Атина дарила атиняните с маслиново дърво.
Тя покровителствувала древногръцките герои, давала им мъдрост, съвети и помощ в трудни моменти. Дала мъдрост и знание на хората, научила ги на изкуства и занаяти.

В Древна Гърция е почитана като пазителка градовете, крепостите и крепостните стени. В Акрополите на древните градове обикновено изграждали храм на богинята Атина. За храма на Корифасиевата Атина, споменавам в „На плаж в райският залив Войдокиля”

Родена от главата на Зевс, Атина била любимото му дете. Тя обичала баща си и прекарала живота си край него, като му помагала много пъти в трудни моменти. Била най-мъдрата богиня и Гръмотвержеца често се съветвал с нея. За разлика от Арес , който олицетворява коварната, жестока и вероломна война, Атина е богиня на честната и справедлива война. Тя обичала изкуството и занаятите и била изкусна тъкачка. Известна е и с това, че нямала любовни приключения и останала девица (парфена). За това, храмът, построен в нейна чест на Акропола,
бил наречен Парфенонас.

Историята на нейното раждане
Според мита, Зевс, живял някога на остров Крит. Там, той бил отгледан от планинските и морски нимфи, в тайна от баща си Кронос. По късно се влюбил в една от нимфите, Метида, най- благоразумна сред всички други нимфи. Благодарение на нейните съвети , той успял да вземе трона на баща си Кронос. Зевс взел от Метеда вълшебна билка, която дал тайно на Кронос да погълне. Силните болки, които му приничала, го принудили да повърне децата си, които поглъщал живи, за да запази трона си.

Метида станала първата съпруга на Зевс. На сватбеното тържество, което провели на планината Олимп присъствали Уран (в превод небе) и Гея (в превод земя), чиито внук бил Зевс. Те разкрили на Зевс, че Метида ще го дари с едно момиче и едно момче, което ще стане пръв сред боговете. Зевс много се замислил и когато видял по-късно жена си бременна се разтревожил много.

Отишъл при баба си, Гея, за да й поиска една билка, която всеки, който поглъщал ставал малък като напръсник. Тази билка дал на жена си, като й казал да я глътне, за да роди здраво дете. Не след малко Метида започнала да се смалява.Тогава Зевс я грабнал и я погълнал, както баща му Кронос поглъщал децата си, само дето Зевс погълнал от страх и жена си, преди да роди. От момента, в който погълнал Метида, той се сдобил с нейна мъдрост и станал най-мъдрият на света.

След няколко дни обаче, получил главоболие, което с течение на времето все повече се засилвало. Ревял от болки и целият Олимп ехтял от неговия глас. Болката била пронизваща като меч и каквато и билка да вземел, не намирал лек. Една нощ, подивял от болка, повикал ковача Хефест , и заповядал да разцепи главата му с неговият огромен чук. Хефест замръзнал от страх, като чул какво иска баща му от него. Тогава Зевс се ядосал още повече и го заплашил, че ще го хвърли от Олимп, ако не изпълни желанието му. Уплашен, ковачът вдигнал чука и с все сила го забил в главата на Зевс. Пред очите на всички събрали се богове, от главата на Зевс изскочила синеока красавица в пълно бойно снаряжение. В ръката си държала щит, носела шлем и замахвала заплашително с копието си. Това била войнствената Атина, богиня на мъдростта, наследила силата от баща си и мъдростта от майка си Метида.

Атина и Хефест
Атина никога не е имала любовна връзка. Тя е символ на вечната чистотата. Само един единствен път Хефест се опитал да я доближи, като я грабнал внезапно в прегръдката си. Атина се изтръгнала, а спермата му попаднала върху бедрото й. Атина с отвращение избърсала крака си с едно парче овча вълна, което захвърлила на земята. От това парче с помоща на Гея се родил Ерихтоний, който по-късно станал цар на Атина.

Атина, дарителака на маслинивото дърво
Любимият град на мъдрата богиня бил Атина. Според мита, бог Посейдон също претендирал да стане негов покровител. Възникнал спор и се отнесли към олимпийските богове да отсъдят кой да стане покровител на града. Боговете решили да оставят жителите на града да го присъдят на този, който им направи най-добър подарък. Посейдон ударил с тризъбеца си склата на Акрополис и рукнал извор. Хората се възхитили, но водата била солена като морската, не била питейна и подаръкът не им бил полезен. Атина ударила скалата с копието си и от там израсало кичесто маслинено дърво. Жителите на града предпочели подаръка на Атина, тъй като плодовете можели да се ядат, да дават зехтин, а клоните да се използват за дървесина. Атина спечелила правото да бъде покровителка и градът бил наречен в нейна чест, а дървото било обявено за свещено.

Атина и Арахна
Атина била покровителка на изкуството и занаятите. Тя била изкусна тъкачка и никоя не смеела да се мери в това изкуство с нея.
Арахна, родом от Лидия, също се била прославила като изкусна тъкачка. Тъканите на Арахна били толкова ефирни, че дори нимфите се събирали да им се любуват. Арахна се възгордяла и предизвикателно се провикнала, че може да победи в това изкуство, дори самата покровителка на тъкачите, Атина. Не след дълго пред нея се появила самата Атина и я посъветвала да си вземе думите обратно и да се извини. Арахна, обаче не отстъпвала и настоявала да направят състезание.

Атина изтъкала покривка, върху която изобразила сцени от всекидневието на боговете, а по краищата изтъкала падението на хората, които не уважават боговете.
Арахна пък изтъкала върху произведението си, шедьовър на техниката, еротичния живот на боговете и най- вече извънбрачните им връзки. Атина не намерила нито една грешка в платното, но много се ядосала и скъсала покривката на Арахна. Момичето не могло да понесе позора и провесила примка да се обеси. Тогава Атина я спряла, проклела я да виси вечно на една нишка и да тъче безспирно до края на живота си. От този момент Арахна се превърнала в паяк (арахни).

В етруската митология Атина се отъждествява с Менрва, а по късно в древноримската с Минерва.

Източник: http://mythologia.8m.com
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

2 коментара:

 1. Прочетох поста ти за Атина на един дъх. Толкова увлекателно си го написала. Особено за раждането й, както и за състезанието между Атина и Арахна. Любим образ от митологията ми е, защото е учела хората на мъдрост и знание, красива и женствена, защитавала е градовете.
  Отново ти благодаря, Жани, беше изключително удоволствие!:-)))
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 2. Здравей слънчева Мони ("_")
  излъчваш невероятна положителна енергия, точно като слънчев лъч!
  Благодаря ти!

  ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...