Други наименования: Кадънка
Лат: Papaver rhoeas, сем. Макови (Papaveraceae)
Гръцки: Παπαρούνα, Κουτσουνάδα
Нежните млади листа на полския мак имат приятен свеж аромат и се смятат за ароматна трева. Берат се листните розетки, в началото на пролетта, преди да се появят цветоносните стъбла, докато силата на растението се намира още в зелената листна маса.
Представлява неотменна съставка във всякакъв вид традиционни зелени баници. Използва се като ароматна добавка в салати, ястия със спанак и други листни зеленчуци. Участва в традиционната критска хортопита (баница с зеленини), която се прави с 17 ароматни треви.
Листата на мака, заедно с други ядливи треви, след като се сварят в тенджера с вода, се консумират като салата овкусена с лимон и зехтин. Маковите семена се използват за поръсване на различни печива (гевречета, курабийки и др. хлебни изделия).
В народната медицина растението се използва и като билка.
- Запарка, приготвена от цветовете на полския мак има омекчаващо и противокашлично действие.
- Отвара от плодовите кутийки помага при болки в корема , кашлица, нередовна менструация, при сърцебиене и др.
- Масло, в което са киснати макови семена ободрява организъма и помага срещу запек.
Описание
Едногодишно растение с бял млечен сок и височина на стъблото 20-90 см. Листата са перести, разсечени и едро назъбени. Цветовете са яркочервени, с черно петно в основата си, събрани в четирилистно венче. Тичинките са многобройни, с черни нишковидни дръжки. Плодът е овална гола кутийка, от която след узряването се отделят многобройни черни семена.
Растенията от рода Papaveraceae включват около 100 вида. Най- известни са полския мак (Papaver rhoeas) и опиумният мак (Papaver somniferum). От тях са създадени множество декоративни видове, като най-често отглеждани са ориенталския мак (Papaver orientale) и неговите хибриди. Обичат варовите почви и обилното слънце.Маковете се засяват чрез семена. Не понасят пресаждането, но ако се наложи се пресаждат единствено младите растения, с много пръст около корена.
Разпространение.
Полският мак е особено разпространен като плевел в житните култури, сухи тревисти места, из синури, край пътища, в равнините и предпланините. Цъфти април-август.
Химичен състав
В 100 gr сурова листна маса се съдържат: 30Kcal, вода-91,5 gr, протеин -2,3 gr, натрий-41mg, калий-212mg, калций-148mg, фосфор-27 mg, желязо-1,67mg, цинк-2,9 mg , мед-0,29 mg, фибри-1,8gr, холистерол-3,8 gr
Съдържа алкалоидите реадин и реаденин, близки до изохинолиновите алкалоиди на сънотворния мак, но също така незначителни количества папаверин, тебаин, глауцин и др. Цветът на венечните листа се дължи на антоциановите гликозиди мекоцианин и мекопеларгонин. Освен това са установени слузни и смолисти вещества, пектин, минерални соли, органични киселини и други.
Легенда
Макът е свещеното цвете на богинята Деметра. Като житен плевел символизира присъствието й в пролетните сеитби. В древността, при честването на Елевсинските мистерии, украсявали статуята на богинята с полски макове.
Древните гърци познавали много добре сънотворните и наркотични свойства му, тъй като изобразявали с макове в ръка синовете на Хадес, Хипнос (в прев. Сън) и Танатос (в прев. Смърт).
Символизъмът за употребата на мака е очевиден, тъй като от съня, който предизвика обикновения полски мак, стигаме до смърта, предизвикана от употребата на опиумния мак (или сънотворен мак- Papaver somniferum).
Според християнската традиция мака пониква под кръста, на който бил разпънат Христос и дължи аления си цвят на капките христова кръв, попила в цвета.
Жани, благодаря ти за полезната информация! Не знаех за листата на мака, всъщност за толкова много зеленийки явно не знам, че са ядливи. Ще се обогатявам, ето една стъпка. :)
ОтговорИзтриванеСлънчев и усмихнат ден!
Хубаво е да се знае, че много растения, които в България се смятат за непотребни, всъщност са билки и се употребяват като традиционни в чуждестранната кухня.
ИзтриванеПриятни почивни дни!
Благодаря за споделеното, никога не съм знаела, че листната маса се ползва за печива, трябва да пробвам! Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеИзползва се и дори се продава на пазара наред с магданоза и копъра.
ИзтриванеБлагодаря за коментара,
Игликче, имаш интересен блог и пишеш много хубаво!
Приятна почивка!
Изключително полезна информация! Не знаех че червения мак е билка и може въобще да се яде!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Хапва се и даже прави баниците и зелените яхнии много ароматни :) Жалко, че го има само през пролетта.
ОтговорИзтриванеПоздрави!!!!
В Турция от червените цветове на мака се прави сладко:) става страхотно!
ОтговорИзтриванеИмам рецепта от майка ми, но все чакам сезон за да я покажа... а вече колко сладко изядох...
ИзтриванеОоо! Страхотно ми хареса тази идея, не съм предполагала, че се прави сладко с цветовете на мака, ще чакам с нетърпение да покажеш как се прави. Чудя се какъв вкус може да има?
ИзтриванеТук скоро ще започне да цъфти, понеже ме запали, ще набера цветчета, за да пробвам :)
От 5-6 цветове на червен полски мак се прави запарка с вода с малко бързоварче.Вари се при силна температура докато се обезцветят цветовете на мака.После се прибавя лимонена киселина след като се прецеди и захар и се разрежда с по-студена вода.Пие се топло и помага при болно гърло.Опасни са цветове на мака ако са пръскани с някакъв препарат или шпрей или ако мака расте на отровна почва.
ОтговорИзтриване