Галатопита е млечен крем, който се пече на фурна. На вкус напомня крема на галактобуреко, тъй като се прави по почти същия начин, но калориите в този десерт са къде-къде по малко! Според по-старите и автентични рецепти галатопита се прави с брашно вместо с грис. От съставките се приготвя млечен крем и след като се изпече във фурна добива отгоре коричка, която напомня на тази на мусаката. Става някак си по-тежък и удря на брашно.
Днес ще ви покажа галатопита с грис, който е по-популярен, добавката на дискретно количество канела и лимонова кора прави крема невероятно ароматен и ненатрапчив, опитайте!
Ако имате възможност купете домашни яйца и пълномаслен прясно мляко от селска крава. Заложете на качествените продукти за да се насладите на качествен резултат!
Рецептата е на шеф Фотис Влахандонис. Редуцирала съм продуктите в по-малко количество от неговата рецепта и прибавих едно яйце в повече отколкото се полага по пропорция за това количество мляко. Изпекох крема на 200С за 50 минути на средна позиция на скарата.
Продукти:
Приготвяне:
1. В дълбока тенджера се слагат яйцата и захарта и се разбърква с тел до еднородност.
2. Прибавя се студеното мляко, краве масло, канела, кора от лимон, разбърква се и се вари на умерен огън, като се разбърква непрекъснато.
3. Когато млякото се сгорещи, се сипва гриса бавно като “дъжд” като се бърка енергично с тел докато се сгъсти до средно гъст крем.
4. Сваля се от огъня и се изсипва в подмазана с олио тава с диаметър 26 см.
5. Пече се 40-45 мин. във фурна на 200С, докато отгоре се получи тъмен загар (внимава се да не прегори отгоре).
6. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади.
7. Нарязва се на парчета по наш вкус.
Сервира се поръсена с канела. Най е вкусна, когато е леко топла!
Изпълнението на рецептата стъпка по стъпка, можете да видите във видеото.
Да ви е вкусно!
Днес ще ви покажа галатопита с грис, който е по-популярен, добавката на дискретно количество канела и лимонова кора прави крема невероятно ароматен и ненатрапчив, опитайте!
Ако имате възможност купете домашни яйца и пълномаслен прясно мляко от селска крава. Заложете на качествените продукти за да се насладите на качествен резултат!
Рецептата е на шеф Фотис Влахандонис. Редуцирала съм продуктите в по-малко количество от неговата рецепта и прибавих едно яйце в повече отколкото се полага по пропорция за това количество мляко. Изпекох крема на 200С за 50 минути на средна позиция на скарата.
Продукти:
- 3 яйца
- 250 гр. захар
- 1 литър прясно мляко
- 80 гр. краве масло
- 1/4 чаена лъжичка канела
- 1/2 чаена лъжичка настъргана кора от лимон
- 160 гр. фин грис
Приготвяне:
1. В дълбока тенджера се слагат яйцата и захарта и се разбърква с тел до еднородност.
2. Прибавя се студеното мляко, краве масло, канела, кора от лимон, разбърква се и се вари на умерен огън, като се разбърква непрекъснато.
3. Когато млякото се сгорещи, се сипва гриса бавно като “дъжд” като се бърка енергично с тел докато се сгъсти до средно гъст крем.
4. Сваля се от огъня и се изсипва в подмазана с олио тава с диаметър 26 см.
5. Пече се 40-45 мин. във фурна на 200С, докато отгоре се получи тъмен загар (внимава се да не прегори отгоре).
6. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади.
7. Нарязва се на парчета по наш вкус.
Сервира се поръсена с канела. Най е вкусна, когато е леко топла!
Изпълнението на рецептата стъпка по стъпка, можете да видите във видеото.
Да ви е вкусно!
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
Ето това е десерт! :)
ОтговорИзтриванеПравила съм го, наистина ухае невероятно и е страшно вкусен.
Коричката ти се е получила фантастична, Жани!
Мими, най-вкусен е когато е още топъл, нали?
ИзтриванеПрегръдка!
Интересно предложение за печен крем с грис! Ще го опитам, уверена съм че ще се хареса у дома!
ОтговорИзтриванеХубав ден, Жани!
Ина, когато го правиш гледай видеото, там шефа много добре показва как се прави и ще ти се получи много вкусен!
ИзтриванеПрегръдка!
Не си падам по десерти с крем, но този е станал чудесен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Траянче!
ИзтриванеЖани,
ОтговорИзтриванетози крем ми прилича на крем - карамел с грис.Крем - карамела у дома е обичан десерт, но задължително ще пробвам и този с грис.Даже повече ми хареса.Много елегантен и фин десерт.
Поздрави !
Елена, има разлика във вкуса, защото не се карамелизира захар на дъното, но вярвам, че ще ти хареса, особено топъл. прегръдка!
ИзтриванеСтрахотен десерт, Жани! Записвам си рецептата на мига, за да опитам скоро.
ОтговорИзтриванеМного обичам кремове, а щом е и печено кремче, още по- добре.
Благодаря за рецептата!
Прегръдки!
Опитай Габи, ако искаш да стане по-висок, ползвай по-малка тавичка, 22-24 см, при мен е 26 см.
ИзтриванеПрегръдка!
Поредният сладкиш, който съзерцавам с кеф и още се каня. Много ми харесва, жани! Поздравче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Марте! Усмихнат ден с прегръдка !
ОтговорИзтриванеИ пак страхотно предложение за десерт. Браво Жани. Ако вместо масло сложа витам ще имам ли същия резултат. ;-)
ОтговорИзтриванеМарте, кравето масло дава вкус и аромат, витамът понеже е синтетичен няма тези качества и само вдига излишно маслеността. Ако нямаш краве масло, тогава не слагай изобщо, няма да има кой каква разлика.
ИзтриванеБлагодаря за включването!
Никога не съм го опитвала,но скоро ще споделя за усещането на небцето ми:))))
ОтговорИзтриванеПрекрасен му е видът!Благодаря за споделеното,Жани!
Дано ти хареса, най-голяма е насладата когато е топъл Миленче!
ОтговорИзтриванеУсмихнат утрешен ден!