събота, 25 юни 2011 г.

Листно цвекло, Сескуло, Сескула

Други наименования: Сескуло, Сескула
лат: Beta vulgaris var. cicla, сем. Лободови (Chenopodiaceae)
гръцки: Σέσκουλο, Σέσκουλα, Βέτα η Σικελική
Други разновидности: Манголд-Beta vulgaris var. flavescens (с червени дръжки), спанаково цвекло.


Листното цвекло е зеленчук, с който се приготвят множество ястия- супи, салати, сармички, яхнии, зелени баници и др.
Използват се листата, които на вкус напомнят спанака и затова много често тези два зеленчука се използват заедно.
Ако нарежем листата на тесни ивици, можем да направим много вкусна и питателна салата към която подхождат чудесно няколко маслинки.
Сармите от листно цвекло са ястие, характерно за кухнята на Цикладските острови и Северната част на Гърция.

В Кипър приготвят яхния от листно цвекло,( което наричат ”лахано”, т.е. зеленчукова трева) с ”мавроматика” (боб "Черно око" около кълна, англ. black-eyed pea), ястие, много подходящо за привържениците на средиземноморската диета.
В цяла Гърция е позната разновидност на тази яхния, която се приготвя със спанак , като се добавя известно количество листно цвекло и други ароматни треви и се нарича „ Спанаки ме мавроматика”.
Разбира се, изключително вкусна е баницата със спанак, листно цвекло и ароматни треви (средиземноморска нузла, бораго (пореч), копър, листа от полски мак).

 Описание:От вида Beta Vulgaris са известни следните вариетети:
листно цвекло, сескуло, сескула - var. cicla
салатно цвекло,пандзар - var. esculenta
захарно цвекло- var. sacharifera
кръмно цвекло- var. crassa
В Гърция освен сескулото и пандзара, вирее и дивото сескуло -Beta maritima, Смята се, че от него са произлезли листно цвекло- var. cicla и салатно цвекло, пандзар - var. esculenta, а в последствие от тяхната кръстоска се появява захарно цвекло- var. Sacharifera.
Сескулото (сескула) е двугодишно растение, което достига 50 cm височина. През първта година образува листна маса, а през втората цветоносно стъбло. Има дълъг удебелен корен подобен на моркова, който е снабден с многобройни мустаци, чрез които се храни растението. Листата са едри, лъскави, тъмнозелени твърди, продълговати, закръглени и леко къдрави.
Цветовете са малки, зелено или червено оцветени и са разположени на групички върху стъблото, което е леко разклонено. Растението се размножава чрез семената.

Местообитание: Отглежда се в Средиземноморските страни и Централна Европа. Смята се, че произхожда от Канарските острови.
Листното цвекло се култивира както спанака, но е по-сухоустохчив, който позволява да се отглежда и през лятото., а дивото сескуло се среща главно в ниви, най-вече в краймоските части на страната. 

Активни съставки и употреба:
Листното цвекло има хранителна стойност подобна на спанака. Съдържа антиоксиданти като витамините К, А, С, Е, метали (калций,магнезий, калий, желязо) и растителни фибри (които помагат за добрата функция на червата). Тъй като е зеленчук, богат на каротиноиди, то запазва здравето на очите. Препоръчва се също в диети при камъни в бъбреците.
Запарката от листа има слабителни свойства, а лапи от стрити листа помагат при рани и отоци.
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

2 коментара:

  1. Намерих много хубави рецепти с листно цвекло :))) Ще ги изпровам :)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз знам, че е много полезен зеленчук, но не съм го срещала в супермаркетите...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...