неделя, 26 юни 2011 г.

Боб „черно око” със спанак

Μαυρομάτικα με σπανάκι

Това традиционно ястие е характерно за Месиния, Южна Гърция. Бобът "Черно око" ври по-бързо в сравнение с обикновения боб и на вкус напомня лещата. Старите гръцки домакини използват в ястията си различни ароматни треви, според сезона и характера на ястието. Ако познавате гръцката кухня и сте привикнали с идеята да използвате ароматни треви, тогава тази рецепта няма да ви е странна.

Продукти
250гр. боб „черно око”(желателно е да се накисне предварително за 2-3 часа)
500 гр. пресен спанак или замразен
250 гр. листно цвекло (измито и нарязано на широки ленти)
Пресни ароматни треви (според сезона), дребно нарязани- 2-3 с.л. копър (άνηθο), 2 с.л. резене (μάραθος), 2 с.л. кервел (σφελίτσι)
2 големи домата настъргани на ренде (или 1/2 доматена консерва)
1 глава лук
8 с.л зехтин,
1 равна с.л.сол,
пипер на вкус

Приготвяне
Сварете боба за около 20-30 мин и прецедете.
Запържете леко дребно нарязаният лук в зехтина като добавите 2 щипки сол. Добавете спанака, листното цвекло, ароматните треви. Задушавате листните зеленчуци като разбърквате от време на време, докато спадне обема и се отдели вода. Добавете доматите, полусварения боб, ароматните треви, сол на вкус, черния пипер и още 1 ч.ч вода.
Разбърквате и оставяте да ври около 40 мин на тих огън, докато се сгъсти ястието. При нужда добавяме малко водичка.

Добър апетит!
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...