Тепърва настъпва лятото и в зеленчуковите градини започва да избуява щира, упорит плевел от който всеки старателен градинар се опитва да се отърве. В Гърция обаче, щира е познат и като непретенциозен листен зеленчук, който се сее в почти всяка градина и се продава на всеки зеленчуков пазар. Разликата с нашенския щир и този, който отглеждат гърците е , че те сеят култивирани сортове, които осигуряват богата и нежна листна маса, многократно бране и правят по- късно семена, в сравнение с нашенския щир, които бързо изкласява.
В гръцката народна кухня с щир се приготвят вкусни ястия, които присъстват на всяка селска трапеза. Разбира се и тук първенството водят критяните, като най-изобретателни, тъй като умеят да стъкмят вкусни ястия от почти всяка тревичка. Някои от ястията приготвени с щир са:
- салата от сварен щир
- салата от щир, тиквички и картофи
- яхния от щир,
- яхния с щир и градински зеленчуци ( млади тиквички, нежни върхове на тиква с цвят, зелен боб, картофи)
- зелени баници и др.
Нужно е само да го поливате редовно, за да е крехък и сочен. Използват се младите и крехки клонки, преди да са образували семена.
1 кг. млад и крехък щир
2 глави зрял лук, ситно нарязан
1/2 доматена консерва или 2-3 зрели домата, настъргани на ренде
1 кафяна чашка зехтин
сол, чер пипер
Запържваме лука в зехтина, прибавяме измития и нарязан на едро щир (на парчета от 10 cm), посоляваме на вкус, задушаваме докато омекне, спадне на обем и отдели вода, като бъркаме от време на време с лопатка или лъжица. Прибавяме настърганите домати (или пасираната консерва). Варим на умерен огън, докато се се изпари водата и се сгъсти яхнията (ако е нужно сгъстяване с 1 равна суп. лъжица нишесте или брашно)
По желание гарнираме с лимон, придружаваме със сирене фета и топъл хрупкав хляб.
Да ви е сладко!
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
Няма коментари:
Публикуване на коментар