понеделник, 23 юни 2014 г.

Торта “Снежанка и седемте джуджета”

или тортата за рождения ден на Александра, която стана на 2 годинки.

Торта_Снежанка и седемте джуджета_1268

Нямам голям опит с правенето на торти, но понеже я правих с голям мерак и беше наречена, стана чудесна и всички й се радвахме и най-много Александра. Стана и доста голяма, 35смх25см, около 3,5 кг, даже си мислех, че няма да се изяде , обаче на следващия ден останаха само фигурките.
За да се престраша да направя торта много ми помогнаха постовете на една приятелка, която посещава сладкарски курсове и споделя наученото в блога си. Благодаря ти Живка!

Вкусът единодушно се хареса на всички. Лека и сочна, тортата беше направена от пандишпанови блатове, млечна сметана 35%, селски яйца, мляко, шоколадова кувертюра, малко желатин и сладкарски бои.

С комплекта фигурки “Снежанка и 7 джуджета” (пластмасови са), подложката за тортата и млечната сметана се снабдих от склад за сладкарски материали, понеже цените са по-ниски.

Приготвих блатовете от предния ден, за да имат време да отлежат. Всеки блат е правен по отделно и са изпечени в тава 35х25 застлана с пекарска хартия .
Разбих сметаната на пухкав крем и приготвих млечния крем от предната вечер, за да има време да се охладят и да се стегнат.
Всъщност на следващият ден посветих монтирането и украсата.

Като общо се изисква предварителна подготовка, иначе не е сложно да се направи. Най-ми хареса магията да се създадат различните цветове. Следвах указанията на гърба на опаковката, т.е. по колко капки са нужни, за да се създаде даден цвят и всичко беше ОК, сякаш всеки ден се занимавам с такива неща.

Торта_Снежанка и седемте джуджетаа_1282

ПРОДУКТИ ЗА ТРИ БЛАТА:

6 яйца, 150 гр. захар, 165 гр. брашно, 2 прахчета ванилия. 6 гр. бакпулвер
Всеки блат се прави по отделно. Поради големия размер на тортата е трудно да се разреже хоризонтално на три равномерни слоя..
За всеки блат са необходими:
  • 2 яйца
  • 50 гр. захар
  • 55 гр. брашно
  • 1/2 прахче ванилия
  • 2 гр. бакпулвер (=1 равна ч.л.)
Начин на приготвяне на блата:
Яйцата се разделят: белтъците се разбиват на меренг с 2/3 от захарта, а жълтъците се разбиват с 1/3 от захарта и ванилията до побеляване. Към белтъците се прибавят разбитите жълтъци, и пресятото брашно заедно с бакпулвера, хомогенизира се като се бърка внимателно с шпатула, за да не спадне обема. Сместа се изсипва в тавичка 25х35 застлана с пекарска хартия( хартията се  намазва с малко олио, за да се отлепя по-лесно) и се пече в загрята фурна с вентилатор на 175оС за 10 мин. Готовият блат се оставя да изстине заедно с пекарската хартия, покрива се с кърпа и се разлепя непосредствено преди сглобяването.

ПРОДУКТИ ЗА МЛЕЧНИЯ КРЕМ:
  • 700 ml прясно мляко
  • 70 гр. захар
  • 60 гр. нишесте
  • 2 жълтъка
  • 1 прахче ванилия
Начин на приготвяне:
Жълтъците, захарта и нишестето се разбъркват заедно с малко от студеното мляко на рядка каша. Останалото мляко се кипва и се прибавя на тънка струя към тази смес, като се бърка бързо с телена бъркалка. След това отново се връща на огъня и се сгъстява на крем до готовност, като се вари 3-4 мин. на слаб огън и се бърка непрекъснато.
Готовият крем се разделя на две, от едната половина получаваме ванилов крем, а към другата част се прибавя 100 гр. шоколадова кувертюра, начупена на дребни парченца. Понеже кремът е горещ, кувертюрата се стопява много лесно и се разбърква докото се хомогенизира напълно. Така се получава шоколадовия крем. Кремчетата се сипват в подходящи съдове, покриват се с прозрачно фолио и се охлаждат в хладилник.

