Продукти:
- 350 гр. хладка вода
- 1 кубче мая
- 1 ч.л. захар
- 500 гр. брашно
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. олио
- *по желание се прибавят в тестото: 1 ч.ч. черни стафиди и 1 ч.ч орехи счукани на едро
- украсява с цял орех и звездовиден анасон
Замесваме хляб от изброените продукти, като:
Разтваряме маята във водата заедно със захарта и 1 ч.ч от общото количество на брашното. Изчакваме да се удвои на обем.
Изсипваме в дълбок съд и прибавяме пресятото брашно и солта и замесваме. По желание прибавяме накрая стафиди и орехи.
Оформяме на питка.
Предварително замесваме тестото за орнаментите от 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч,ч, вода и щипка сол, тоест обикновено тесто, но без мая, за да не се разливат орнаментите. Оформят се предварително - фитили, топченца, листа и каквото ви хареса.....и се прикрепват накрая към оформената питка. Идеята е да не превтаса тестото докато се бавите да оформяте фигурките.
Изчакваме да втаса, докато се удвои и печем на 200- 220 градуса заоколо 40 минути.
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
Ех,Жани,
ОтговорИзтриванетвориш произведения на изкуството ! Много красива постна погача за красив празник - Бъдни вечер е вечерта, в която всички се събираме семейно край огнището.И хлябът в тази нощ е благословен.
Приятна предпразнична подготовка и весели и благословени празници !