Страници

неделя, 9 март 2014 г.

Постен шоколадов кейк / Νηστίσιμη σοκολατόπιτα

    
Sokoladov keik Постен шоколадов кейк_9063

        Макар и със закъснение искам да ви покажа няколко снимки на ястия за Чистия понеделник (Καθαρή Δευτέρα). Бяхме поканени на гости, масата беше отрупана, имаше много хора и ми беше неудобно да снимам по-обстойно… ако много досаждам, рискувам да ми боднат някоя вилица в обектива по погрешка.

        Έστω και καθυστερημένα, θέλω να σας δείξω μερικές φωτογραφίες από τα πιάτα της Καθαρής Δευτέρας. Ήμασταν καλεσμένοι σε σπίτι οικογενειακών μας φίλων, το τραπέζι ήταν γεμάτο πολλές λιχουδιές, υπήρχαν πολλοί καλεσμένοι και ντρεπόμουν να φωτογραφίσω πιο λεπτομερές τα πιάτα. Εκτός αυτό κινδύνευα να μου καρφώσουν κατά λάθος το φακό με κανένα πιρουνάκι :)!
Каламари_Καλαμάρια_9043
Калмари пържени/ Καλαμαράκια τηγανιτά
Лагана_Λαγάνα_9056
Лагана (продълговат плосък хляб от обикновено тесто)/ Λαγάνα
Тарамοсалата_Ταραμοσαλάτα_9042
Тарамосалата/ Ταραμοσαλάτα
Калмари_Καλαμάρια_9045
Калмари пържени/ Καλαμαράκια τηγανιτά
Лозови сърми със застройка от яйце и лимон_Ντολμαδάκια αυγολέμονο_9035
Лозови сърми (долмадакя), не съвсем постни, защото бяха с застройка.../Ντολμαδάκια, δεν ήταν ακριβώς νηστίσιμα, διότι ήταν αυγοκομμένα.              





да, обаче бяха вкусни, защото Александра изяде пет!!! Рецептата за тях в следващия пост :)
 
ωστόσο, ήταν πολύ νόστιμα γιατί η Αλεξάνδρα έφαγε πέντε !!! Η συνταγή για αυτά στο επόμενο ποστ :)
Лозови сърми със застройка от яйце и лимон_Ντολμαδάκια αυγολέμονο_9052

       За случая бях приготвила постен шоколадов кейк …..(да, натуралния шоколад в Гърция се причислява към постното!)…..стана много вкусен.

Για την περίσταση έφτιαξα αυτό το νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ, που έγινε πεντανόστιμο! 

Sokoladov keik Постен шоколадов кейк_9059

    За постния шоколадов кейк адаптирах две рецепта в едно (една за шоколатопита и една за фануропита) и се получи тази вкусотия. Нали фануропита е постен кейк и така ползвах рецепта без да прибавям орехи, стафиди, канела, намалих количеството на захарта и добавих вместо тях какао.  След като се изпече го напоих със сиропче, което приготвих от захарта, която намалих от основната рецепта за кейка.

Για την νηστισιμη σοκολατόπιτα προσάρμοσα δύο συνταγές σε ένα (μια για σοκολατόπιτα και μια για φανουρόπιτα) και βγήκε αυτή η λιχουδιά. Χρησιμοποίησα την συνταγή της φανουρόπιτας χωρίς να προσθέσω καρύδια, σταφίδες, κανέλα, μείωσα την ποσότητα της ζάχαρης και πρόσθεσα κακάο. Αφού ψήθηκε την σιρόπιασα με σιρόπι που ετοίμασα από την ποσότητας της ζάχαρη που αφαίρεσα από την κανονική συνταγή.

Шоколадовата глазура направих от равни количества кувертюра и сладкарска сметана 35%…..е, не беше съвсем постна, ама δεν πειράζει (няма значение), то толкова “постна” мазнотия се изяде този ден, че това да й кусура….Всъщност имах най-добро намерение да стане наистина постна, но в последния момент (в неделя късно вечерта) открих, че слънчогледовото олио ми е свършило и нямаше как….Иначе постна шоколадова глазура може да направи с кувертюра и олио, която давам по долу.. Кейкът изпекох в ринг с диаметър 26 см. Нарязва се на 12 парчета. Ако желаете може да намалите дозата наполовина, като използвате по-малка форма, с диаметър 20 см.

