сряда, 24 август 2011 г.

Точена баница с тиквички - Κολοκυθόπιτα


Приготвям тази баница много често в къщи. Става много вкусна и е любимо лакомство в къщи.
Снимките, които показвам са смесени, от различни моменти. Повечето са от пролетта, когато имаше много зеленина и правех по-често спанакопита. Показвам ги, за да разберете как разточвам корите и сглобявам баницата. Плънката може да бъде всякаква, според сезона, в който правите баницата.

Всичко, което ние, българите наричаме баница, гръците наричат пита. Колокитопита (баница с тиквички), спанакопита (баница със спанак) и така нататък.....
Баницата със спанак и ароматни подправки, става изключително вкусна. Освен спанака, се добавят и диви ядливи треви, които й придават изключителен аромат и характерен вкус.

Същата баница, правена с купешки листи за баница има различен вкус. Заслужава си да опитате да си разточите сами корите.
Важно е, да се разточат с дебелина около 3-4 мм, за да получите лека и хрупкави кори.  

В интерес на истината, този път не съм съвсем доволна от себе си, тъй като разточих корите малко по-дебели отколко ви препоръчвам и баницата ми не стана така сполучлива, както предишните пъти. По снимките ще различите как изглежда хрупкавата баница.

Успех!

ПРОДУКТИ:
За тестото ще са неоходими:
1 яйце
125 ml прясно мляко
75 ml зехтин
1/2 чаена лъжичка сол
350 гр.бяло брашно
1 жълтък за намазване

В съд, подходящ за месене, смесваме течните продукти с половината от брашното и солта. Разбъркваме докато се хомогенизира сместа и добавяме останалото брашно, за да получим меко тесто. Покриваме тестото с кърпа и оставяме да почива докато приготвим пълнежа.

За плънката ще са необходими:
3 средно големи тиквички (600-700 гр.)
2 глави лук
1 яйце
150 гр. сирене
пресни подправки: копър, магданоз, джоджан
чер пипер, сол

Нарязваме лука на дребно и го задушаваме. Настъргваме тиквичките на средните дупки на рендето, посоляваме с 1 кафяна лъжичка сол и размесваме с ръка докато се отдели сок. Изстискваме сока от тиквичките  и прибавяме сиренето, задушения лук, яйцето и подправките.
(Използвам почти същите съставки, с които правя мераклийски кюфтета от тиквички, но без брашно и галета).

ПРИГОТВЯНЕ НА ПИТАТА:
Разделяме тестото на две части, като частта, с която ще покрием дъното на тавата трябва да е по-голяма. Разточваме две кори с дебелина около 3 милиметра, като долната, с която ще затворим баницата, трябва да е по-по голяма. Когато я наложим в тавата, краищата й трябва да достигат до средата на ръба на тавата.
Предварително намазваме дъното на тавата с няколко капки масло.

Аз използвам за тази цел две парчета дебел найлон, между които разточвам с гарантиран успех и без особено усилие тестото на кори, които след това налагам в тавата. Разлепвам внимателно найлона и намествам кората в тавата.

Разточвам тестото с точилка между два листа найлон.


Разстиламе равномерно сместа за пълнежа в тавата и покриваме баницата с втората кора, която е по-малка. Затваряме баницата с краищата на долната кора, като ги обръщаме.

Спанакопита

Намазваме отгоре с жълтък, разреден с малко вода и печем на 200 С във фурна с вентилатор докато се зачерви (олоко 35 мин).




Да ви е сладко!
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

30 коментара:

  1. Ах, чудно изглежда и така ми се иска да си чупна едно храпкаво крайче!
    Лека вечер
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна се е получила! Много хрупкава и препеченка!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Жани, прекрасна е баничката! С такъв хубав загар!:-)))) Аз обичам по-препеченко. Със сигурност ще я направя по твоята технология!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Мале мила, уникално изглежда тази баница, както съм гладна направо не издържам.Поздрави от мен и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Пак съм аз, ама много добре изглежда блогчето, чудесно оформление!Браво!

