събота, 6 август 2011 г.

Атина Палада


Богинята Атина е символ на мъдростта. Тя олицетворява интелекта и благоразумието, съчетани с храброст и сила. Дори начинът, по който се ражда говори за нейните качества. Синеоката богиня излиза на бял свят от главата на баща си Зевс. Нейните символи са щитът, копието, маслиновото дърво, совата и змията. Казва се, че нейният храм в Акропола, в Атина, бил пазен от огромна змия. Атина дарила атиняните с маслиново дърво.
Тя покровителствувала древногръцките герои, давала им мъдрост, съвети и помощ в трудни моменти. Дала мъдрост и знание на хората, научила ги на изкуства и занаяти.

В Древна Гърция е почитана като пазителка градовете, крепостите и крепостните стени. В Акрополите на древните градове обикновено изграждали храм на богинята Атина. За храма на Корифасиевата Атина, споменавам в „На плаж в райският залив Войдокиля”

Родена от главата на Зевс, Атина била любимото му дете. Тя обичала баща си и прекарала живота си край него, като му помагала много пъти в трудни моменти. Била най-мъдрата богиня и Гръмотвержеца често се съветвал с нея. За разлика от Арес , който олицетворява коварната, жестока и вероломна война, Атина е богиня на честната и справедлива война. Тя обичала изкуството и занаятите и била изкусна тъкачка. Известна е и с това, че нямала любовни приключения и останала девица (парфена). За това, храмът, построен в нейна чест на Акропола,
бил наречен Парфенонас.

Историята на нейното раждане
Според мита, Зевс, живял някога на остров Крит. Там, той бил отгледан от планинските и морски нимфи, в тайна от баща си Кронос. По късно се влюбил в една от нимфите, Метида, най- благоразумна сред всички други нимфи. Благодарение на нейните съвети , той успял да вземе трона на баща си Кронос. Зевс взел от Метеда вълшебна билка, която дал тайно на Кронос да погълне. Силните болки, които му приничала, го принудили да повърне децата си, които поглъщал живи, за да запази трона си.

Метида станала първата съпруга на Зевс. На сватбеното тържество, което провели на планината Олимп присъствали Уран (в превод небе) и Гея (в превод земя), чиито внук бил Зевс. Те разкрили на Зевс, че Метида ще го дари с едно момиче и едно момче, което ще стане пръв сред боговете. Зевс много се замислил и когато видял по-късно жена си бременна се разтревожил много.

Отишъл при баба си, Гея, за да й поиска една билка, която всеки, който поглъщал ставал малък като напръсник. Тази билка дал на жена си, като й казал да я глътне, за да роди здраво дете. Не след малко Метида започнала да се смалява.Тогава Зевс я грабнал и я погълнал, както баща му Кронос поглъщал децата си, само дето Зевс погълнал от страх и жена си, преди да роди. От момента, в който погълнал Метида, той се сдобил с нейна мъдрост и станал най-мъдрият на света.

След няколко дни обаче, получил главоболие, което с течение на времето все повече се засилвало. Ревял от болки и целият Олимп ехтял от неговия глас. Болката била пронизваща като меч и каквато и билка да вземел, не намирал лек. Една нощ, подивял от болка, повикал ковача Хефест , и заповядал да разцепи главата му с неговият огромен чук. Хефест замръзнал от страх, като чул какво иска баща му от него. Тогава Зевс се ядосал още повече и го заплашил, че ще го хвърли от Олимп, ако не изпълни желанието му. Уплашен, ковачът вдигнал чука и с все сила го забил в главата на Зевс. Пред очите на всички събрали се богове, от главата на Зевс изскочила синеока красавица в пълно бойно снаряжение. В ръката си държала щит, носела шлем и замахвала заплашително с копието си. Това била войнствената Атина, богиня на мъдростта, наследила силата от баща си и мъдростта от майка си Метида.

Атина и Хефест
Атина никога не е имала любовна връзка. Тя е символ на вечната чистотата. Само един единствен път Хефест се опитал да я доближи, като я грабнал внезапно в прегръдката си. Атина се изтръгнала, а спермата му попаднала върху бедрото й. Атина с отвращение избърсала крака си с едно парче овча вълна, което захвърлила на земята. От това парче с помоща на Гея се родил Ерихтоний, който по-късно станал цар на Атина.

Атина, дарителака на маслинивото дърво
Любимият град на мъдрата богиня бил Атина. Според мита, бог Посейдон също претендирал да стане негов покровител. Възникнал спор и се отнесли към олимпийските богове да отсъдят кой да стане покровител на града. Боговете решили да оставят жителите на града да го присъдят на този, който им направи най-добър подарък. Посейдон ударил с тризъбеца си склата на Акрополис и рукнал извор. Хората се възхитили, но водата била солена като морската, не била питейна и подаръкът не им бил полезен. Атина ударила скалата с копието си и от там израсало кичесто маслинено дърво. Жителите на града предпочели подаръка на Атина, тъй като плодовете можели да се ядат, да дават зехтин, а клоните да се използват за дървесина. Атина спечелила правото да бъде покровителка и градът бил наречен в нейна чест, а дървото било обявено за свещено.

