Μοσχάρι στιφάδο
От дете много обичам яхния с лук (попска яхния). Може да бъде с различни видове месо- пилешко, свинско, заек, телеко. Има и постен вариант- с лукчета, морков и целина. Майка ми обича да я готви със свинско месо.
Днешната ми рецепта е за телешко стифадо. Подходяща е за вечеря за гости.
В Гърция яхнията с лук се нарича стифадо. Стифадо може да се сготви с телешко месо, заешко, петел, охтопод…Много хора си мислят, че се прави с един куп подправки…розмарин, бахар, дафин, канела и вино.
Не е задължително да е толкова натоварена, всъщност количеството подправки е според вкуса на готвача. Днес я готви мъжът ми. Той слага подправки, обаче в дискретно количество. Винаги готви месо с кокал, яденето става по-вкусно.
Единственото пипкаво нещо е обелването на лукчета. Можте да ги почистите от предната вечер. Трябва да се внимава мустаците на лукчетата да се изрязват повърхностно, за да се запазят главичките цели при готвенето. Има един трик за бързо обелване на лука. Залива се за няколко минути с вряла вода и се изплаква, люспите омекват и се бели по-лесно.
След като се обелят, задължително се посипват с 1-2 лъжици захар и се наръсва с 1/2 кафяна чашка оцет. Така престояват няколко часа, а най-добре цяла нощ. Прецеждат се и се готвят. Стифадото става по-вкусно, а лукчетата почти не се разваряват. Колкото в по-широка тенджера се готви ястието, толкова по-споличливо става. Лукчетата пускат много вода и ако тенджерата е тясна е трудно да се изпари.
Продукти за 6 порции:
В широка тенджера загрейте зехтина и сотирайте парчетата месо до златисто от всички страни (около 5-8 минути).
Прибавете лукчетата и разбъркайте няколко пъти (не е задължително да се сотират колкото месото). Прибавете настърганите домати, доматеното пюре, оцета, подправките и водата.
Похлупете, изчакайте да заври и намалете огъня. Πериодично разбърквате внимателно. Оставете да ври на слаб огън, колкото е нужно да се свари месото (да се отделя от кокала) и да се сгъсти соса (около 2-2,5 часа).
Сервирайте и да ви е сладко!!!!
От дете много обичам яхния с лук (попска яхния). Може да бъде с различни видове месо- пилешко, свинско, заек, телеко. Има и постен вариант- с лукчета, морков и целина. Майка ми обича да я готви със свинско месо.
Днешната ми рецепта е за телешко стифадо. Подходяща е за вечеря за гости.
В Гърция яхнията с лук се нарича стифадо. Стифадо може да се сготви с телешко месо, заешко, петел, охтопод…Много хора си мислят, че се прави с един куп подправки…розмарин, бахар, дафин, канела и вино.
Не е задължително да е толкова натоварена, всъщност количеството подправки е според вкуса на готвача. Днес я готви мъжът ми. Той слага подправки, обаче в дискретно количество. Винаги готви месо с кокал, яденето става по-вкусно.
Единственото пипкаво нещо е обелването на лукчета. Можте да ги почистите от предната вечер. Трябва да се внимава мустаците на лукчетата да се изрязват повърхностно, за да се запазят главичките цели при готвенето. Има един трик за бързо обелване на лука. Залива се за няколко минути с вряла вода и се изплаква, люспите омекват и се бели по-лесно.
След като се обелят, задължително се посипват с 1-2 лъжици захар и се наръсва с 1/2 кафяна чашка оцет. Така престояват няколко часа, а най-добре цяла нощ. Прецеждат се и се готвят. Стифадото става по-вкусно, а лукчетата почти не се разваряват. Колкото в по-широка тенджера се готви ястието, толкова по-споличливо става. Лукчетата пускат много вода и ако тенджерата е тясна е трудно да се изпари.
Продукти за 6 порции:
- 1 1/2 чаена чаша зехтин
- 1,5 кг. телешко месо с кокал нарязано на порции.
- 1,5 кг. дребни лукчета ( едър арпажик)
- 3 пресни домата настъргани
- 1 чаена лъжичка доматено пюре
- 40 гр. оцет (не много силен, за салата)
- 1 чаена лъжичка червен пипер, 7 зрънца бахар, 4 пъпки карамфил,
3 дафинови листа, 1/2 чаена лъжичка черен пипер смлян - 1 чаена чаша вода
В широка тенджера загрейте зехтина и сотирайте парчетата месо до златисто от всички страни (около 5-8 минути).
Прибавете лукчетата и разбъркайте няколко пъти (не е задължително да се сотират колкото месото). Прибавете настърганите домати, доматеното пюре, оцета, подправките и водата.
Похлупете, изчакайте да заври и намалете огъня. Πериодично разбърквате внимателно. Оставете да ври на слаб огън, колкото е нужно да се свари месото (да се отделя от кокала) и да се сгъсти соса (около 2-2,5 часа).
Сервирайте и да ви е сладко!!!!
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
Ах, че хубава яхния!
ОтговорИзтриванеНе съм яла такава от има-няма 20 години, за жалост :(
За мен е най-вкусна с телешко и пиле.
Честита Нова Година, Жани! С най-добри пожелания!
Честита Нова Година Мария!
ИзтриванеНека да е спорна, доходоносна и да ни донесе много приятни моменти!
Яхнията с лук е чудесна и като, че ли навремето нашите родители я готвеха по-често.
Жани, тази яхнийка е просто прекрасна, да поздравиш готвача! :)
ОтговорИзтриванеИ честита Нова година с пожелания за здраве, обич и много семеен уют!
Поздрави. :)
Честита Нова 2015 Гери,
Изтриванеи аз ти отпращам най-сърдечни пожелания за Новата година!!!
Готвачът няма грешка, много вкусно готви!!!
Жани, честита новата година! На теб и семейството ти - преди всичко здраве, много, много здраве! А останалото ще си дойде само. Радвам се, че блогът ти е станал направо прекрасени много чаровен! Винаги ми е било приятно да те чета и да гледам как с цяло сърце пишеш и снимаш! Браво и много успехи във всичко!
ОтговорИзтриванеЛюбо, благодаря ти за топлите пожелания!
ИзтриванеЧестита нова година и на теб, желая ти през новата година желязно здраве, само приятни емоции, неочаквани доходи, сбъдване на всички желания!!!
Поздрави!!!