вторник, 17 март 2015 г.

Крем пита (Γαλατόπιτα)

Галатопита е млечен крем, който се пече на фурна. На вкус напомня крема на галактобуреко, тъй като се прави по почти същия начин, но калориите в този десерт са къде-къде по малко! Според по-старите и автентични рецепти галатопита се прави с брашно вместо с грис. От съставките се приготвя млечен крем и след като се изпече във фурна добива отгоре коричка, която напомня на тази на мусаката. Става някак си по-тежък и удря на брашно.
Днес ще ви покажа галатопита с грис, който е по-популярен, добавката на дискретно количество канела и лимонова кора прави крема невероятно ароматен и ненатрапчив, опитайте!

крем-пита-галатопита_5193
крем-пита-галатопита_5180

Ако имате възможност купете домашни яйца и пълномаслен прясно мляко от селска крава. Заложете на качествените продукти за да се насладите на качествен резултат!
Рецептата е на шеф Фотис Влахандонис. Редуцирала съм продуктите в по-малко количество от неговата рецепта и прибавих едно яйце в повече отколкото се полага по пропорция за това количество мляко. Изпекох крема на 200С за 50 минути на средна позиция на скарата.

крем-пита-галатопита_5210
крем-пита-галатопита_5230

Продукти:
1 литър прясно мляко
3 яйца
160 гр. фин грис
250 гр. захар
1/4 чаена лъжичка канела
1/2 чаена лъжичка настъргана кора от лимон
80 гр. краве масло

Приготвяне:
1. В дълбока тенджера се слагат яйцата и захарта и се разбърква с тел до еднородност.
2. Прибавя се студеното мляко, канелата, кората от лимон, разбърква се и се вари на умерен огън, като се разбърква непрекъснато.
3. Когато млякото се затопли се сипва гриса бавно като “дъжд” като се бърка енергично с тел докато се сгъсти до средно гъст крем.
4. Сваля се от огъня и се изсипва в подмазана с олио тава  с диаметър 26 см.
5. Пече се 40-45 мин. във фурна на 200С, докато отгоре се получи тъмен загар (внимава се да не прегори отгоре).

крем-пита-галатопита_5167

6. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади.
7. Нарязва се на парчета по наш вкус.

крем-пита-галатопита_5211

Сервира се поръсена с канела. Най е вкусна, когато е леко топла!
Изпълнението на рецептата стъпка по стъпка, можете да видите във видеото.



крем-пита-галатопита_5171крем-пита-галатопита_5178крем-пита-галатопита_5198крем-пита-галатопита_5194

Да ви е вкусно!


Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

16 коментара:

  1. Ето това е десерт! :)
    Правила съм го, наистина ухае невероятно и е страшно вкусен.
    Коричката ти се е получила фантастична, Жани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, най-вкусен е когато е още топъл, нали?
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Интересно предложение за печен крем с грис! Ще го опитам, уверена съм че ще се хареса у дома!
    Хубав ден, Жани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, когато го правиш гледай видеото, там шефа много добре показва как се прави и ще ти се получи много вкусен!
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Не си падам по десерти с крем, но този е станал чудесен!

    ОтговорИзтриване
  4. Жани,
    този крем ми прилича на крем - карамел с грис.Крем - карамела у дома е обичан десерт, но задължително ще пробвам и този с грис.Даже повече ми хареса.Много елегантен и фин десерт.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, има разлика във вкуса, защото не се карамелизира захар на дъното, но вярвам, че ще ти хареса, особено топъл. прегръдка!

      Изтриване
  5. Страхотен десерт, Жани! Записвам си рецептата на мига, за да опитам скоро.
    Много обичам кремове, а щом е и печено кремче, още по- добре.
    Благодаря за рецептата!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай Габи, ако искаш да стане по-висок, ползвай по-малка тавичка, 22-24 см, при мен е 26 см.
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Поредният сладкиш, който съзерцавам с кеф и още се каня. Много ми харесва, жани! Поздравче!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря Марте! Усмихнат ден с прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  8. И пак страхотно предложение за десерт. Браво Жани. Ако вместо масло сложа витам ще имам ли същия резултат. ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, кравето масло дава вкус и аромат, витамът понеже е синтетичен няма тези качества и само вдига излишно маслеността. Ако нямаш краве масло, тогава не слагай изобщо, няма да има кой каква разлика.
      Благодаря за включването!

      Изтриване
  9. Никога не съм го опитвала,но скоро ще споделя за усещането на небцето ми:))))
    Прекрасен му е видът!Благодаря за споделеното,Жани!

    ОтговорИзтриване
  10. Дано ти хареса, най-голяма е насладата когато е топъл Миленче!
    Усмихнат утрешен ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...