неделя, 28 декември 2014 г.

Коледни бисквити: Рудолф и приятелката му


christmas cookies Rudolph and his girl
Тази година за Коледа реших да се опитам да направя бисквити декорирани с Royal Icing , с които да зарадвам приятно хората, които обичам и ето какво се получи. Идеята взех от този блог, пост1, пост2 и следвах подробните указания от видеото тук и тук. За първи път се пробвам да декорирам и много ми беше много забавно. Понеже нямам фини накрайници за пош за работа с Royal Icing  направих фунийки за шприцоване от готварска хартия, които видях как се правят тук и в това видео.
christmas cookies Rudolph
christmas cookies Rudolph and his girl 4
christmas cookies Rudolph and his girl 3
christmas cookies Rudolph and his girl 2 
Освен това разполагам единствено със сладкарска боя, която е комплект от три цвята- червено жълто и синьо. Междинните цветове се получат от смесването на основните три. Не е подходяща за работа с айсинг, тъй като е на водна основа, разрежда допълнително айсинга и цветовете не са ярки. Например не мога да оцветя глазурата в наситено червено, за да направя бисквитки с Дядо Коледа. Колкото и боя да сложа айсинга си остава розов. Значи е нужно да се сдобиете с концентрирани гелови бои за работа с айсинг.Рогата на еленчетата и очичките направих с шоколадова кувертюра.
За да съкратя времето за засъхването на айсинга слагам бисквитите, да засъхнат във фурна включена на 60оС.

Белтъчената глазура (Royal Icing) направих от:
  • 3 белтъка,
  • 1 капсула ванилия,
  • 2 кафени лъжички лимонов сок и
  • около 2-2 1/2 ч.ч. пресята пудра захар.
Първо разбих белтъците на пяна, след това прибавих 1 ч.ч.от пудрата захар, ванилия и лимоновия сок. След като се хомогенизира добавих постепенно пудра захар докато се получи гъст и кремообразен айсинг.  които остава на връхчета след като вдигна бъркалките на миксера от купата.
Хората, които се занимават с декориране с Royal Icing  го правят с различна гъстота в зависимост от това дали ще правят контури или ще запълват с него. При мен се получи средно гъст и за резултата ще съдите вие.

 christmas cookies Rudolph and his girl 1
За бисквитките използвах Основна рецепта за захарни сладки/ Basic Sugar Cookies, като добавих какао, за да приличат на джинджифиловите курабийки, понеже не са по вкуса на всички ни. Иначе ако решите да направите джинджифилови курабийки ви прилагам и две рецепти за тях.

Бисквити с какао ( двойна доза за 40 големи бисквити, за формичка с размери 11х9см )
  • 400 гр. меко масло (300 гр. краве масло + 100 гр. маргарин)
  • 300 гр. пудра захар
  • 2 капсули ванилия
  • 1 щипка сол
  • 2 яйца + 2 суп.л. прясно мляко
  • 20 гр. какао = 3 равни супени лъжици
  • 900 гр. брашно
  • 20 гр. бакпулвер = 2 равни суп.л.
Пресяваме брашното заедно с какаото и бакпулвера. Разбиваме кравето масло заедно с ванилията, сол и пресятата пудра захар докато побелее. Прибавяме яйцата и прясното мляко. Прибавяме постепенно брашното. Получава се меко тесто, което не трябва да се меси много, само за да се оформи на топка. Разделяме на две и загъваме с прозрачно фолио. Тестото трябва да престои в хладилник докато се стегне, това може да отнеме около 2-3 часа. С помощта на два листа пекарска хартия се разточва на кора с дебелина около 4-5 милиметра. Ако се размекне много тестото и не се отделят лесно изрязаните фигурки, разточената кора се връща за няколко минути във фризера за да се стегне. отново. Пренасяме изрязаните фигурки с помощта на лопатка върху тава застлана с пекарска хартия и печем  във фурна на 190оС, без вентилатор около 8-13 мин, в зависимост от големината на бисквитките. Важното е да внимаваме да не потъмнят отдолу прекалено. 

Добре е да декорирате изпечените бисквити на следващия ден, а след като изсъхнат от айсинга да ги съхранявате в кутия, за да не поемат влага и да са хрупкави.

Ето две почти едни и същи рецепти за бисквити по които се водих:
1) Рецепта за захарни сладки/ Sugar Cookies на Alton Brown + ВИДЕО
·         200 гр. меко краве масло =1.ч.ч.
·         150 гр. пудра захар = 1.ч.ч
·         1 капсула ванилия
·         1 щипка сол
·         1 яйце + 1 с.л. прясно мляко
·         450 гр. брашно = 3 ч.ч.
·         1 чаена.л. бакпулвер
·         *(Ако мерите с чаени чаши (250ml), то те трябва да са пълни до ръба и да са равни).

А за тези, които предпочитат джинджифилови бисквитки ви предлагам две много добри рецепти:

рецептa No1
с ВИДЕО и
рецепта No2

Ето тук има много идеи за коледни бисквити с елени.
Весели и светли празници приятели!!! 
 
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

10 коментара:

  1. Жани, по-красиви еленчета не съм виждала! Получили са се повече от прекрасни, браво! И аз нямам накрайници, та си действам с украсите със същите хартиени фунийки. :)
    Поздрави и светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Гери,
      всъщност не е толкова трудно и е удобно да се работи с хартиени фунийки. При завиването имах малко проблем и за да не ми се развиват прикрепях краищата с тел бод.
      Идеята за бисквитките елени ми се стори чудесна и сравнително лесна за изпълнение от начинаещ. Най-много се впечатлих, че се бисквитките се правят с формичка-човече.
      Поздрави и весело прекарване на новогодишните празници!

      Изтриване
  2. Жани, прекрасни са се получили! Приятелката на Рудолф е много симпатична, не бях виждала идея за женско еленче :) Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате! Весело прекарване на Нова Година!

      Изтриване
  3. Много са красиви тези еленчета......Поздрави,Жани и Честита Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за посещението!
      Весело прекарване на Нова Година!

      Изтриване
  4. Големи сладури са тези еленчета-много добре си се справила,Жани.Аз имам гелови бои,но нямах време да се цапам тази година.В курса правихме фунийки за декориране,става лесно и интересно.Сигурно Алекс много се е радвала и ти е помагала....
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правих ги скришно, защото малката не ме оставя на мира, хе-хе!
      Прегръдки на теб и малката кукла!
      Хубави празници!

      Изтриване
  5. Прекрасни са! Наслада за очите (и устата, естествено!) И много подробни указания за такива като мен!
    Жани, весело посрещане на Новата 2015 година! Нека тя да бъде една много успешна, плодотворна и незабравима година!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Тилия,
    бисквитите почти ги раздадох, много се хареса и на всички им беше жалко, че са за ядене.
    Спорна и плодотворна година ти желая, с много настроение и вдъхновение за да радваш читателите си с все така вкусните и практичните си рецепти !!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...