ПРОДУКТИ:
- 300 гр. пресен сок от портокали и настъргана кора от 1 портокал
- 220 гр. захар
- 250 гр. зехтин (може да се замени със слънчогледово олио)
- 400 гр. брашно с набухвател
- 3 с.л. коняк
- 125 гр. орехи смлени
- 125 гр. стафиди
- 1 чаена лъжичка канела и 1/4 чаена лъжичка карамфил на прах
- сусам за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ:
Смесваме зехтина, слънчогледовото олио със захарта и разбиваме с миксер за 1-2 минути. Добавяме канелата, карамфила и настъргания портокал и брашното. Накрая, овалваме стафидите и орехите (за да не потъват) в малко брашно и добавяме към сместа като разбъркваме сместа с лъжица. Изсипваме сместа във форма с диаметър 24 или 26 см.
Посипваме кекса със сусам.
Печем в предварително загрята фурна на 180С с вентилатор около 40 минути.
Оставяме да изстине и след това го прехвърляме в поднос. По желание поръсваме с пудра захар.
НЯКОЛКО СЪВЕТА ОТ МЕН
Можете да направите кекса само с зехтин или само с олио.
Ако няматe карамфил, не го заменяйте с нищо друго, увеличете по желание количеството на канелата.
Набрашнете стафидите и орехите, за да не ви потъват.
За кекса използвах форма с диаметър 24 cm.
Според моята фурна, кексът се опече за 40 минути.
А ето и историята на този сладкиш……
Фануропита е постен сладкиш, който се прави винаги в чест на Св. Фанурий, носи се в църква и се подава на вярващите за здраве.. Приготвя се винаги с 7,9 или 11 съставки, тъй като тези числа се свързват с гадателството. Ако искаме да получим отговор на на някой наш въпрос, в момента докато я приготвяме, я наричаме да намерим отговор на въпроса ни, като казваме накрая:"Господ да прости майката на св.Фанурий."
Името на светеца, Фанурий (φανερώνω (фанероно), в превод, разкривам), се свързва по смисъл с намирането на загубени вещи и лица.
Постепенно хората приели, че ако някой иска да намери загубена, вещ, свой близък, изгубено животно, или иска да му се отговори на някакъв въпрос, свързан с разкриване, прави фануропита от предишния ден и я носи в църква на 26/8 вечерта да бъде четена. След това я нарязва и раздава, като всеки, който си взема парче, казва: “Бог да прости греховете на майка му”.
Казват, че светецът можел да разкрие бъдещият жених на неомъжените момичета. За това те правели фануропитата, в негова чест, а след това слагали парче от нея под възглавницата си, за да сънуват лицето на жениха.
Освен за празника, Фануропитата може да се прави всеки ден освен неделя.
Източник (Πηγή)
Откъс от житието на мъченика.
..."Свети Фанурий помолил за позволение да изрече последната си молитва и се помолил така: ”Господи, Боже наш, Който милваш плачещите и молещите се, направи щото всеки, който направи пита или торта с елей и захар и я раздаде на бедните, да бъде чут и спасен от всяка заслужена мъка, която има. Това да бъде за прощение на греховете на моята майка, която умря грешна.”
И от небето тогава се чул тогава гръм и от облаците се чул гласът Господен: “Да бъде, Фанурие, според думите ти! Всеки, който те призове за помощ, ще бъде чут от Мене и ти ще бъдеш помощник на намиращите се в нужда.”...
Стафидите са два вида: "руси" и черни, сложих и от двата, за разнообразие :))))))
Успех!
Прекрасно. Ароматно и лесно :)
ОтговорИзтриванеизглежда страхотно,апетитно и лесно,благодаря и за историята му,интересно и полезно е да се научи нещо ново
ОтговорИзтриванеприбавям го в списъка си за желани сладкиши ,
направила съм си списък,в който прибавям всички неща,които искам да приготвя :))
и чакам удобен случай,надявам се да се отдаде по-скоро
поздрави Мария
Изглежда много вкусно! Трябва някой ден да опитам този кейк. Благодаря за рецептата, Жани!