Το γλάσο σοκολάτας που έκανα περιέχει ίσες ποσότητες κουβερτούρα σοκολάτας και κρέμα ζαχαροπλαστικής 35% ... ..Δηλαδή το κέικ δεν ήταν ακριβώς νηστίσιμο, αλλά δεν πειράζει διότι εκείνη την ημέρα φάγαμε τόσα τηγανίδια, που αυτό ήταν το λιγότερο κακό απ' όλα.
Στην πραγματικότητα είχα όλη την καλή θέληση να γίνει νηστίσιμη, αλλά την τελευταία στιγμή (Κυριακή αργά το βράδυ) ανακάλυψα ότι μου έχει τελειώσει το ηλιέλαιο … Διαφορετικά νηστίσιμο γλάσσο σοκολάτας μπορείτε να φτιάξετε με κουβερτούρα σοκολάτας και ηλιέλαιο, σας δίνω την συνταγή παρακάτω.
Έψησα το κέικ σε στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26 εκ. (Μπορείτε να ψήστε το κέικ και σε μεγαλύτερο ταψάκι, αλλά δεν θα φουσκώσει πολύ.)
Το κάλυψα με γλάσο σοκολάτας, η συνταγή βγάζει 12 κομμάτια. Εάν θέλετε μπορείτε να φτίαξετε μισή δόση και να την ψήσετε σε μικρό ταψάκι με διάμετρο 20 εκ.

Продукти (за 12 порции):
  • 300 гр. сок от портокал (около 4-5 портокала)
  • 250 гр. слънчогледово олио
  • 200 гр. пудра захар
  • 420 гр. брашно
  • 60 гр. какао (6 равни супени лъжици)
  • 20 гр. бакпулвер
  • 1 прахче ванилия
    В купа се смесват олиото и захарта, портокаловия сок и ванилията. Бъркат се с тел за 2-3 минути.
Брашното, какаото и бакпулвера се пресяват заедно и се добавят към течните съставки.
Получава се рядко кексово тесто. Пече се до суха клечка (35-40 мин) на 175С с вентилатор.

Υλικά για (12 μερίδες):
  • 300 γραμ. χυμό πορτοκαλιού (περίπου 4-5 πορτοκάλια)
  • 250 γρ. ηλιέλαιο
  •  200 γραμμ. άχνη ζάχαρη
  •  420 γρ. αλεύρι
  •  60 γρ. κακάο (6 επίπεδες κουταλιές της σούπας)
  •  20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  •  1 βανίλια
       Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι και τη άχνη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια. Ανακατεύουμε με σύρμα για 2-3 λεπτά ώσπου να λειώσει η ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο, τη μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στα υγρά συστατικά.
Το μίγμα αυτό σε πυκνότητα μοιάζει αυτής της  ζύμης για κέικ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε 175C με ανεμιστήρα γύρω στα 35-40 λεπτά (για δούμε εάν έχει ψηθεί μπήγουμε στο κέντρο του κέικ ένα καλαμάκι και εάν βγεί στεγνό είναι ψημένο.
     Сироп:
120 гр. захар + 250 мл. вода
Вари се 5-6 мин. С топлия сироп се залива равномерно лъжица по лъжица изстиналия кейк.

   Σιρόπι: .
120 γρ. ζάχαρη
 250 μλ. νερό
Βράζουμε για 5-6 λεπτά.
Σιροπιάζουμε το κρύο κέικ με ζεστό σιρόπι, καθώς ρίχνουμε ομοιόμορφα το σιρόπι με κουτάλι.

*************************************************
    Постна шоколадова глазура:
200 гр. шоколадова кувертюра + 50 гр. олио.
Разтопяват се заедно на водна баня, бърка се докато се охлади до 30°С, нанася върху кейка на тънка струйка в центъра и се приглажда с метална шпатула, за да се разлее равномерно.
 
