Тази година за Коледа реших да се опитам да направя бисквити декорирани с Royal Icing , с които да зарадвам приятно хората, които обичам и ето какво се получи. Идеята взех от този блог, пост1, пост2 и следвах подробните указания от видеото тук и тук. За първи път се пробвам да декорирам и много ми беше много забавно. Понеже нямам фини накрайници за пош за работа с Royal Icing направих фунийки за шприцоване от готварска хартия, които видях как се правят тук и в това видео.
Освен това разполагам единствено със сладкарска боя, която е комплект от три цвята- червено жълто и синьо. Междинните цветове се получат от смесването на основните три. Не е подходяща за работа с айсинг, тъй като е на водна основа, разрежда допълнително айсинга и цветовете не са ярки. Например не мога да оцветя глазурата в наситено червено, за да направя бисквитки с Дядо Коледа. Колкото и боя да сложа айсинга си остава розов. Значи е нужно да се сдобиете с концентрирани гелови бои за работа с айсинг.Рогата на еленчетата и очичките направих с шоколадова кувертюра.
За да съкратя времето за засъхването на айсинга слагам бисквитите, да засъхнат във
фурна включена на 60оС.
Белтъчената глазура (Royal Icing) направих от:
- 3 белтъка,
- 1 капсула ванилия,
- 2 кафени лъжички лимонов сок и
- около 2-2 1/2 ч.ч. пресята пудра захар.
Първо разбих белтъците на пяна, след това прибавих 1
ч.ч.от пудрата захар, ванилия и лимоновия сок. След като се хомогенизира
добавих постепенно пудра захар докато се получи гъст и кремообразен
айсинг. които остава на връхчета след като вдигна бъркалките на миксера
от купата.
Хората, които се занимават с декориране с Royal
Icing го правят с различна гъстота в зависимост от това дали ще правят
контури или ще запълват с него. При мен се получи средно гъст и за резултата ще
съдите вие.
За бисквитките използвах Основна рецепта за захарни сладки/ Basic Sugar Cookies, като добавих какао, за да приличат на джинджифиловите курабийки, понеже не са по вкуса на всички ни. Иначе ако решите да направите джинджифилови курабийки ви прилагам и две рецепти за тях.
Бисквити с какао ( двойна доза за 40 големи бисквити, за формичка с размери 11х9см )
- 400 гр. меко масло (300 гр. краве масло + 100 гр. маргарин)
- 300 гр. пудра захар
- 2 капсули ванилия
- 1 щипка сол
- 2 яйца + 2 суп.л. прясно мляко
- 20 гр. какао = 3 равни супени лъжици
- 900 гр. брашно
- 20 гр. бакпулвер = 2 равни суп.л.
Пресяваме брашното заедно с какаото и бакпулвера.
Разбиваме кравето масло заедно с ванилията, сол и пресятата пудра захар докато
побелее. Прибавяме яйцата и прясното мляко. Прибавяме постепенно брашното.
Получава се меко тесто, което не трябва да се меси много, само за да се оформи на топка. Разделяме на две и загъваме с прозрачно фолио.
Тестото трябва да престои в хладилник докато се стегне, това може да отнеме
около 2-3 часа. С помощта на два листа пекарска хартия се разточва на кора с
дебелина около 4-5 милиметра. Ако се размекне много тестото и не се отделят
лесно изрязаните фигурки, разточената кора се връща за няколко минути във
фризера за да се стегне. отново. Пренасяме изрязаните фигурки с помощта на
лопатка върху тава застлана с пекарска хартия и печем във фурна на 190оС,
без вентилатор около 8-13 мин, в зависимост от големината на бисквитките.
Важното е да внимаваме да не потъмнят отдолу прекалено.
Добре е да декорирате изпечените бисквити на следващия ден, а след като изсъхнат от айсинга да ги съхранявате в кутия, за да не поемат влага и да са хрупкави.
Добре е да декорирате изпечените бисквити на следващия ден, а след като изсъхнат от айсинга да ги съхранявате в кутия, за да не поемат влага и да са хрупкави.
Ето две почти едни и същи рецепти за бисквити по които се водих:
1) Рецепта за захарни сладки/ Sugar Cookies на Alton Brown + ВИДЕО
·
200 гр. меко краве масло =1.ч.ч.
·
150 гр. пудра захар = 1.ч.ч
·
1 капсула ванилия
·
1 щипка сол
·
1 яйце + 1 с.л. прясно мляко
·
450 гр. брашно = 3 ч.ч.
·
1 чаена.л. бакпулвер
·
*(Ако мерите с чаени чаши (250ml),
то те трябва да са пълни до ръба и да са равни).
2) Основна рецепта за захарни сладки/ Basic Sugar Cookies
също с подробни указания.
А за тези, които предпочитат джинджифилови бисквитки ви предлагам две много добри рецепти:
рецептa No1 с ВИДЕО и
рецепта No2
Ето тук има много идеи за коледни бисквити с елени.
Весели и светли празници приятели!!!
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
Жани, по-красиви еленчета не съм виждала! Получили са се повече от прекрасни, браво! И аз нямам накрайници, та си действам с украсите със същите хартиени фунийки. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и светли празници!
Здравей Гери,
Изтриваневсъщност не е толкова трудно и е удобно да се работи с хартиени фунийки. При завиването имах малко проблем и за да не ми се развиват прикрепях краищата с тел бод.
Идеята за бисквитките елени ми се стори чудесна и сравнително лесна за изпълнение от начинаещ. Най-много се впечатлих, че се бисквитките се правят с формичка-човече.
Поздрави и весело прекарване на новогодишните празници!
Жани, прекрасни са се получили! Приятелката на Рудолф е много симпатична, не бях виждала идея за женско еленче :) Весели празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Кате! Весело прекарване на Нова Година!
ИзтриванеМного са красиви тези еленчета......Поздрави,Жани и Честита Коледа!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за посещението!
ИзтриванеВесело прекарване на Нова Година!
Големи сладури са тези еленчета-много добре си се справила,Жани.Аз имам гелови бои,но нямах време да се цапам тази година.В курса правихме фунийки за декориране,става лесно и интересно.Сигурно Алекс много се е радвала и ти е помагала....
ОтговорИзтриванеХубави празници!
Правих ги скришно, защото малката не ме оставя на мира, хе-хе!
ИзтриванеПрегръдки на теб и малката кукла!
Хубави празници!
Прекрасни са! Наслада за очите (и устата, естествено!) И много подробни указания за такива като мен!
ОтговорИзтриванеЖани, весело посрещане на Новата 2015 година! Нека тя да бъде една много успешна, плодотворна и незабравима година!
Здравей Тилия,
ОтговорИзтриванебисквитите почти ги раздадох, много се хареса и на всички им беше жалко, че са за ядене.
Спорна и плодотворна година ти желая, с много настроение и вдъхновение за да радваш читателите си с все така вкусните и практичните си рецепти !!!