събота, 14 юни 2014 г.

Сладко от ягоди


Сладко от ягоди_0863
Здравейте приятели, напоследък не ми остава време за писане, малката Александра ме ревнува страхотно от компютъра, не ме оставя да се застоя, протестира, все иска да игрем и да излизаме. Все си казвам, че довечера като заспи ще отворя компютъра и ще пиша в блога, но накрая след като заспи се чувствам толкова уморена, че никак не ми се пише.
Сладкото от ягоди е фаворит в къщи и се прави в сериозни количества, че да има за хапване и за подарък на обичани хора. Тази година сварих 18 кг. сладко, че да няма недоволни.
ПРОДУКТИ:
  • 2 кг. ягоди
  • 1,5 кг. захар
  • 2 прахчета ванилия (2 х 0,3 гр.)
  • 1 ч.л. лимонена киселина (5 гр.)
ПРИГОТВЯНЕ:
Ягодите се почистват от зелените дръжки. Големите се срязват на две, а малките се оставят цели. Слагат се на редове в дълбок съд, като между тях се изсипва захарта. Оставят се да престоят една нощ в хладилника (дори до 24 часа), докато си пуснат вода и се разтопи захата. Може дори да се разбъркат с ръка, за да се размеси захарта с водата и се разтопи напълно.

Сладко от ягоди_0793
Така приготвените ягоди се изсипват в широка, дълбока тава ( ⌀ 32 см) и се слагат на котлона.
Сладко от ягоди_0799
Дълбоката и широка тава съкратява времето на варенето. Сладкото се сгъства много по-бързо и остава рубинено червено на цвят. При мен са необходими около 25 мин от момента на завирането до момента на готовност.
Сладко от ягоди_0785  Сладко от ягоди_0788
Сладко от ягоди_0813  Сладко от ягоди_0816
В началото се образува пяна и е нужно да се отпенва, може дори да намалите силата на огъня, за да не изкипи. Сладкото се бърка с лопатка, за да не загори и да се сгъсти по-бързо.  Освен това при варене наблюдавайте цвета на сладкото, веднага щом почне да променя към червено-оранжево, значи е готово, след този момент нататък сладкото започва да се карамелизира и губи от вкусовете си качества и цвета.
(Гъстотата на сиропа се опитва също като капнете малко от охладения сироп върху ръба на порцеланова чинийка, капката не трябва да се разтича, а да запазва формата си.).
В този момент се добавя ванилията и лимонтузото, разбърква се и се отстранява от огъня. Изчаква се да спадне температурата и се прехвърля в друг съд, в случай, че ще ви е неоходима тавата за следващата доза ягоди. Готовото сладко след като изстине се сгъстява допълнително.

Обикновено купувам 1 щайга ягоди, който разделям на 4 дози Х 2 кг, така, че прехвърлям готовото сладко в друг съд, за да изстива. Топло се насипва в стерилизирани буркани, завива се капачката и се обръща наобратно.
Ако желаете можете да заварите бурканите за 10 мин във вода или да ги запечете във фурната за 10 мин на 100°C, като ги наредите в студена фурна, директно върху скарата с капачката надолу.
Сладко от ягоди_0925
Сладко от ягоди_0929
Сладко от ягоди_0841
Сладко от ягоди_0844
Сладко от ягоди_0849

Желая ви успех!

Подобни рецепти

 Сладко от череши











 Сладко от праскови











*
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

4 коментара:

  1. Ох, че вкусотия... С малко кисело мляко ще е идеален летен десерт. ;)
    Поздрави, Жани, и да нагушкаш ревнивко. ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Непременно ще я нагушкам :) Ягодовото сладко също върви полято върху ванилов сладолед, любим десерт през летните дни.
    Поздрави и весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Жани,други са сега приоритетите,но пък най-хубавите в живота,наслаждавай им се!
    Страхотно е сладкото ти!Прегръдки и щастливо лято,мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Роси, абсолютно си права. Ти най-добре знаеш, нали си преминала вече през този етап :) Все пак ми се иска да имах повече свободно време за себе си, но няма как :(
    Прегръдки, прегръдки, прегръдки....

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...