      Νηστίσιμο γλάσσο σοκολάτα:
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα + 50 γρ. λάδι.
Τα λιώνουμε μαζί σε μπεν-μαρί, Ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει η σοκολάτα και πέσει η θερμοκρασία στους 30°C , εφαρμόζουμε το γλάσο στο κέντρο του κέικ και το απλώνουμε με σπάτουλα για να το καλύψει ομοιόμορφα)
****************************************************
   
      Шоколадова глазура:
125 гр. шоколадова кувертюра + 125 мл. сладкарска сметана 35%.
Сметаната се загрява докато заври, отстранява се от огъня и се добавя шоколадовата кувертюра на парченца. Бърка се докато се охлади до 30 С, (нанася върху кейка на тънка струйка в центъра и се приглажда с метална шпатула, за да се разлее равномерно)

      Γλάσο σοκολάτας:
125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 125 ml. Κρέμα ζαχαροπλαστικής 35%.
Σε μικρή κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κομματιασμένη κουβερτούρα σοκολάτας. Ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει η σοκολάτα και πέσει η θερμοκρασία στους 30°C , εφαρμόζουμε το γλάσσο στο κέντρο του κέικ και το απλώνουμε με σπάτουλα για να το καλύψει ομοιόμορφα.

**************************************************
     Може да се направи и комбиниран вариант на глазура, като едновременно се глазира и сиропира сладкиша и предварително се надупчва навсякъде с шишче. ( По-късно се сетих и за него…..)
  • 250 гр. вода = (1 1/2ч.ч)
  • 180 гр. захар = (1 1/2 ч.ч.)
  • 60 гр. какао = (6 равни супени лъжици)
  • 1 прахче ванилия
  • 100 гр. шоколадова кувертюра, (стрита на ренде)

   Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτό το γλάσο, που είναι 2 σε 1, δηλαδή γλάσο και σιρόπι μαζί, αφού προηγουμένως τρυπήσετε το κέικ παντού με καλαμάκι. (Αργότερα το θυμήθηκα αυτό ... ..)
  • 250 γρ. Νερό
  • 180 γραμ. ζάχαρη
  • 60 γρ.= κακάο (6 επίπεδες κουταλιές της σούπας)
  • 1 βανίλια
  • 100 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας (τριμμένη σε τρίφτη)
*************************************************
     Кейкът се оставя да се стегне за една нощ на стайна температура, (а ако времето е горещо - в хладилник).
Няма нищо по-хубаво и вкусно от домашно приготвената храна.
Да ви е вкусно!!!


    Αφού καλύψουμε την σοκολατόπιτα με το γλάσο, την αφήνουμε μια νύχτα σε θερμοκρασία δωματίου (αν ο καιρός είναι ζεστός - σε ψυγείο).
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο και νόστιμο από το σπιτικό φαγητό.
Καλή σας όρεξη!!!


12 коментара:

  1. Жани, отново апетитно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина много добре се получи кейка :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Мисля, че всичко е било прекрасно и много вкусно! Но най-любопитна съм за вкуса на калмарите (не съм опитвала досега), както и салатката - нямам идея тя какво съдържа. Ще очаквам и по-нататък.
    Поздрави, Жани! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, чак не ми се вярва, че ни си яла калмари досега....ами как да ти обясня, много са вкусни, ядеш и няма време да мислиш на какво приличат, така се услаждат.... :) Всъщност помагах на домакинята да приготви масата и заех с пърженето, изпържих 3 килограма калмари. Имам снимано на видео как става.
      Тарамосалата е разядка от хайвер на риба треска (бакалярос), хляб (намокрен и изцеден), сок от лимон, разбити с щедро количество зехтин на крем-пюре.
      Ще пиша и за тях. Поздрави!

      Изтриване
    2. Еее, благодаря ти за изчерпателния отговор, Жани, ще очаквам с нетърпение. :)
      Поздрави!

      Изтриване
    3. Още в следващия пост Гери. Благодаря за посещението,
      Успешна седмица!

      Изтриване
  3. Жани, интересни ястия си показала за този ден!
    Кейкът е чуден!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, имаше и още, ама нямам ги на снимки. Имаше още фава, октопод туршия, салати..
      Лека вечер!

      Изтриване
  4. Чудесни ивсичките супер апетитни! особено калмарите, обожавам ги просто:)

    ОтговорИзтриване
  5. Да си призная калмари и аз не съм яла...Останалите ястия са ми познати и много любими.Най-вече този постен шоколадов кейк.Ще го приготвя скоро време.
    Хубава неделя,Жани и на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Учудвам се, че си пропуснала, ти толкова пъти си идвала в Гърция и не си опитала още? Явно не си падаш по морските....
      Я да видим дали ще ти хареса кейка?
      Поздрави и усмихната нова седмица!

      Изтриване