Спанакоризо е една от любимите ни ястия в къщи, готвя го често през зимата, когато има в изобилие на пазара ароматни треви. Даже и на дъщеря ми Александра е любимо и си хапва с апетит когато го готвя.
Вярна на идеята си да ви представям гръцка традиционна кухня искам да ви покажа какви ароматни треви е характерно да се добавят за приготвянето му. Купувам ги от зеленчуковия пазар и се продават на китка. Една китка обикновено съдържа по няколко листа от различни треви като:
Вярна на идеята си да ви представям гръцка традиционна кухня искам да ви покажа какви ароматни треви е характерно да се добавят за приготвянето му. Купувам ги от зеленчуковия пазар и се продават на китка. Една китка обикновено съдържа по няколко листа от различни треви като:
- Копър (άνιθο),
- Резене (μάραθος)
- Пореч, Краставична трева (αγγουρίτσα),
- Лопуш (λάπατα),
- Листно цвекло (σέσκουλο),
- Средиземноморска нузла (καυκαλήθρα),
- Полски мак (παπαρούνα)
Количеството на ориза варира, според това как са свикнали да го приготвят във всяка къщи- с повече или по- малко ориз.
Типът ориз е много важен за крайния вкус на ястието. Аз използвам тип Каролина на “Омега”, който прилича на Арборио , но е на по-ниска цена. Целта е ориза да не се развари и разлигави след като се свари, а зърната да се запазят цели, като едновременно ястието да има едно гъсто сосче.
Овкусява се по желание с лимон. На масата се сервира заедно с фета сирене.
А ето и моята рецепта:
Продукти:
- 1 кг. спанак
- 200 гр.листно цвекло
- 50 гр. лопуш
- 150 гр. краставична трева
- 50 гр. листа от резене и копър
- 25 гр. листа от див мак
- 25 гр. средиземноморска нузла
- 1 глава зрял лук
- 1 връзка перца зелен лук
- 1-2 с.л доматена салца
- 200 гр. ориз подходящ за ризото (Арборио или Каролина)
- 1 ч.ч зехтин
Почистваме продуктите от наранените и жилави листа. Измиваме старателно и обилно с вода и нарязваме на едро. Нарязваме на дребно зрелия лук и пресен лук.
В голяма тенджера задушаваме зрелия и пресен лук в зехтина и прибавяме спанака, като задушаваме заедно докато спадне обема им. След това прибавяме ароматните треви като продължаваме да задушаваме. Към края добавяме доматената салца около 1-2 супени лъжици, количеството е на око и според индивидуалните предпочитания на всеки. Като цяло идеята е ястието да смени леко цвета си и леко да порозовее . Добавяме 1 ч.ч вода, похлупваме тенджерата и варим на слаб до среден огън около 20 мин. Последно добавяме ориза и варим още 20 мин, като следим да не загори ястието, (ако е нужно добавяме още малко вода на око).
Добър апетит!
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
Ох, че е сладко :)
ОтговорИзтриванеМного хубави аромати, Жани!
Поздрави от мен!
Вкусно, че да си оближеш пръстите :)
ИзтриванеПоздрави!
Спанака чуден но малката пренцеска направо ме изкефи как сладко си хапва!
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен мила Жани!!
Благодаря Зиче, прегръдки и от мен!
Изтриване:) Ех, че сладко ...и спанака и малката госпожица! И на мен ми се услажда спанак с ориз ...и със сиренце и с кисело мляко всякак го обичам!
ОтговорИзтриванеПоздрави,Жани! Хубава вечер!
Наистина е любимо на малки и големи :)
ИзтриванеПоздрави и лека вечер!
Любимо леко и апетитно ястие, представям си как ухае с тези треви:) Как няма да харесва на малката сладурана:)
ОтговорИзтриване:) :) :) Прегръдки Траянче!
ИзтриванеВкусотия, Жани! Като видиш малкия сладур, направо да ти се дояде.:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен!
Тя ми е най-верния и безкомпромисен дегустатор, яде с апетит само, когато наистина е много вкусно. :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Ето това е прекраен начин да научиш детето си да обича здравословна храна отрано, в противен случай единственото зелено нещо, което слагат в устата си, са дъвчащи бомбони :) Браво за идеите, за умението да ги предоставиш и за желанието да предадеш нататък любовта си към хубавите неща! Успех, Жани!
ОтговорИзтриванетака де, "прекраен", трябваше да означава "прекрасен" :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесния коментар. Всъщност това се опитвам, да науча малката да яде от рано готвени храни и зеленчуци, с плодовете не успявам, трудно ги яде, но не отказва на сухите смокини, хапва си по 4-5 на ден. Това е отлично защото смокините имат високо съдържание на калций.
ИзтриванеПоздрави!
Как няма да е вкусно с толкова зелени ,ароматни треви.Малката Алекс как си хапва сладко,сладко също като нашата Ради-не отказва на нищо.И аз се радвам,когато децата предпочитат точно такива ястия.
ОтговорИзтриванеХубава вечер ,Жани и целувки за сладураната....
Виждам Ради как си хапва и тя сладко-сладко :)
ИзтриванеПрегръдки и целувки на Ради от мен!
Знае сладуранката какво да яде!
ОтговорИзтриванеОбичам ориз със зелениши, и си представям колко е ароматен с тези треви!
Поздрави!
Дори само с добавката на лопуш, зелен лук и копър, които ги познават в България става чуден. Поздрави и с най-сърдечни пожелания за рождения ти ден!
ИзтриванеСърдечно благодаря!
ИзтриванеБоже ... как ми се доядееее ....
ОтговорИзтриванеПо голямо доказателство за вкусът на тази маджичка от снимките ти няма :)
Тази малка сладуранка и прави чудесна реклама :) Пъха от нея с ръчички в устичка и така ме усмихна :) Слънчице малко :)
Така е gogolina, с ароматните треви друго казва...ето и малката е на същото мнение :)
ИзтриванеПрегръдки!
Много сладки снимки, кака с палките си пръстчета хваща храната и се храни само браво, да ви е живо и здраво детето.Много благодаря и за невероятната рецепта, точно сега имам един голям микс от зелени неща както му казват у дома, и на който само аз се радвам, но комбинацията на такива билки с ориз според мен ще се получи много вкусно и вече да не говорим за здравословните витамини които ще поеме нашият организъм.Вече на пазара има всичко и на ниски и на по високи цени но като че ли не се храним здравословно а слагаме всичко на трапезата,което за подрастващите не е добре.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за посещението :) Радвам се, че си привърженик на зелениите, а какви треви съдържа този микс? Освен в спанак с ориз, става с тях много вкусна баница със спанак и зелении. Плънката, която се прави е абсолютно същата като да готвиш спанакоризо, с разликата, че не се слага доматена салца и ориз в нея. Погледни в поста http://ve-gea.blogspot.gr/2011/08/banitsa-s-tikvitski-kolokithopita.html.
ОтговорИзтриванеПоздрави :)