    ОтговорИзтриване
  6. Мили момичета,
    Мария
    Траяна
    Мони и
    Павлина,
    да имаше как наистина да я опитате! Но аз съм сигурна във вашите възможности и зная, че ще се пробвате някой ден наистина да я направите:)

    Аз обикновено разточвам двойна доза и правя 4 баници в тавички, с диаметър около 20cm,( пълнежа казахме може да е всякакъв).

    Изпичам две тавички и другите две слагам във фризера.Така, като ни се прияде, изваждам една, размразявам я за 1 час на стайна температура или в печката на 50 градуса, за по-бързо и я пека докато се зачерви.

    Всички мляскат и са доволни:))

    ОтговорИзтриване
  7. Жани,пак изкушаваш,и то много!Каквато е хрупкава,дъхава и с любима плънка,бих си хапнала една такава пита сам самичка!:)
    Напълно ги разбирам твоите хора,че как няма да са доволни при толкова вкусна баница!

    Пожелавам прекрасни и слънчеви оставащите летни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Миличка, тук до декември месец може да се ходи на плаж.:))

    ОтговорИзтриване
  9. Жани,чудесна е баницата!С тази хрупкава коричка и по този начин оформена,разбирам защо я приготвяш с различни плънки.
    Поздрави и пожелания за чудесен ден:)

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, за това ми е любимата рецепта и с голяма радост я споделям с вас, за да зарадваш, ти и всички останали момичета вашите семейства.
    Благодаря за пожеланията.Весел и слънчев ден:))

    ОтговорИзтриване
  11. Много интересна рецепта :) Не съм описвала такава баница, но изглежда толкова апетитна с тази хрупкава коричка, че не бих отказала парченце :))) Сега си припомних единственото ми пребиваване в Гърция, когато ни почерпиха с много интересен и вкусен вариант на нашите мекици - пълнени с картофи и подправки. Или поне това беше най-близката ми асоциация като вкус :)))

    ОтговорИзтриване
  12. Габи, много съм любопитна каква ли е тази почепка, не съм я чувала и явно се прави в Северната част на страната.

    ОтговорИзтриване
  13. ЖАНИ,страхотен блог ,страхотни неща прочетох и видях в него.
    Успех ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря! И при теб е много хубаво, страхотни баници видях, най си харесах витата и точена баница :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ох, толкова е апетитна :)
    Поздравления!
    Дани

    ОтговорИзтриване
  16. Може би да - бяхме в Кавала. И до сега съжалявам, че не питах за рецептата :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Жани, поздравления за блога!
    Толкова неща провокираха интереса ми, че честичко и с удоволствие ше ти гостувам!

    Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Габи,
    какти и предположих, ето на, че се прави в Кавала.
    ще потърся тази вкуснотия и ако я намеря ще я пусна в блога. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Леви,мила,добре дошла!
    радвам се, че съм те заинтригувала.
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  20. Страшно апетитна баница! Обожавам тиквички.
    Чудесни снимки!
    Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  21. При мен те чака трета награда :),заповядай да си я получиш.
    ПОЗДРАВИ!
    http://zi4e57.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  22. Жани чудна баничка, каква апетитна коричка само :)))))
    А относно молбата ти да знеш, че и двата ти блога следя при мен всичко е наред.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  23. Зиче, трогната съм от отношението ти:)) Не една, на две, а ТРИ нагади ми отреди днес! Освен, че си талантлива кулинарка, притежаваш и голямо сърце!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Ели, опитай да я направиш, ако не ти се меси тесто пробвай с по-дебели домашни кори, тип домашни или пекани на сач. Пълнежът е много вкусен.
    Хиляди прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  25. Елена, благодаря ти за всичко!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  26. Супер! Много благодаря! А аз от своя страна искам да споделя една награда с теб :)

    ОтговорИзтриване
  27. Габи,
    Трогната съм! Приемам наградата факлоносеца с най-голямо удоволствие. Благодаря за жеста!

    ОтговорИзтриване
  28. Σαν το φύλλο το δικό σου, δεν υπάρχει!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...