ОтговорИзтриванеЖани, отново интересна история и много вкусно предложение :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила и хубав ден!
Жани,много интересна рецепта,ще я пробвам!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти чудесен ден:)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΛΕΩ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ .!!!!ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ Η ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΣΟΥ
ОтговорИзтриванеМария(miriams),
ОтговорИзтриванечестита визия на блога ти, видях, как вчера го обогати с много нови рецепти и все хубави. Фануропитата е много ароматна, а как и да не е? Щом има настърган портокал,канела, карамфил, коняк, парад от аромати.....
Да ви е вкусно!
Сърдечни прегръдки!
Еос, благодаря ти, аз за първи път го правя и направи впечатление колко е ароматен.
ОтговорИзтриванеДо сега си купувах такъв на парчета от фурната и все си мислех, че много сложно се прави.
Хареса ми от пръв поглед :) Аз си събирам рецепти за сладкиши без яйца и мляко, за периодите на пости и твоето произведение вече е в списъкът ми :) Хубав ден!
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглежда този сладкиш. И представям си колко е ароматен!
ОтговорИзтриванеЖалко, че чак сега видях рецептата. Трябваше да правя сладкиш без яйца, но вече направих негърче. Записвам си рецептата за друг път ;)
Поздрави и хубав ден :)
Мили момочета,
ОтговорИзтриванеСветле, Дани, Катерина,Габи и Ели
благодаря ви за хубавите отзиви! Радвам се, че кексът че ви допадна, ще чакам да се похвалите като го направите.
Прегръщам ви!
Καλησπέρα Ίριδα,
ОтговорИзтриванеτο ίδιο σημβαίνει και μ'εμένα. Ξεχάω την ημέρα. Για πρώτη φορά την φτιάχνω, όμως βλέπω να γίνει αγαπημένο γλυκό.
Είναι πολύ αρωματική :)))))))))))
Отново ми бе много интересно и полезно при теб, Жани! Благодаря!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасен ден!
Леви,
ОтговорИзтриванепонеже виждам, че българската Wikiredia има нужда от добавка по някои въпроси, почнах да я обогатявам :)))
Весел и усмихнат ден!
Жани,да знаеш как ми напомни за първия кекс,който направих преди около 3 години,когато ме хвана мерак да кулинарствам нещо по-различно от типичните семейни гозби.Та кекса съдържаше канела и карамфил-наистина страхотна комбинация.При теб и ядките са допълнителен бонус,който много подхожда,както и конячето.
ОтговорИзтриванеЧудесен десерт!
Хубав ден ти пожелавам!
Намирисва ми на Коледа с тези съставки, а по Коледа се хапват едни от най-вкусните неща :)
ОтговорИзтриванеС удоволствие ще го пробвам и аз- заради вкуса, а и защото много обичам рецепти с история!
Хубава вечер, Жани! :)
Еликсирче,
ОтговорИзтриванечетох различни рецепти за фануропита, в една даваха само орехи и сусам, в повечето само стафиди. Не можах да реша с кое да се разделя и направих моята и с двете.
Приятен и усмихнат утрешен ден!
Мария,
ОтговорИзтриванеочаквам да споделиш резултата.
Благодаря за хубавите думи!
Чудесен сладкиш, толкова е апетитен, че вече преглъщам. Ще го пробвам, но нямам брашно с набухвател, предполагам, че ще стане и с бакпулвер:)
ОтговорИзтриванеРазбира се, че става, за 500 гр.брашно - 1 пакетче бакпулвер.
ОтговорИзтриванеДаже следващият път бих сложила повече канела, много обичам аромата й.
Жани, толкова ми замириса на хубаво, че....
ОтговорИзтриванеМного добро предложение отново!
Поздрави!
Чуден е кекса ти Жани , толкова вкусен и ароматен ...:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря и за интересната история .
Сърдечни поздрави от мен !
Мили Павлинке и Сабина,
ОтговорИзтриванеблагодаря за топлите отзиви. Приятелски прегръдки!
Винаги е интересно тук и ухае прекрасно.И все научавам нещо ново.
