събота, 3 септември 2011 г.

Домашен хляб



За много домакини месенето на хляб представлява дълга и сложна процедура. За мен също беше предизвикателство да си направя домашен хляб. Научих се да меся, без да ми е показвал никой как точно се прави. В началото, прочетох рецептите върху пакетите с брашно, после за сверка прочетох още няколко рецепти в различни готварски книги и след това купих едно пакетче мая и един пакет брашно и замесих….. Вече не помня какъв беше първият ми хляб и  колко сполучлив се е получил, защото от тогава минаха много години. Разбира се, по логиката на първака, вероятно се е получил много добре. От тогава, много рядко се налага да купувам хляб.
Меся си на ръка, нямам  машина за печене на хляб. Според мен кръглият хляб, с форма на питка става по-вкусен  :))
Къщата ухае така приятно от прясно изпечения хляб!
Няма нищо по-вкусно, качествено и здравословно от домашния хляб. Той има много по- голяма трайност в сравнение с купешкия, който след ден-два става на ластик. Домашният хляб може да се съхранява в хладилник, колкото време си искате (увит в найлонова торбичка) почти без да променя вкусовите си качества, .
С течение на времето изпробвах почти всички марки и видове брашно (черно брашно, ръжено, ечемичено, царевично, брашно със семки)…..След това се снабдих с хлебен квас, за да си направя оригинален селски хляб. Постепенно се усъвършенствах и  хлябът ми ставаше все по-хубав и по-сполучлив.
В последно време меся само с прясна мая, защото втасва по бързо, в сравнение с хляба правен с хлебен квас, който иска около 4 часа. Разбира се хлябът, правен с хлебен квас става още по-вкусен и здравословен.
На снимките ви показвам два вида хляб. Единият е правен почти само от бяло брашно със само една шепа пълнозрнесто брашно. Другият, който е по-тъмен е правен по рецептата, която ви давам.

ПРОДУКТИ
1кг. бяло брашно от твърда пшеница
250 гр. пълнозърнено брашно ( черно, с трици)
1 кубче хлебна мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2-3 с.л. зехтин (или олио)
700 гр. хладка преварена вода

ПРИГОТВЯНЕ НА ЗАКВАСКАТА
Размиваме хлебната мая с 1ч.ч. хладка вода, 1 ч.ч. брашно и 1 с.л. захар. Покриваме съда и изчакваме 20 минути, за да шупне.


Προβολή άλμπουμ

Пресяваме брашното заедно с 1 с.л. сол. Това се прави, за да поеме въздух брашното и да  стане пухкав хляба .

Прибавяме зехтина, закваската и водата към брашното, като бъркаме с лъжица, а след това замесваме с ръка върху намазнена с олио маса, докато получим гладко меко тесто.


Покриваме тестото с прозрачна мембрана или памучна кърпа и оставяме да втаса (за около 1 час).
Замесваме отново тестото за 1-2 мин и оформяме от него две питки, които поставяме в ламаринена тава, наръсена с малко брашно.
Покриваме с прозрачна мембрана или лека памучна кърпа и изчакваме около 20-30 мин, за да набухне отново. През това време загряваме фурната на 220 С.
Непосредствено преди да сложим хляба във фурната, го набождаме с нож или дървена сламка. Това се прави, за да диша и да се изпече по-добре отвътре.
Печем до тъмно златисто (за около 40-45 мин) на 220С с вентилатор.
Изваждаме готовият хляб върху скара и изчакваме да се охлади.

