четвъртък, 21 юли 2011 г.

Мераклийски кюфтета от тиквички

Тиквичките са сред любимите ми летни зеленчуци. Днес бих искала да споделя с вас една любима рецепта за кюфтета от тиквички, която се харесва много в нашето семейство и на всеки, който ги е вкусвал. Съществуват много рецепти за кюфтета от тиквички, но моята се различава по това, че тези кюфтета са леко пикантни, хрупкави отвън и пухкави отвътре.


Моите мераклийски кюфтета от тиквички със сирене фета и пресни ароматни подправки са превъзходно мезе за узо или бира и се сервират в къщи обезателно с млечна салата цацики.


ПРОДУКТИ
6 тиквички (около 1.200кг),
2 яйца,
200 гр. сирене фета,
½ кафяна лъжичка чер пипер,
½ кафяна лъжичка сол,
2 скилидки чесън, настъргани,
1 глава зрял лук (настърган на ренде),
1 връзка зелен лук,
1 шепа ситно нарязан копър,
1 шепа ситно нарязан магданоз,
1 шепа ситно нарязан джоджан,
6 суп. лъжици галета или стрит сухар,
3 суп. лъжици брашно,
1 чаена лъжичка бакпулвер,

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
  • Настъргваме тиквичките с ренде на ситно. 
  • Посоляваме и замесваме енергично с ръка в дълбок съд. 
  • След малко започва да се отделя вода от тиквичките. 
  • Загребваме шепа по шепа от настърганите тиквички като изстискваме с пълна сила водата от тях.
  • Към тиквичките добавяме яйцата, скилидките чесън, сиренето, нарязаните на дребно подправки, зелен и зрял лук , бакпулвер, чер пипер, галетета и брашното. 
  • Размесваме съставките, за да получим смес, подобна на кайма. 
  • Ако е нужно се добавя допълнително галета за да се стегне сместа. 
  • Оформяме кюфтенца, които пържим до златисто в сгорещена мазнина. 
Тайната е да се пържат непосредствено след замесването и понеже пускат бързо вода, да се добави  междувременно още малко галета, за да имат винаги твърдост на кайма за кюфтета.
Успех и добър апетит!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
20/01/2014г. Бележки:
След като многократно правя кюфтенцата искам да отбележа, че стават по-сполучливи когато настържем лука на ренде. Така настърганият лук изстискваме с ръка, за да се отдели водата, която съдържа. Ще се изненадате колко голямо воднно съдържание има лука! След това го прибавяме към останалите продукти, за да замесим заедно. По този начин сместа ни става много по-стегната и не се налага да добавяме толкова галета.

20/06/2014
Открих, също, че.... сместа става много по-вкусна, когато задуша предварително лука в 2 с.л. олио на слаб огън докато омекне, добавя настърганите тиквички и задушавам всичко заедно на слаб огън, покрити с капак за 15-20 мин, като ги разбърквам от време на време. След това изчаквам да изстине, прибавям яйцата, подправките, галета и замесвам сместа на кюфтета. (Можете да добавите само едно яйце, в случай, че сместа е рядка).











Подобни рецепти:

 Цацики












Успех!
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

7 коментара:

  1. Добро утро ,Жани!
    Благодаря за това ,че вечерята ще бъде именно тази.Тези кюфтенца ще ги направя и съм убедена ,че ще ни харесат.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ще очаквам с нетърпение да кажеш дали са ти харесали!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. А тиквичките не ми се получиха много,трудно ги обръщах и то защото не слагах допълнително галета,но следващия път ще поправя грешката.Бях си изкарала продуктите на лист и бърках,а най-важното съм пропуснала-Ако е нужно се добавя допълнително галета за да се стегне сместа-но се изядоха.
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. А, ясно, първата партида ти се получи добре, а на следващата почнаха да се пилея, е?
    Искат допълнително галета, за да се стегнат отново.
    Вторият път ще ти се получат, сега знаеш какво им трябва.
    Прегръдки!

    П.С.Дописах поста,че да не се бъркат хората.

    ОтговорИзтриване
  5. Мисля че това е едно перфектно ястие за лятото когато тиквичките са евтини и вкусни!едни от любимите ми кюфтенца

    ОтговорИзтриване
  6. А какво е "бакпулОвер" и каква е ролята му в ястието?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бакпулверът прави кюфтенцата по-пухкави и сочни, задържа течностите им при пържането. Благодаря за поправката, все пак моля да сте по-снизходители, опитайте да направите рецептата и ще чакам за отзиви.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...