ОтговорИзтриванеЖани, чудесно е , че отделяш време да споделиш не само кулинарна информация.
Хубава съботна вечер!
Много ароматен ми изглежда този сладкиш - непременно ще го опитам:).
ОтговорИзтриванеЖани, прекрасна нова седмица!
Жанчо, нали знаеш, че няма да пропусна твой пост, наваксвам си полека-лека.:-))) Толкова вкусна изглежда тази пита, че ухае чак до мен. Рецептата изглежда много интересно. Ще ми се да я пробвам.
ОтговорИзтриванеМного усмивки от мен!
Вили, Аелис и Мони,
ОтговорИзтриванемили момичете, трогната съм от вниманието! Зная, че вашите коментари са истински и от сърце.
Един ден, когато ще ви се прииска да направите кекс, а в хладилника ви ще са свършили яйцата или кравето масло, спомнете си за тази ухаеща,ЛЕСНА рецепта, подходяща за пости с ниско съдържание на холестрин и букет от аромати.
Прегръщам ви сърдечно!
Здравей Жани!Радвам се че открих блога ти!Благодаря за рецептата на Фануропитата,пробвах се да я направя-на вкус е превъзходна ,но моята не успя да бухне.За първи път чух и пресъствах на църковна служба за Свети Фанурий на 27,08 в едно малко гръцко село - Торони.Всички присъстващи носеха и раздаваха сладките питки на Свети Фанурий.Να,σε καλα
ОтговорИзтриванеПрекрасен кекс.Много апетитно изглежда и непременно ще си го приготвя.Благодаря за чудесната рецепта.Жани желая ти хубава вечер!!!
ОтговорИзтриванеЗдравей Жени! Днес открих блога ти и всичко ми хареса. И аз ще опитам рецептата за Фануропита. Дали да не сложа щипка сода бикарбонат защото ще ползвам обикновенно брашно?
ОтговорИзтриванеЩе пробвам и салатката с тученица. Ще следя блогати .
Хубава вечер и много усмивки!
Юлияна
Имам въпросче - Нямам брашно с набухвател, мога ли да използвам обикновено?
ОтговорИзтриванеМожеш да използваш обикновено + 20 гр. бакпулвер, също така можеш отгоре вместо сусам да я наръсиш с пудра захар.
ИзтриванеАко искаш да ти се даде отговор на даден въпрос, трябва докато я приготвяш да мислиш за проблема ти да се молиш да ти се даде отговор, след това да я занесеш довечера в църквата на вечерната молитва и да раздадеш парчетата.
Поздрави!
Мога ли да я занеса в джамия.? Наблизо ни е. Аз живея в град Баку, Азербайджан. Тук има само руска църква и малко ни е далеч.
ИзтриванеНе видях в рецептата количеството на зехтин колко е.
ИзтриванеИзвинявай Аура за закъснението с което отговарям, според обичая фануропита се носи на 26/8 вечерта на вечерната молитва в църквата и се написва на листче името на този, който носи фануропитата, да се прочете (За здраве) на вечрната молитва в чест на светеца от попа.
ИзтриванеЗабравих да напиша в скоби, че може да се направи със зехтин или олио, сега го допълвам.
Чудесна рецепта, получи ми се страхотна пита. Е, малко сладка за моя вкус, мисля просто да намаля количеството на захарта следващия път, а непременно ще я направя пак. Само не разбрах портокаловият сок кога се добавя, аз го добавях на порции успоредно с брашното и се получи. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЖани,
ОтговорИзтриванечудесна рецепта за Фануропита.Имам въпрос за количеството зехтин - в грамове или в милилитри да се измери ? Дадено е в грамове според рецептата.
Поздрави !
Жани,
ОтговорИзтриваненаправих фануропитата, спазих точно рецептата като измерих зехтина и портокаловия сок в грамове.Орехите ги смлях ситно и при мен питата стана по - тъмна.Поръсих с рожково брашно, това имах в наличност.Много хубава пита се получи, но я пекох още 10 минути за сигурност.Бях поставила формата в друга тава и затова.
Поздрави !