НЯКОЛКО СЪВЕТА ОТ МЕН
С течение на времето открих и някои подробности, свързани с приготвянето и месенето, които искам да споделя с вас. Може би, на някому да се са полезни. Със сигурност съществуват още много хора, които тепърва започват да се интересуват как се меси хляб.
1. Хлорната вода не позволява на хляба да бухне максимално
За предпочитане е водата да се превари предварително или да се използва минерална или изворна вода.
2.Количеството на водата варира според типа на брашното, стайната температура и влажността на въздуха.
Черното брашно поема повече вода в сравнение с бялото.
През зимата прибавям малко повече вода в сравнение с лятото.
3. Захарта ускорява заквасването на маята.
Прибавяйте по 1 с.л. захар или  мед към разтворената мая, за да се ускори заквасването.
4. Солта не трябва да влиза в допир със закваската, тъй като я пресича.
Прибавяйте солта към брашното и ги пресявайте заедно.
5.Пресятото брашното прави хляба по-пухкав.
Пресявайте брашното (2 пъти) , за да се меси хляба по-добре и да става по-бухнал.
6. Подходящата стайна температура за втасване на хляба е между 22-28С.
Ако е под 22С оставям тестото да втаса в загряна фурна на 50-60 С и изключвам реотана.
Ако е над 28С, включвам климатика на 25 С, която е и идеалната температура за втасване.
7. Пълнозърненото (черното ) брашно, ръженото, ечемиченото, царевичното и всички останали брашна освен пшеничното са тежки брашна.
Хлябът правен само от тях, без примес на бяло брашно, става тежък и по-клисав. Затова добавяйте бяло брашно към хляба си.
8. За пухкав хляб, с максимално съдържание на пълнозърнено брашно, смесете черно брашно с бяло брашно, в съотношение 3:1.

9. Бялото брашно от твърда пшеница, σκληρό αλεύρι, което по италиански стандарт се равнява на брашното с две нули 00, е подходящо за хлебни изделия (хляб, пити, баници).

10. Бялото брашно от мека пшеница, μαλακό αλεύρι, е по-фино. То е подходящо за сладкарска употреба (бисквитки, кексове, торти и др.)
Хлябът правен, с такова брашно става много фин, като гъба, подобен на този, който наричат луксозен (предпочитан от хората с проблем с зъбите).

11.Печете хляба в винаги върху широка ламаринена тава, наръсена с брашно (тази, която вие комплект от готварската печка).
Така ще ви остане за по-дълго време с хрупкава коричка.

Ламаринените (без емайл) тави са най-добрият проводник на топлината. Замислете се защо хлебарите пекат хляб в плитки, ламаринени тави?
Виждала съм (в цех за банички), как чисто нови ламаринени тави, се намазват с олио на тънък пласт и се пекат в фурната докато образуват тънък филм и почернеят. Едва след това се използват за печене. Майстор-баничаря ми каза, че това се прави, за да не лепнат и да пекат по-добре.:))!
Тефлоновите тави задържат влага в хляба. Хлябът, печен в тефлонова тава, след като го извадите от фурната, бързо омеква.
Хартията за печене, също задържа влагата.

Запазвам си правото да допълвам периодично, като в бележник, с още практически съвети по темата:))

Успех!

А ето и вторият вариант:
Бял хляб с една шепа пълнозърнено брашно:

Προβολή άλμπουμ Προβολή άλμπουμ
Προβολή άλμπουμΠροβολή άλμπουμΠροβολή άλμπουμΠροβολή άλμπουμΠροβολή άλμπουμ

Очаквам вашите въпроси, препоръки, забележки и отзиви :))

От вчера съм замесила хлебен квас (προζύμη). Ако всичко върви добре, след 2-3 дни би трябвало да ви се похваля с хлебен квас, собствено производство. :))



Едно видео с много ценни съвети от майстор пекар:





Update 13/2/2014
Ако искате можете да заделите тесто и да направите домашни сухари, като оформите едно продълговато хлебче и го нарежете на филии преди да го изпечете. Подробни описания е описано в Ечемичени сухари или паксимадя









Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

33 коментара:

  1. Жани, прекрасен хляб! Благодаря за рецептата и съветите. Задължително ще го пробвам в най-скоро и ще си го замеся на ръка въпреки че имам и хлебопекарна машина. Ръчно правеният хляб не може да се сравнява с този от машината.
    Откакто се научих да меся съм много щастлива, съжалявам единствено, че много рядко го правя.

