Здравейте!
Честита нова година на всички! Бъдете здрави, обичани и щастливи!!!
Ето и моята Василопита за тази година. Получи се по-обикновена от миналогодишна, но също толкова вкусна, защото ползвах старата изпитана рецепта.
Продукти:
*Може да се направите само с брашно, тогава ще сложите 500гр.
Приготвяне:
След изпичането оставяме кейка да изстине напълно и след това изваждаме от формата. Обръщаме на обратно, така, че да имаме дъното за лице. По традиция се ръси с пудра захар.
Честита нова година на всички! Бъдете здрави, обичани и щастливи!!!
Ето и моята Василопита за тази година. Получи се по-обикновена от миналогодишна, но също толкова вкусна, защото ползвах старата изпитана рецепта.
Продукти:
- 200 гр. краве масло (или 100 гр. краве масло+ 100 гр. маргарин)
- 350 гр. захар
- 5 яйца
- 1 ванилия
- 1 щипка сол
- 1 чаена чаша прясно мляко (240ml)
- 1/2 чаена чаша портокалов сок (120ml)
- настъргана кора от 1/2 портокал
- 2 чаени лъжички лимонов сок
- 80 гр. бадеми ситно смлени с блендер* (или орехи)
- 420 гр. самонадигащо се брашно + 2 чаени лъжички бакпулвер
*Може да се направите само с брашно, тогава ще сложите 500гр.
Приготвяне:
- Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
- Разбиваме белтъците с 100 гр. от захарта и лимоновия сок на стегнат меренг в голям съд.
- Разбиваме в друг съд маслото със 250 гр.захар, ванилията и щипка сол докато побелее.
- Прибавяме жълтъците един по един.
- Прибавяме 1 1/2 чаена чаша от меренга към сместа.
- Прибавяме прясното мляко на 3 пъти като редуваме с брашното. Получената смес изсипваме върху меренга и размесваме внимателно с ръка или с дървена лъжица за да не спадне на обем.
- Трябва да се получи нормално гъсто кексово тесто. Изсипваме в тавичка или силиконови форми по наш избор.
- Важното е да напълним тавата до 2 см. под ръба, за да има кейка височина .
- Печем на 180С без вентилатор около 50-55 мин. (или до суха клечка). През първите 25 мин не трябва да отваряме врата на фурната. Ако е нужно може да покриете с алуминиево фолио.
След изпичането оставяме кейка да изстине напълно и след това изваждаме от формата. Обръщаме на обратно, така, че да имаме дъното за лице. По традиция се ръси с пудра захар.
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
Жани, за много години! Да е благословена и успешна Новата година!
ОтговорИзтриванеПитата ти е невероятна!
Поздрави!
Честита нова година Тили!
ОтговорИзтриванеДа ти донесе само радост и щастие!
Прегръдки!
Честито Рождество Христово и Новата 2016 година ЖАни !
ОтговорИзтриванеНека тя ти донесе много радостни дни, здраве, благодат в семейството ! Василопитата е прекрасна.
Поздрави !