ПРОДУКТИ ЗА СМЕТАНОВИЯ КРЕМ:
  • 1500 мл. млечна  сметана 35%
  • 200 гр. пудра захар
Начин на приготвяне:
Изстудете предварително много добре млечната сметана, дори можете да я поставите за 20-30 мин във фризера. Колкото е по-студена толкова по-бързо се разбива (набухва). Можете да я разделите на 3 части, защото в домашни условия през летните месеци е трудно да се разбие толкова голямо количество наведнъж. Към всяка част добавяйте съответното количество пудра захар. В началото разбийте сметаната докато се сгъсти и заприлича по гъстота на рядко кисело мляко и след това прибавяте пудрата захар и разбийте заедно на пухкав крем (внимавайте да не прекалите защото ще се пресече ако се разбие прекалено много). По желание можете да добавите и прахче ванилия.

ЗАХАРЕН СИРОП:
Прави се сироп от
  • 200 гр. вода
  • 150 гр. захар, като се варят заедно за 3-4 мин.
ЖЕЛАТИН:
15 гр. желатин на прах се разтваря в 1/2 каф. чашка студена вода и се загрява в джезве на котлона, докато се разтвори напълно и стане прозрачен. Прибавяме размития желатин към разбитата сметана (сметановия крем), непосредствено преди монтирането на тортата.

Торта_Снежанка и седемте джуджета_1251

МОНТИРАНЕ НА ТОРТАТА:

Подготвяне на кремовете:
Кремовете се разбиват с миксер по отделно за няколко минути, докато се изравнят и поемат въздух. Към всяка част прибавяме още толкова количество разбита сметана (400 гр.) като разбъркваме внимателно с шпатула. Така получаваме ваниловия крем и шоколадовия крем.

На дъното се поставя първия блат, който се поставя с лицето нагоре. Сиропира се с 1/2 от сиропа. Покрива се с шоколадовия крем .
Върху него се поставя втория блат, който се реди с лицето надолу. Сиропира се с 1/2 от сиропа и се покрива с ванилов крем.
Накрая поставяме третата платка, която се реди с лицето надолу. Тя не се сиропира.

Тортата се покрива с равномерно от всички страни с тънък слой сметанов крем, заглажда се и се оформя. Отгоре се декорира се по желание, а стените се облепят по желание с готови пурички.
За декора използвах многоцветни бонбонки, с които обградих езерото и имитирах купчина камъни. Смлях в блендера няколко шоколадови бисквити пти бер "Алатини", които разпилях отгоре за да имитирам шоколадов пясък.

1313







Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

15 коментара:

  1. Жане, да ви е жива и здрава малката принцеса!
    И да има едно безгрижно детство!
    Тортата е прекрасна!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани за прекрасните пожелания!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Живо и здраво да е малкото ти момиченце, Жане! Нека бъде радост за мама и татко, прекрасна торта си й направила!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво, Жани, невероятна торта си направила, толкова е цветна! За вкуса не се и съмнявам, че е бил великолепен като чета рецептата. :) Да ти е здрава и щастлива Александра!

    ОтговорИзтриване
  4. Да е жива и здрава сладурката! Разкошна торта е станала!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит рожден ден,сладка Александра!Бъди здрава,усмихната,щастлива !
    Жани,ти си вълшебница-каква торта си изпипала само-красота!
    Хубав празник на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Живке!
      Тортата се получи благодарение на наученото от теб!
      Прегръдки и да нагушкаш от мен малката сладурана!

      Изтриване
  6. Честит Празник на теб и на прекрасното ти момиченце, Жани!
    А тортата е просто страхотна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила, с пожелание за много обич в семейството!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Жани,честит рожден ден на прекрасната Александра!
    Направила си торта за чудо и приказ и с много любов,както се полага!
    Моите поздравления за труда и старанието,великолепна е!
    Прегръдка за теб и принцесата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Роси!
      Горещи прегръдки от мен и малката принцеса :)

      Изтриване
  8. Каква красива торта "Снежанка и седемте джуджета" ще са доволни, когато видя малкото момиченце !!
    Поздравления хубав блог !!
    www.Coccinellecreative.blogspot.com
    Ще се видим скоро и добър ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...