четвъртък, 21 юли 2011 г.

Цацики (Τζατζίκι)


Цацики е типично предястие от гръцката национална кухня. Има турски произход и името му произлиза от турското "cacık", апетитка, която се прави от почти същите продикти, но има по-рядка консистенция. Сервира се като апетитка или предястие и се съчетава идеално с порция пържени тиквички и картофи.

Главната съставка е киселото мляко, към което се прибавят настъргана краставица, скилидки чесън, маслиново масло и оцет, за да се придобие леко пикантен кисел вкус.
Обикновено се използва гъсто кисело мляко „σακούλας” (сакулас , в превод торба), което обикновено е насипно и има малко по- кисел вкус в сравнение с „γιαούρτι στραγγιστό” (яурти страгисто, в превод изцедено кисело мляко), което се продава в опаковки.
Трябва да отбележа, че най-автентично цацики е това, което се прави с изцедено овче или козе мляко.

ПРОДУКТИ
0,5 кг. гъсто кисело мляко (или изцедено)
1 голяма краставица
3 скилидки чесън
4 супени лъжици маслиново масло
3-4 супени лъжици винен оцет
1 равна чаена лъжичка сол
2-3 маслини „Каламата” и 1 листенце копър за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Настъргваме краставицата с ренде на едро, посоляваме с половината от солта и изстискваме от сока силно с ръка. Настъргваме чесъна с ренде или го счукваме заедно с малко сол в хаванче. В дълбока чиния размесваме киселото мляко с краставицата, чесъна, солта, зехтина и оцета. При сервирането украсяваме с 2-3 маслинки „Каламата” и поръсваме с малко зехтин

Съвет: Много е важно да се изстиска добре настърганата краставица преди да се смеси с киселото мляко, ако искаме да получим гъсто цацики, в противен случай сместа става рядка.

  Да ви е сладко!

Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

3 коментара:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ !!

    ОтговорИзтриване
  2. А защо "Цацики"? Дзандзики се произняся :)
    Свекър ми,за по-сигурно разрязва краставицата на две по дължина и леко с лъжичка обира средата,в която са семките.Никога не се е разводнявала.В ресторанта на съпруга ми я правят по същият начин :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...