Атина и Арахна
Атина била покровителка на изкуството и занаятите. Тя била изкусна тъкачка и никоя не смеела да се мери в това изкуство с нея.
Арахна, родом от Лидия, също се била прославила като изкусна тъкачка. Тъканите на Арахна били толкова ефирни, че дори нимфите се събирали да им се любуват. Арахна се възгордяла и предизвикателно се провикнала, че може да победи в това изкуство, дори самата покровителка на тъкачите, Атина. Не след дълго пред нея се появила самата Атина и я посъветвала да си вземе думите обратно и да се извини. Арахна, обаче не отстъпвала и настоявала да направят състезание.

Атина изтъкала покривка, върху която изобразила сцени от всекидневието на боговете, а по краищата изтъкала падението на хората, които не уважават боговете.
Арахна пък изтъкала върху произведението си, шедьовър на техниката, еротичния живот на боговете и най- вече извънбрачните им връзки. Атина не намерила нито една грешка в платното, но много се ядосала и скъсала покривката на Арахна. Момичето не могло да понесе позора и провесила примка да се обеси. Тогава Атина я спряла, проклела я да виси вечно на една нишка и да тъче безспирно до края на живота си. От този момент Арахна се превърнала в паяк (арахни).

В етруската митология Атина се отъждествява с Менрва, а по късно в древноримската с Минерва.

Източник: http://mythologia.8m.com
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

3 коментара:

  1. Прочетох поста ти за Атина на един дъх. Толкова увлекателно си го написала. Особено за раждането й, както и за състезанието между Атина и Арахна. Любим образ от митологията ми е, защото е учела хората на мъдрост и знание, красива и женствена, защитавала е градовете.
    Отново ти благодаря, Жани, беше изключително удоволствие!:-)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей слънчева Мони ("_")
    излъчваш невероятна положителна енергия, точно като слънчев лъч!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Интересен пост. Да споделя с вас след като се замислих . Атина има добавени имена Атина Палада (идвало от копието и доспехите ,които носи, но не е мъжкарана тази богиня,. а понеже е и Атина Партенос, девствена като Артемида,ще обясня по нататък). Тя побеждава уж с мъдрост, - софос, София. Очевидно е, като обидена богиня,,че представила хората като подвластни, по -ниско от боговете и предизвикала унизително горделивата и отстояваща по- скоро своите умения Арахна,затова на свой ред, пък тя я унижила логично също, че и боговете ,,богините са със "слаби ангели" ,подвластни на любовта дори и със хора,подвластни и съдбата на ериниите 3те мойри, заради които си изпатила имайката на Атина...Атина Партенос,реагирала негативно на неприемливите еротични сцени и представени извънбрачни връзки ,които са главно от похожденията на нейния баща и върховен бог Зевс.А е гадно и допълнително понеже не Хера, както е всеизвестно, а точно нейната майка, на Атина ,е първата жена на баща й, но това се крие. И многобройните му изневери след това срещу майка й ,която погълнал, но не и изял, не пише съдбата й след това,тя е безсмъртна богиня .Много повече от това, първородната и любимка Атина, е не само богинята(много преди Исус )родена непорочна от главата на Зевс, (другият е Дионис , единствен бог от смъртна жена- Земела и Зевс, износен ,имплантиран в бедрото на Хермес,който е бог, а не богиня) .Освен непорочно родена Атина (много преди Дева Мария) е и богиня девственица, но вечно, на разума. (другата девствена богиня е Артемида, сигурно има и други).Казват й Атина Партенос -значи девствена - оттам идва партеногенеза и Парте-нона в Атина.(звучи като Ю-нона,(юност младост май,Нона -9) римската богиня(. Така че в резюме:Атина Парт-е-нона,Па/лада/(Лада славянската богиня на семейството)е-първородна богиня дете от прикритата неизвестна първа жена на върховния елински олимпийски бог Зевс,изневерявал с много , богиня на+ мъдър разумен морал и като такава девствено родена и девственица, така че,да ,много логично реагирала на сцените на изневери представени еротично главно на баща си срещу майка й,погълната от него,реагирала с наказание, разгневена с гняв, обратното на това,че е богиня на мъдростта разума родена от разума,главата на върховния бог.Арахна така ,пак е победила частично,,показвайки ,че не разума и мъдростта на които Атина е богиня, побеждават,не изкуството, а силата на богинята, за справедливо наказание на предизвикване с анти изкуство побеждават,но логично,над разума(Атина) освен любовта като човешка слабост подвластност , безсилие на боговете, също безсилие срещу предопределената ( мойрите,оракула в Делфи )съдба, но и безсилието на богинята на разума и мъдростта Атина пред обратното -ГНЕВА,.емоционалността , обидата. Въпреки това Атина й спасява с разум живота, да не се самоубие, .Така печели пак и я превръща в паяк.Справедливо логично за неприемливо неморално "анти изкуство" на Арахна. обиждащо много боговете @Атина и баща й и т.н.Арахна както писах си го върнала емоционално, за сцената на Атина ,че хората са подвластни на боговете,а пък Атина преди и след това все повече гневна и тя си го върнала с възмездие, отмъщение, емоционално,гневно ,не разум,но е логично гневна реакция.логично наказание и спасение на живота .Арахна като паяк да впримчва интригантски в мрежата си дразнещи летящи мухи за гневно отмъщение...Интер -есно как руснаците й казват не Атина а АФина като афинитет, фин.Поздрави . От една подобна на Партенос ...логичен аналлиз.(уж)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...