понеделник, 8 август 2011 г.

Майката-маслина в Каламата / Mother-olive-tree-in-Kalamata




Безсмъртната „майка- маслина”, както я наричат, е представител на сорта Αετονυχολιά Καλαμών (Olea europaea var. ceraticapra), (в превод, "Орлов нокът, Каламата”). Смята се за родоначалник заради възрастта си. Характерното за сорта са големината на листата и формата на плода, който се оприличава със сълзичка, бадем или орлова нокта, откъдето взема и наимеванието си.


Височината на дървото достига 14 m, с диаметър на стъблото 3 m. Периметърът на стъблото е 9 m, а диаметърът на короната е 15 m.
Маслината е обявена за „Паметник на природата” с постановление на Министерството на Земеделието от 1979г. и с заповед за поддържане от 1980 г.
По първоначали оценки се смята, че е на около 800-850 години. При повторно проучване, проведено на 23 август 2001 г., от доктора по Лесотехнически науки, Панайотис Базиглу, са взети проби от дървото и е установено, че дървото е много по-старо. Реалнатата възраст на дърво е приблизително 1733 години. Това означава, че маслината е посадена около 4 век сл.Хр.
Трябва да се отбележи, че дървото е кичесто, листната маса в е много богата, развива се нормално и като общо се радва на добро здраве. Според оценката на учения, теоретично маслината може да остане още дълги години безсмъртна.
Намира се в Каламата на ул.Лаконикис 85, в терен собственост на Пелопонеския Университет, в близост до Центъра по земеделско обучение (Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) στην Καλαμάτα (οδός Λακωνικής 85).


Сега ще ви върна в реалността и с голяма горчивина искам да споделя с вас условията, при които успях да се добера до това чудо на природта. Малко хора в Каламата знаят за неговото съществувание. Причината за това е ...не искам да ставам лоша...

Дървото се намира в един ъгъл на огромен тревясал терен, заграден с 3 метрова желязна ограда, в който пасат на воля няколко овце. На вратите и на двата входа са окачени ръждясали катинари и не е възможно от никъде да се доберете по нормален начин.

Аз лично, научих случайно за тази маслина от една книжка, пътеводител на Каламата. Въпреки, че живея от 17 години в града, едва сега научих за нея. Преди няколко дни, отидох на посочения адрес, за да я снимам и да споделя радостта си с вас, че ето, на, пак имам нещо уникално да ви представя. След няколко настоятелни обиколки пешком в района я открих. Обиколих целият терен щателно и не открих от къде мога изобщо да се добера. Открих единствено един процеп в желязната ограда, откъдето можех да направя няколко снимки, с които трябваше да се задоволя.

Тъкмо се бях примирила с обстоятелствата и попаднах случайно в интернет на едно протестно писмо от един родолюбец грък, имигрант от дълги години в Австралия, родом от Каламата. Той също узнал случайно за това дърво и понеже също искал да снима маслината-майка, дошъл от хиляди километри да посети роднините си и да снима дървото. Да е жив и здрав, че благодарение на него и вие ще видите дървото от близо!

В писмото описва как и той, като мен с много усилия открил терена с дървото. Питал дори и случайни хора наоколо за „Майката-маслина на Каламата” и всички вдигали учудено рамене, къде да има такова чудо наблизо?! След много питане, накрая я открил,но се разочаровал като не намерил откъде да влезе, за да я снима. Дори решил да купи стълба, за да прескочи оградата. След няколко дни изведнъж се запитал откъде са влезли тези овце, значи все пак съществува пролука. Така се върнал и след внимателен преглед открил отвор в оградата, вързан с тел, откъдето влязъл и щракнал снимките.

След като прочетох неговото писмо изведнъж ме обхвана желание и аз да направя същото. Така отидох и обиколих оградата, като търсех за пролука вързана с тел. Влязох като крадец и като почнаха да лаят едни кучета от една къща срещу терена, викам си: „ Ей сега се изложих!”. Без да обръщам внимание прекосих терена на бързо, разгоних овцете и директно към маслината.

Отблизо наистина е величествена! Изглежда поддържана, все пак някой родолюбец се занимава с нея, защото около нея няма трева, а короната е добре подрязана, точно както пише и каламатянина имигрант. В центъра на дървото, високо, се вижда, че започва да куфее, но изглеждаше здрава и беше отрупана с плод. Короната се основава върху 5 централни клона (шестият се е отчупил по-рано). Разгледайте снимки, защото отблизо е трудно да я видите.






Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

6 коментара:

  1. Жани,благодаря за чудесния разказ!Много е красиво и внушително това дърво!Имам чувството,че гледам множество малки дръвчета,които са се вплели едно в друго!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Жани, страхотно е това дърво, с впечатляваща визия и размери! Мислех, че само у нас не се полагат достатъчно грижи за каквото и да било....
    Добре, че все пак има хора, които правят всичко по силите си, за да се съхраняват такива и подобни феномени.
    Благодаря ти за удоволствието, Жани!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Беше ми много интересно да прочета. Големи перипетии си преминала, за да ни споделиш тези прекрасни снимки, за което - благодарности ! :) Маслиновото дърво е много величествено!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  4. Мили момичета, Катерина, Мони Just V.,
    благодаря ви за хубавите отзиви, благодаря, че споделихте с мен перипетиите ми, но важното е, че успях да покажа на всички ви това уникално дърво. Имайте напредвид, че улицата на която се намира е пикова, всекидневно минават от там стотици автомобили, улисани хора и 99% от тях не предполагат, че в ъгъла на този огромен запустял терен си стои скромно майката-маслина на Каламата.

    ОтговорИзтриване
  5. Жани, това невероятно красиво, огромно и събрало в себе си история през вековете е цяло чудо да се види на живо. Щастливка!
    Интересен разказ, благодаря ти, че ни го показа, но ще очаквам с нетърпение публикациите ти за маслините :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Wow! After all I got a weblog from where I can
    in fact obtain valuable information regarding my study and knowledge.


    Here is my website ... reklamy lubin

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...