    Хубав ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен хляб се е получил!
    Благодаря и за полезните съвети!

    ОтговорИзтриване
  3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ Κ ΕΓΩ ΤΟ ΨΩΜΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΜΗΧΑΝΗ ...

    ОтговорИзтриване
  4. Мила Таня,
    много се радвам, че моите съвети станаха наистина полезни за теб и другите момичета, които видях, че са оствили коментари.
    Вярно е, за да замесиш се искат 2-3 часа на разположение и този лукс, не може да се позволи често. Затова аз меся през почивните дни, 2-3 пъти в месеца с една такава доза и винаги имаме вкусен хляб в къщи!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Траянке,благодаря и аз!
    Приятен уикенд и хиляди прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Αγαπητή ΙΡΙΔΑ,
    διαβάζω το blog σου με μεγάλο ενδιαφέρον. Λατρεύω τις συνταγές σου, ειδικά αυτές που αφορούν τις πίτες και τα παραδοσιακά φαγητά. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια.
    Φιλικούς χαιρετισμούς!

    ОтговорИзтриване
  7. Жани, меся с удоволствие, но от както имам хлебопекарна, тя меси вместо мен спестява време.Когато искам пека хляба във фурната.
    Чудесно си описала рецептата и ще се възползвам от съветите ти.Скоро ще го опитаме!

    ОтговорИзтриване
  8. Чак тук ми замириса на топли питки.Жани, поздрави за това , че си намерила време да споделиш полезните съвети.Повярвай , има още жени, за които месенето на хляб е мечта.
    Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Мариянке,радвам се, че мога да бъда полезна :))

    ОтговорИзтриване
  10. Вили,
    и за мен да се науча да меся, също беше голяма мечта. Много експерименти паднаха, докато ми се получи.

    ОтговорИзтриване
  11. Несравним е аромата на прясно изпечен домашен хлаяб!
    Изглежда божествен!
    Съветите са безценни и ти благодаря за тях!

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Жани, невероятни съвети за печене на хляб, друго си е да видиш всичко нагледно, стъпка по стъпка не изглежда толкова трудно, а и аз обичам да меся, така че бих опитала!поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Жани пак съм аз, мисля, че не си видяла една наградка при мен!/Торта с круши!/

    ОтговорИзтриване
  14. Жани,така хубаво си го разкзала,чеми се искаше да съм притеб,да си отчупя парченце от дъхавия,топъл хляб,намазан с масълце и малко маслинки:)
    Аз също много обичам да меся и отказвам машина за хляб.Когато меся хляб или питка,имамчувството,че душата ми отива в хляба:)

    Благодаря за хубавия пост!Прегръщам те:)
    П.С. Много си хубава:)

    ОтговорИзтриване
  15. Жани, прекрасни хлебчета. Чудесно представяне на рецептата с изключително много полезна информация.
    При мен имаш една награда.
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Леви, с удоволствие споделям тук опита си. Месенето на хляб за мен е удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  17. Кате,
    забелязала съм, че когато си мисля хубави неща, когато съм весела,хлябът ми става по-хубав. Обратно, когато съм разсеяна или в лошо настроение, хлябът ми и той не иска да се получи. Това важи и с готвенето при мен. Затова, когато готвя се старая да мисля само хубави неща и да се концентрирам в това, което правя. То е и един вид гимнастика за душата.
    Но ти като романтична душа, вече си го забелязала.
    Благодаря за комплимента,реших да си кача снимката от Фейсбук и тук.

