или тортата за рождения ден на Александра, която стана на 2 годинки.
Нямам голям опит с правенето на торти, но понеже я правих с голям мерак и беше наречена, стана чудесна и всички й се радвахме и най-много Александра. Стана и доста голяма, 35смх25см, около 3,5 кг, даже си мислех, че няма да се изяде , обаче на следващия ден останаха само фигурките.
За да се престраша да направя торта много ми помогнаха постовете на една приятелка, която посещава сладкарски курсове и споделя наученото в блога си. Благодаря ти Живка!
Вкусът единодушно се хареса на всички. Лека и сочна, тортата беше направена от пандишпанови блатове, млечна сметана 35%, селски яйца, мляко, шоколадова кувертюра, малко желатин и сладкарски бои.
С комплекта фигурки “Снежанка и 7 джуджета” (пластмасови са), подложката за тортата и млечната сметана се снабдих от склад за сладкарски материали, понеже цените са по-ниски.
Приготвих блатовете от предния ден, за да имат време да отлежат. Всеки блат е правен по отделно и са изпечени в тава 35х25 застлана с пекарска хартия .
Разбих сметаната на пухкав крем и приготвих млечния крем от предната вечер, за да има време да се охладят и да се стегнат.
Всъщност на следващият ден посветих монтирането и украсата.
Като общо се изисква предварителна подготовка, иначе не е сложно да се направи. Най-ми хареса магията да се създадат различните цветове. Следвах указанията на гърба на опаковката, т.е. по колко капки са нужни, за да се създаде даден цвят и всичко беше ОК, сякаш всеки ден се занимавам с такива неща.
ПРОДУКТИ ЗА ТРИ БЛАТА:
6 яйца, 150 гр. захар, 165 гр. брашно, 2 прахчета ванилия. 6 гр. бакпулвер
Всеки блат се прави по отделно. Поради големия размер на тортата е трудно да се разреже хоризонтално на три равномерни слоя..
За всеки блат са необходими:
Яйцата се разделят: белтъците се разбиват на меренг с 2/3 от захарта, а жълтъците се разбиват с 1/3 от захарта и ванилията до побеляване. Към белтъците се прибавят разбитите жълтъци, и пресятото брашно заедно с бакпулвера, хомогенизира се като се бърка внимателно с шпатула, за да не спадне обема. Сместа се изсипва в тавичка 25х35 застлана с пекарска хартия( хартията се намазва с малко олио, за да се отлепя по-лесно) и се пече в загрята фурна с вентилатор на 175оС за 10 мин. Готовият блат се оставя да изстине заедно с пекарската хартия, покрива се с кърпа и се разлепя непосредствено преди сглобяването.
ПРОДУКТИ ЗА МЛЕЧНИЯ КРЕМ:
Жълтъците, захарта и нишестето се разбъркват заедно с малко от студеното мляко на рядка каша. Останалото мляко се кипва и се прибавя на тънка струя към тази смес, като се бърка бързо с телена бъркалка. След това отново се връща на огъня и се сгъстява на крем до готовност, като се вари 3-4 мин. на слаб огън и се бърка непрекъснато.
Готовият крем се разделя на две, от едната половина получаваме ванилов крем, а към другата част се прибавя 100 гр. шоколадова кувертюра, начупена на дребни парченца. Понеже кремът е горещ, кувертюрата се стопява много лесно и се разбърква докото се хомогенизира напълно. Така се получава шоколадовия крем. Кремчетата се сипват в подходящи съдове, покриват се с прозрачно фолио и се охлаждат в хладилник.
ПРОДУКТИ ЗА СМЕТАНОВИЯ КРЕМ:
Изстудете предварително много добре млечната сметана, дори можете да я поставите за 20-30 мин във фризера. Колкото е по-студена толкова по-бързо се разбива (набухва). Можете да я разделите на 3 части, защото в домашни условия през летните месеци е трудно да се разбие толкова голямо количество наведнъж. Към всяка част добавяйте съответното количество пудра захар. В началото разбийте сметаната докато се сгъсти и заприлича по гъстота на рядко кисело мляко и след това прибавяте пудрата захар и разбийте заедно на пухкав крем (внимавайте да не прекалите защото ще се пресече ако се разбие прекалено много). По желание можете да добавите и прахче ванилия.
ЗАХАРЕН СИРОП:
Прави се сироп от
15 гр. желатин на прах се разтваря в 1/2 каф. чашка студена вода и се загрява в джезве на котлона, докато се разтвори напълно и стане прозрачен. Прибавяме размития желатин към разбитата сметана (сметановия крем), непосредствено преди монтирането на тортата.
