понеделник, 3 февруари 2014 г.

Спанак с ориз и ароматни треви

Спанакоризо е една от любимите ни ястия в къщи, готвя го често през зимата, когато има в изобилие на пазара ароматни треви. Даже и на дъщеря ми Александра е любимо и си хапва с апетит когато го готвя.
IMG_6589α

Вярна на идеята си да ви представям гръцка традиционна кухня искам да ви покажа какви ароматни треви е характерно да се добавят за приготвянето му. Купувам ги от зеленчуковия пазар и се продават на китка. Една китка обикновено съдържа по няколко листа от различни треви като:
Повечето от тези треви звучат екзотично за България, защото не е широко прието да се употребяват и не се знае, че растат по полето. В Гърция са част от кулинарната култура и се отглеждат в градините и за продан. Комбинацията варира според сезона в който се приготвя спанакоризо, тъй като някои от видовете треви след април- май прегарят. Количеството в което се прибавят също е индивидуално.
Количеството на ориза варира, според това как са свикнали да го приготвят във всяка къщи- с повече или по- малко ориз.
Типът ориз е много важен за крайния вкус на ястието. Аз използвам тип Каролина на “Омега”, който прилича на Арборио , но е на по-ниска цена. Целта е ориза да не се развари и разлигави след като се свари, а зърната да се запазят цели, като едновременно ястието да има едно гъсто сосче.
Овкусява се по желание с лимон. На масата се сервира заедно с фета сирене.
А ето и моята рецепта:
Продукти:
Приготвяне:
Почистваме продуктите от наранените и жилави листа. Измиваме старателно и обилно с вода и нарязваме на едро. Нарязваме на дребно зрелия лук и пресен лук.
В голяма тенджера задушаваме зрелия и пресен лук в зехтина и прибавяме спанака, като задушаваме заедно докато спадне обема им. След това прибавяме ароматните треви като продължаваме да задушаваме. Към края добавяме доматената салца около 1-2 супени лъжици, количеството е на око и според индивидуалните предпочитания на всеки. Като цяло идеята е ястието да смени леко цвета си и леко да порозовее . Добавяме 1 ч.ч вода, похлупваме тенджерата и варим на слаб до среден огън около 20 мин. Последно добавяме ориза и варим още 20 мин, като следим да не загори ястието, (ако е нужно добавяме още малко вода на око).

IMG_6595α
IMG_6596α
IMG_6627α
IMG_6628α

IMG_6634α
Добър апетит!
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

22 коментара:

  1. Ох, че е сладко :)
    Много хубави аромати, Жани!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Спанака чуден но малката пренцеска направо ме изкефи как сладко си хапва!
    Прегръдки от мен мила Жани!!

    ОтговорИзтриване
  3. :) Ех, че сладко ...и спанака и малката госпожица! И на мен ми се услажда спанак с ориз ...и със сиренце и с кисело мляко всякак го обичам!
    Поздрави,Жани! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е любимо на малки и големи :)
      Поздрави и лека вечер!

      Изтриване
  4. Любимо леко и апетитно ястие, представям си как ухае с тези треви:) Как няма да харесва на малката сладурана:)

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусотия, Жани! Като видиш малкия сладур, направо да ти се дояде.:-))
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя ми е най-верния и безкомпромисен дегустатор, яде с апетит само, когато наистина е много вкусно. :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  6. Ето това е прекраен начин да научиш детето си да обича здравословна храна отрано, в противен случай единственото зелено нещо, което слагат в устата си, са дъвчащи бомбони :) Браво за идеите, за умението да ги предоставиш и за желанието да предадеш нататък любовта си към хубавите неща! Успех, Жани!

    ОтговорИзтриване
  7. така де, "прекраен", трябваше да означава "прекрасен" :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за чудесния коментар. Всъщност това се опитвам, да науча малката да яде от рано готвени храни и зеленчуци, с плодовете не успявам, трудно ги яде, но не отказва на сухите смокини, хапва си по 4-5 на ден. Това е отлично защото смокините имат високо съдържание на калций.
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Как няма да е вкусно с толкова зелени ,ароматни треви.Малката Алекс как си хапва сладко,сладко също като нашата Ради-не отказва на нищо.И аз се радвам,когато децата предпочитат точно такива ястия.
    Хубава вечер ,Жани и целувки за сладураната....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виждам Ради как си хапва и тя сладко-сладко :)
      Прегръдки и целувки на Ради от мен!

      Изтриване
  9. Знае сладуранката какво да яде!
    Обичам ориз със зелениши, и си представям колко е ароматен с тези треви!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дори само с добавката на лопуш, зелен лук и копър, които ги познават в България става чуден. Поздрави и с най-сърдечни пожелания за рождения ти ден!

      Изтриване
  10. Боже ... как ми се доядееее ....
    По голямо доказателство за вкусът на тази маджичка от снимките ти няма :)
    Тази малка сладуранка и прави чудесна реклама :) Пъха от нея с ръчички в устичка и така ме усмихна :) Слънчице малко :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е gogolina, с ароматните треви друго казва...ето и малката е на същото мнение :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Много сладки снимки, кака с палките си пръстчета хваща храната и се храни само браво, да ви е живо и здраво детето.Много благодаря и за невероятната рецепта, точно сега имам един голям микс от зелени неща както му казват у дома, и на който само аз се радвам, но комбинацията на такива билки с ориз според мен ще се получи много вкусно и вече да не говорим за здравословните витамини които ще поеме нашият организъм.Вече на пазара има всичко и на ниски и на по високи цени но като че ли не се храним здравословно а слагаме всичко на трапезата,което за подрастващите не е добре.

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ти за посещението :) Радвам се, че си привърженик на зелениите, а какви треви съдържа този микс? Освен в спанак с ориз, става с тях много вкусна баница със спанак и зелении. Плънката, която се прави е абсолютно същата като да готвиш спанакоризо, с разликата, че не се слага доматена салца и ориз в нея. Погледни в поста http://ve-gea.blogspot.gr/2011/08/banitsa-s-tikvitski-kolokithopita.html.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...