    ОтговорИзтриване
  18. Мони, с удоволствие споделям по темата.
    Благодаря за наградата,
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Жанче,започвам да правя хляба мила,но с бяло брашно-не ми се излиза за друго.Надявам се да стане.Благодаря ти-приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  20. Живке,
    хлябът може да си го направиш и от бяло брашно само. Не е задължително да слагаш и черно. Аз просто отбелязах с какво съм замесила вторият хляб на снимките.
    Пожелавам ти успех и чакам с нетърпение да споделиш опит и да кажеш как се е получил.
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. страхотни съвети,браво,не съм месила хляб на ръка ,но се надявам с твоя помощ в най скоро време това да се промени :)

    ОтговорИзтриване
  22. miriams28,
    Ти толкова по-сложни неща правиш, та един хляб ли ще ти се опъне? Запретвай ръкавите....:))

    ОтговорИзтриване
  23. Омесих го и стана вкусен-с препечени корички и на децата много им се услади.Видях рецептата ти точно навреме,защото бях замислила да направя хляб и това е първият ми.
    Красива си, да знаеш....не напразно си завъртяла главата на гръка-целувки!

    ОтговорИзтриване
  24. Толкова съм щастлива, така ме зарадва! Очаквах с нетърпение да ми кажеш за резултата и така се притеснявах дали ще си доволна!
    Виждам, че гръцкия не ти се опира, при ИРИДА има много хубави точени баници, тя действа с пропорция 3:1 брашно и вода, направо ми скрива шапката какви баници върти, можеш да пробваш нещо и от там. Аз съм си набелязала една траханопита с онези прекрасни листи, дето ги точи по 7 наведнъж.
    Отговорих ти и за боба.
    Как станаха кюфтаците? Тайната е да се пържат непосредствено след замесването и понеже пускат бързо вода, да добавиш междувременно още мало стрит сухар, за да имат винаги твърдосттна кайма.
    Много съм щастлива, че те познавам, усещам, че си страхотен човек! Прегръдки!
    Благодаря ти за комплимента, а той дали ме вижда още за красива?

    ОтговорИзтриване
  25. Жани,така ме накара да се усмихна.
    Щом си българка,със сигурност те вижда все още за красива...

    ОтговорИзтриване
  26. Живка,
    :)))))))))))))))
    Хиляди прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  27. Направо усетих аромата на прясно изпечен хляб!
    Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  28. Жани, няма нещо по-хубаво от домашния хляб. И аз много обичам да меся, чувството е наистина несравнимо. Прекрасна рецепта, която със сигурност ще бъде направена.
    И аз да се присъединя към мнението на другите момичета: наистина си красива и снимката е чудесна.:-)))
    Поздрави и усмивки, Жани!

    ОтговорИзтриване
  29. Мони, ти също се справяш много добре с месенето. Имаш толкова много хубави рецепти с хлебни изделия.
    Благодаря за комплимента!

    ОтговорИзтриване
  30. Очарована съм от прочетеното.Поздравявам Ви за ентусиазма,с който сте го написали.Много ми допаднаха рецептите,както и полезните съвети.Ще се ръководя от Вашите напътствия и ще оптам да направя този прекрасен домашен хляб.Благодаря Ви ,че споделяте това,което можете да правите. Таня

    ОтговорИзтриване
  31. Най-сетне точна и ясна рецепта за хляб! Аз сега съм се запалила да меся хляб с домашен квас. Благодаря за съветите и продължавайте да ни давате още съвети!

    ОтговорИзтриване
  32. имам следния въпрос -при каква температура се пече хляба?има различни варианти -понякога пишат 220 гр исе намалява при слагане на тестото ,след 15 мин пак се намалява на 19 Гр или - на 250 до слагане на тестото и при кслагане -на 200 гр, като след 15 мин- на 180 гр.Каква е истината всъщност? ясно ми е ,че зависи и от печката, но такинва големи разлики в температурата....
    Благодаря ви, че споделяте с нас вашите знания!

    ОтговорИзтриване
  33. Здравейте !Много хубаво и подробно е описано всичко,имам само един въпрос-Водата не е ли прекалено много или трябва повече месене?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...