понеделник, 4 юли 2011 г.

Мусака по вегетариански



Мусаката е сред любимите ни летни ястия. Повечето от нас може би не знаят, че има арабски произход и, че е ястие, характерно за близкия Изток. Мусаката произхожда от персийското ястие "magkouma", приготвяно от слоеве с патладжан, лук и нарязано на кубчета агнешко месо. Думата "мусака" на арабски означава "студено блюдо", а в Ливан наричат мусака едно ястие със слоеве от патладжани, доматен сос и стафиди. Бешамелът, който покрива мусаката е добавен по-късно и е патент на един от готвачите на султана, който бил френски възпитаник.

Следва да се отбележи, че мусаката правена в страните от близкия Изток, не съдържа картофи, тъй като този зеленчук така и не е успява да проникне в кухнята на Персия, Сирия и Ирак.
В Турция е прието мусаката да се прави с патладжани и кайма, а понякога и с тиквички.
В Кипър посипват бешамела с 1 щипка канела.

Мусаката е едно от най-известните национални гръцки ястия. Според някои рецепти се прави само с патладжани, кайма и бешамел, а според други с добавката на тиквички и картофи. На нас ни харесва с патладжани, картофи, кайма и бешамел.
Представям ви една класическа гръцка рецептата, която се различава от всички останали по това, че вместо кайма използвам соев гранулат.
Вярно е, че е калорична, но пък е много вкусна.


Продукти за 8 порции
1.200кг. или 6 патладжана
1.200кг. или 6 картофа
200гр. или 1 глава лук
200 гр. соев гранулат
½ ч.ч.бяло вино, по желание
600 гр. зрели домати настъргани на ренде
2-3 клончета нарязан магданоз
сол, черен пипер
тавичка с размери 25х35 cm
Нарязваме патладжаните на филийки с дебелина 0.7mm-1 cm. Накисваме във вода за около 15 мин. Изцеждаме патладжаните , посоляваме с 1равна чаена лъжичка сол и натриваме с ръка , за да поемат равномерно солта.
Нарязваме картофите на филийки и осоляваме с 1 равна чаена лъжичка сол.

Изпържваме патладжаните и картофите в сгорещено масло и оставяме на страна, за да изстинат.
В тенджера задушаваме нарязания лук с 4-5 с.л зехтин до светлозлатисто и по желание загасяме с 1-2 чашка бяло винце. Добавяме настърганите домати и след като заври прибавяме соевият гранулат, нарязаният магданоз, сол и чер пипер на вкус.
Бъркаме непрекъснато докато набъбне соята и се изпари водата. Отстраняваме от огъня, за да изстине.

Продукти за бешамела
1 литър прясно мляко
4с.л краве масло+ 6с.л.зехтин
80 гр. брашно или 8с.л. средно пръпълнени
2 яйца
½ чаена л. сол
¼ чаена л. захар,1 щипка индийско орехче

Приготвяне на крем бешамела
Загряваме 4 с.л краве масло и 6 с.л лъжици зехтин. Добавяме 8 средно препълнени с.л. брашно, като бъркаме непрекъснато с тел. Когато брашното придобие златист цвят, намаляваме огъня, добавяме ½ ч.л.сол и ¼ ч.л. захар.

Наливаме половината от млякото, като бъркаме непрекъснато.
След като го поеме, доливаме останалото количество на порции като бъркаме енергично.
Когато кремът се сгъсти и се образуват мехури варим още за 2-3 минути. Отстраняваме от огъня и добавяме едно по едно яйцата. Прибавяме 1 щипка настъргано индийско орехче.

Получава се идеален средно гъст крем без бучки.
Тайната на сполучливия крем бешамел е енергичното бъркане с телена бъркалка.


Нареждаме картофите в тавичка. Разстиламе каймата и нареждаме отгоре патладжаните. Покриваме с крем бешамела и печем в загряна фурна на 180С за 45-55 мин без вентилатор.




Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

4 коментара:

  1. И ние сме любители на мусаката, тази изглежда страхотно апетитно!
    Поздравления

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Мони,
    много се радвам, че ти е харесала. Добре дошла в моят блог!

    ОтговорИзтриване
  3. Много пържено. Вкусно е, но дайте рецепти с повече печено и варено.

    ОтговорИзтриване
  4. Добре дошъл/а в "Даровете на Гея"!
    Много се радвам, че ястия ми са те заинтригували. Радвам се, когато споделям любимите си рецепти с читателите и още по-вече, когато се харесват и от тях.
    Понеже горещите летни дни изискват по-леки ястия, вярвам, че следващата ми рецепта ще бъде приятна изненеда за теб.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...