МОНТИРАНЕ НА ТОРТАТА:
Подготвяне на кремовете:
Кремовете се разбиват с миксер по отделно за няколко минути, докато се изравнят и поемат въздух. Към всяка част прибавяме още толкова количество разбита сметана (400 гр.) като разбъркваме внимателно с шпатула. Така получаваме ваниловия крем и шоколадовия крем.
На дъното се поставя първия блат, който се поставя с лицето нагоре. Сиропира се с 1/2 от сиропа. Покрива се с шоколадовия крем .
Върху него се поставя втория блат, който се реди с лицето надолу. Сиропира се с 1/2 от сиропа и се покрива с ванилов крем.
Накрая поставяме третата платка, която се реди с лицето надолу. Тя не се сиропира.
Тортата се покрива с равномерно от всички страни с тънък слой сметанов крем, заглажда се и се оформя. Отгоре се декорира се по желание, а стените се облепят по желание с готови пурички.
За декора използвах многоцветни бонбонки, с които обградих езерото и имитирах купчина камъни. Смлях в блендера няколко шоколадови бисквити пти бер "Алатини", които разпилях отгоре за да имитирам шоколадов пясък.
Нямам голям опит с правенето на торти, но понеже я правих с голям мерак и беше наречена, стана чудесна и всички й се радвахме и най-много Александра. Стана и доста голяма, 35смх25см, около 3,5 кг, даже си мислех, че няма да се изяде , обаче на следващия ден останаха само фигурките.
За да се престраша да направя торта много ми помогнаха постовете на една приятелка, която посещава сладкарски курсове и споделя наученото в блога си. Благодаря ти Живка!
Вкусът единодушно се хареса на всички. Лека и сочна, тортата беше направена от пандишпанови блатове, млечна сметана 35%, селски яйца, мляко, шоколадова кувертюра, малко желатин и сладкарски бои.
С комплекта фигурки “Снежанка и 7 джуджета” (пластмасови са), подложката за тортата и млечната сметана се снабдих от склад за сладкарски материали, понеже цените са по-ниски.
Приготвих блатовете от предния ден, за да имат време да отлежат. Всеки блат е правен по отделно и са изпечени в тава 35х25 застлана с пекарска хартия .
Разбих сметаната на пухкав крем и приготвих млечния крем от предната вечер, за да има време да се охладят и да се стегнат.
Всъщност на следващият ден посветих монтирането и украсата.
Като общо се изисква предварителна подготовка, иначе не е сложно да се направи. Най-ми хареса магията да се създадат различните цветове. Следвах указанията на гърба на опаковката, т.е. по колко капки са нужни, за да се създаде даден цвят и всичко беше ОК, сякаш всеки ден се занимавам с такива неща.
ПРОДУКТИ ЗА ТРИ БЛАТА:
6 яйца, 150 гр. захар, 165 гр. брашно, 2 прахчета ванилия. 6 гр. бакпулвер
Всеки блат се прави по отделно. Поради големия размер на тортата е трудно да се разреже хоризонтално на три равномерни слоя..
За всеки блат са необходими:
- 2 яйца
- 50 гр. захар
- 55 гр. брашно
- 1/2 прахче ванилия
- 2 гр. бакпулвер (=1 равна ч.л.)
Яйцата се разделят: белтъците се разбиват на меренг с 2/3 от захарта, а жълтъците се разбиват с 1/3 от захарта и ванилията до побеляване. Към белтъците се прибавят разбитите жълтъци, и пресятото брашно заедно с бакпулвера, хомогенизира се като се бърка внимателно с шпатула, за да не спадне обема. Сместа се изсипва в тавичка 25х35 застлана с пекарска хартия( хартията се намазва с малко олио, за да се отлепя по-лесно) и се пече в загрята фурна с вентилатор на 175оС за 10 мин. Готовият блат се оставя да изстине заедно с пекарската хартия, покрива се с кърпа и се разлепя непосредствено преди сглобяването.
ПРОДУКТИ ЗА МЛЕЧНИЯ КРЕМ:
- 700 ml прясно мляко
- 70 гр. захар
- 60 гр. нишесте
- 2 жълтъка
- 1 прахче ванилия
Жълтъците, захарта и нишестето се разбъркват заедно с малко от студеното мляко на рядка каша. Останалото мляко се кипва и се прибавя на тънка струя към тази смес, като се бърка бързо с телена бъркалка. След това отново се връща на огъня и се сгъстява на крем до готовност, като се вари 3-4 мин. на слаб огън и се бърка непрекъснато.
Готовият крем се разделя на две, от едната половина получаваме ванилов крем, а към другата част се прибавя 100 гр. шоколадова кувертюра, начупена на дребни парченца. Понеже кремът е горещ, кувертюрата се стопява много лесно и се разбърква докото се хомогенизира напълно. Така се получава шоколадовия крем. Кремчетата се сипват в подходящи съдове, покриват се с прозрачно фолио и се охлаждат в хладилник.
