събота, 2 юли 2011 г.

Средиземноморска нузла, Кафкалитра (Tordylium apulum L.)

лат: Tordylium apulum L.
гръцки: καυκαλήθρα, μοσχολάχανο, καυκαλίδαСредиземноморската нузла е ядлива трева с приятен аромат, която се смята за зеленчук и се използва главно при приготвянето на пролетни зелени баници (хортопити, спанакопити). Прибавя се в малки количества, за да придаде приятно ухание и вкус .
По-рядко се яде в суров вид като салата заедно с други ядливи треви.
Използва се и като прясна ароматна подправка в бобена яхния (фасолада), ястия от листни зеленчуци (спанак с ориз) и др.

 Описание и разпространение
Средиземноморско растение, което само в Гърция се оценява кулинарно толкова високо.
Принадлежи към семейството на Umbelliferaе. Освен Tordylium apulum може да срещнем и други видове като T. Aegyptiacum и T. Maximum, които се различават единствено по размера.
В България се среща в района около Димитровград. Нейна разновидност е обикновената нузла- Tordylium maximum L., която среща в района на с.Бръшлен, гр.Русе.
Растението вирее почти навсякъде и най-вече в необработени места и ниви.

В различните райони на Гърция растението има различни имена. В Пелопонес, Крит и Йонийските острови растението се нарича кафкалитра или кафкалида, в Санторини – агриокутчунада (αγριοκουτσουνάδα), в Касос – мосхабидия (μοσχαμπιδιά), докато другаде се нарича мосхолахано (μοσχολάχανο-ароматен зеленчук).
Средиземноморската нузла е едногодишно растение, което стига до 15-20 cm височина.
През пролетта от центъра на растението поникват няколко тънички стебла с височина около 50 cm, от които се появява едно бяло цветче с формата на чадърче. След като прецъфти, то образува семенца с форма на бобчета, покрити с трънчета, които помагат на семенцата да се закачат лесно. Разпространява се чрез семената си. По цялото растение и в семената са разположени маслодайни жлези, които излъчват ароматно етерично масло. Земеделците смятат растението за лош бурен, особено когато изсъхнат семената му, които се закачат неприятно по дрехите.
Може да се отглежда лесно като зеленчук (за домашна употреба) в градината. Събират се листата и младите връхчета от зимата до пролетта, когато растението е нежно и сочно.

Активни вещества и лечебни свойства:В 100 гр. сурово вещество (53Kcal) се съдържат: калий (536 mg), калций(366 mg), натрий (120 mg), магнезий (37 mg), фосфор (33 mg), желязо (2,06 mg), цинк (0,6 mg), протеини (2,7 mg).
Действа добре на нервната система и е ценно лечебно средство срещу депресията.

Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...