понеделник, 11 юли 2011 г.

Кентавърът Хирон

Хирон и ученикът му Ахилей
Митичният Хирон, живял някога в горите на Пелион сред многобройни растения и билки се смята за най-вещия учител по билколечение.

Роден получовек, полукон, той е най-известният сред кентаврите. Син на Кронос и океанидата Филира, той бил надарен от баща си с безсмъртие. За разлика от остраналите кентаври, които били диви, необуздани, движели се на стада и притежавали цялата грубост и първичност на инстинкта, Хирон се отличавал със своята доброта и мъдърост, бил изключителен лекар, сръчен хирург, умел ловец и велик учител на легендарни герои.

Според древногръцкият мит Кронос се влюбил страстно и безпределно в красивата oкеанида Филира. Тя, страхувайки се от яростта на жена му Реа, се опитала да го отблъсне, но всемогъщият бог я ухажвал настойчиво. Филира не устояла и в часа, когато двойката безгрижно се наслаждавала на любовта си, Реа ги заловила.
Кронос, за да излъже и заблуди разярената Реа се превърнал в кон, а Филира, подгонена от ревнивата Реа се скрила в планините в Пелион (Πήλιο) в югоизточната част на Тесалия.Там, в една пещера,тя родила Хирон-плода на тяхната любов, получовек-полукон. Изпаднала в ужас от неговия вид и веднага след раждането го отхвърлила.

Аполон
Хирон бил отгледан от Аполон, бог на слънцето, лечението, пророчеството, музиката, поезията и лова, който му предал богатите си познания за природата, астрологията, музиката и математиката и го научил да бъде велик лечител, учител и мъдър съветник. Хирон владеел ловното изкуство и бил изкусен стрелец. Познавал силата на билките и ги използвал, за да лекува болните и ранените. Живеел в една пещера в горите на Пелион заедно с майка си, която по-късно разкаяна се завърнала при него. Скоро славата за неговата мъдрост, знания и добродетели се разнесли из цялата стана. При него идвали да се учат младежи, които били изпращани от боговете или ги водели бивши ученици, но винаги с божествена намеса. Те се радвали на знанията, богатството на сърцето и духа му. Сред учениците му били Асклепий-богът на медицината, Язон, Ахил, Тезей, Херкулес, братята Диоскури и Актий.

Оженил се за красивата нимфа Харикло и създал с нея една дъщеря, Окироя.Тя била надарена със силна пророческа дарба. Понеже разкривала твърде много бъдещето, Зевс я наказал и я превърнал в кобила.

Асклепий
Асклепий (Ескулап), почитан като бог на медицината и смятан за нейн основател , син на бог Аполон и нимфата Коронида, която според някои била дъщеря на Арсеной, царя на Месиния, бил отгледан от кентавъра.
Под ръководството на Хирон научил как да употребява билките и изкуството да лекува, както в последствие и неговите синове- Махон и Подалирий. Станал такъв изкусен лекар, че надминал дори самия си учител Хирон. Асклепий не само церял всички болести, но възвръщал даже и умрели към живот. С това той разсърдил владетеля на царството на умрелите Хадес, тъй като нарушил закона и реда, установени от Зевс на Земята. Разгневеният Зевс хвърлил своята светкавица и сразил Асклепий.

Язон, сина на Езон също бил ученик и повереник на Хирон до дванадесетата си година. Когато Езон бил свален от трона от природения си брат Пелий, страхувайки се за живота на новороденото си дете Язон, разпространил, че е умрял скоро след раждането и тайно го пренесъл в пещерата при Хирон в Пелион. Там Язон бил отгледан от Филира и Харикло и бил възпитан от Хирон, който го научил да владее военно изкуство. Станал отличен, безстрашен и смел боец и до двадесетата си година Язон живял при Хирон.

Актий се преобразява в елен и го разкъсват кучетата му
Актий научил от мъдрия си учител изкуството да ловува. Станал отличен ловец и прекарвал с дни в горите. Съдбата обаче дала трагичен край на неговия живот. Един ден Актий както ловувал в зелените гори на Пелион, видял случайно прекрасната богиня Артемида да се къпе гола в компания на нимфите. Нейната красота толкова заслепила младежа, че той останал възсторжен и не помръднал от мястото си. Когато девствената богиня го забелязала, тя се ядосала страшно много и го проклела жестоко. Той се превърнал в елен и бил разкъсан от собствените си кучета. После, те безспирно лаещи, се върнали в пещерата при Хирон, търсейки напразно господаря си.Опечелен от нелепата смърт, Хирон направил кукла-подобие на Актий и чак тогава кучетата се успокоили и престанали да лаят.

Хирон и малкият Ахилей
В поемата си Хезиод разказва, как Хирон отгледал митичния герой Ахил, син на Пелей и богинята Тетида. Хирон и Пелей били стари приятели. Хирон бил този, който посъветвал Пелей, как да спечели любовта на гордата Тетида. На тяхната сватба, той му подарил чудотворно си копие, което можело да излекува раните, които причинява. Тетида знаела каква ще бъде съдбата на Ахил . С всички сили се опитвала да направи сина си безсмъртен. Скришно тя мажела телцето на пеленачето с амброзия и го държала върху огъня за да изгорят „смъртните” му части и да го направи неуязвим. Веднъж, докато държала пеленачето върху огнището, ненадейно я видял Пелей. Помислил, че тя иска да убие детето, грабнал меча и се нахвърлил върху Тетида. Тя се уплашила, избягала от Пелей и се скрила в морските дълбинии, в чертозите на баща си Нерей.
Пелей възложил на верния си приятел Хирон отглеждането на Ахил. Двамата герои създали необикновена връзка помежду си. Били сърдечни приятели и се почитали взаимно. Хирон захранил малкия Ахил с мозък от мечка и вътрешности от лъв и глиган . Затова Ахил станал безстрашен и непобедим. Хирон му предал всичките си знания, умения, мъдрост и го научил да свири на лира и да пее.

Херкулес и Лернейската хидра
Уви, краят на всеотдайния Кентавър бил трагичен. Когато Лапитите с помощта на Тезей изгонили Кентаврите от Пилио, Хирон се заселил на нос Малеа в Югоизточна Лакония. По-късно, когато Херкулес подгонил кентаврите от Фол, те намерили убежище в пещерата на Хирон. Веднага след тях в Хироновата пещера се втурнал Херкулес.
В гнева си той опънал своя лък, но стрела по погрешка се забила в коляното на Хирон. Когато видял кого е наранил, той много се натъжил. Херкулес бързал да промие и превърже раната на приятеля си, но знаел добре, че раните, причинени от неговите стрели са неизлечими, тъй като били напоени с отровна кръв от Лернейската хидра. Хирон се е измъчвал много години, докато неуспешно се е опитвал да изцери раната.

Той напразно се опитвал да облекчи с билки непоносимата болка. Безсмъртието, с което го дарил баща му Кронос, му било вече непотребно. Обещанието за вечен живот пред едно тяло, победено от болестта и завладяно от болката, го плашела. Поискал от боговете милост и предпочел да размени безсмъртието с избавяща смърт. Боговете удоволетворили желанието му и дали неговото безсмъртие на Прометей. След смъртта на Хирон, Зевс го поставил на небето в съзвездието Стрелец.












Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

1 коментар:

  1. Жани, винаги съм харесвала древногръцката митология, с интерес съм чела легендите и митовете. Дори наскоро си ги изнамерих сред по-старите и леко позабравени книги с цел отново да ги препрочета. Благодаря ти за припомнянето на митологията чрез този умело и увлекателно написан текст.:-))))
    Спокойна нощ и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...