ПРОДУКТИ ЗА СМЕТАНОВИЯ КРЕМ:
- 1500 мл. млечна сметана 35%
- 200 гр. пудра захар
Изстудете предварително много добре млечната сметана, дори можете да я поставите за 20-30 мин във фризера. Колкото е по-студена толкова по-бързо се разбива (набухва). Можете да я разделите на 3 части, защото в домашни условия през летните месеци е трудно да се разбие толкова голямо количество наведнъж. Към всяка част добавяйте съответното количество пудра захар. В началото разбийте сметаната докато се сгъсти и заприлича по гъстота на рядко кисело мляко и след това прибавяте пудрата захар и разбийте заедно на пухкав крем (внимавайте да не прекалите защото ще се пресече ако се разбие прекалено много). По желание можете да добавите и прахче ванилия.
ЗАХАРЕН СИРОП:
Прави се сироп от
- 200 гр. вода
- 150 гр. захар, като се варят заедно за 3-4 мин.
15 гр. желатин на прах се разтваря в 1/2 каф. чашка студена вода и се загрява в джезве на котлона, докато се разтвори напълно и стане прозрачен. Прибавяме размития желатин към разбитата сметана (сметановия крем), непосредствено преди монтирането на тортата.
МОНТИРАНЕ НА ТОРТАТА:
Подготвяне на кремовете:
Кремовете се разбиват с миксер по отделно за няколко минути, докато се изравнят и поемат въздух. Към всяка част прибавяме още толкова количество разбита сметана (400 гр.) като разбъркваме внимателно с шпатула. Така получаваме ваниловия крем и шоколадовия крем.
На дъното се поставя първия блат, който се поставя с лицето нагоре. Сиропира се с 1/2 от сиропа. Покрива се с шоколадовия крем .
Върху него се поставя втория блат, който се реди с лицето надолу. Сиропира се с 1/2 от сиропа и се покрива с ванилов крем.
Накрая поставяме третата платка, която се реди с лицето надолу. Тя не се сиропира.
Тортата се покрива с равномерно от всички страни с тънък слой сметанов крем, заглажда се и се оформя. Отгоре се декорира се по желание, а стените се облепят по желание с готови пурички.
За декора използвах многоцветни бонбонки, с които обградих езерото и имитирах купчина камъни. Смлях в блендера няколко шоколадови бисквити пти бер "Алатини", които разпилях отгоре за да имитирам шоколадов пясък.
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
Жане, да ви е жива и здрава малката принцеса!
ОтговорИзтриванеИ да има едно безгрижно детство!
Тортата е прекрасна!
Поздравления!
Благодаря Дани за прекрасните пожелания!
ИзтриванеПрегръдки!
Живо и здраво да е малкото ти момиченце, Жане! Нека бъде радост за мама и татко, прекрасна торта си й направила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Гери! Прегръдки!
ИзтриванеБраво, Жани, невероятна торта си направила, толкова е цветна! За вкуса не се и съмнявам, че е бил великолепен като чета рецептата. :) Да ти е здрава и щастлива Александра!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Кате, прегръдки!
ИзтриванеДа е жива и здрава сладурката! Разкошна торта е станала!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Траянче, прегръдки!
ИзтриванеЧестит рожден ден,сладка Александра!Бъди здрава,усмихната,щастлива !
ОтговорИзтриванеЖани,ти си вълшебница-каква торта си изпипала само-красота!
Хубав празник на цялото семейство!
Благодаря ти Живке!
ИзтриванеТортата се получи благодарение на наученото от теб!
Прегръдки и да нагушкаш от мен малката сладурана!
Честит Празник на теб и на прекрасното ти момиченце, Жани!
ОтговорИзтриванеА тортата е просто страхотна!
Благодаря ти мила, с пожелание за много обич в семейството!
ИзтриванеПрегръдки!
Жани,честит рожден ден на прекрасната Александра!
ОтговорИзтриванеНаправила си торта за чудо и приказ и с много любов,както се полага!
Моите поздравления за труда и старанието,великолепна е!
Прегръдка за теб и принцесата!
Благодаря ти Роси!
ИзтриванеГорещи прегръдки от мен и малката принцеса :)
Каква красива торта "Снежанка и седемте джуджета" ще са доволни, когато видя малкото момиченце !!
ОтговорИзтриванеПоздравления хубав блог !!
www.Coccinellecreative.blogspot.com
Ще се видим скоро и добър ден!
Здравейте! Не съм сигурна дали страницата е все още активна, но искам да попитам откъде са фигурките на Снежанка и седемте джуджета? Не са от най- модерните, но ми носят много топли спомени. Благодаря!
ОтговорИзтриване