сряда, 25 март 2015 г.

Риба треска с доматен сос


Едно от традиционните ястия характерни за Месиния е Бакалярос савори (Μπακαλιάρος σαβορί), риба треска с доматен сос.

риба-треска-бакалярос_1774

На 25 март в Гърция във всяка къща по традиция се приготвя бакалярос и скордаля.Този обичай се свързва с религията, тъй като по време на Великденските пости църкавата позволява на вярващите да ядат риба само два пъти, на Благовещение и на Цветница.

Миналата година бях писала подробна информация за историята и хранителната стойност на тази риба, както и бях споменала за някои по-известни ястия, които се приготвят с риба треска.

риба-треска-бакалярос_1772

Приготвя е от осолена треска, нарязана на едри парчета, която се изкисва предварително във вода, това отнема около 2 дни, като водата се сменя през няколко часа, докато се изкисне и стане нормална на сол.
След това се попива от водата, панира се в брашно и се изпържва в сгорещено масло, може да се облива с масло с лъжица, за да хване хубав загар и да не се разлепи брашното. Този вариант показвам на снимките.
риба-треска-бакалярос_1725

Има и друг вариант: Рибата да се панират в куркути. Куркути е гъста смес (малко по-гъста от тази за палачинки), която се прави от ледена бира, брашно, бакпулвер, сол, чер пипер на вкус. За да се получи хрупкава коричка, в момента, в който рибата се потапя в куркути, сместа трябва да е ледено студена.
*(Според мен попива повече масло).

риба-треска-бакалярос_5129 риба-треска-бакалярос_5125
риба-треска-бакалярос_6767риба-треска-бакалярос_6786 риба-треска-бакалярос_6783

Отделно се приготвя доматен сос, като се настъргват 1 кг. пресни домати или се използва доматена консерва, която се сгъстява в широка тенджера, 1 чаена лъжичка захар (захарта понижава киселиността) и  сол, докато се изпари водата, като към края на сгъстяването се прибавя половин чаша чаена зехтин. Вари се докато остане на гъст сос и на повърхността се утаи маслото.

Пържената риба се слага към соса, да поври заедно 1-2 мин. и е готово.

риба-треска-бакалярос_1726

Някои предпочитат рибата да се сервира в чинията и да се залива с доматения сос. По чисто естетически причини показвам ястието по този начин.

риба-треска-бакалярос_1779


Добър апетит!


Прочетете как се приготвя  Риба треска със сос скордаля - Бакалярос скордаля

                                                      Скордаля и нейните вариации




Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

4 коментара:

  1. Много апетитна рибка. Не съм опитвала подобна никога- голям пропуск. Снабдя ли се с такава, ще я сготвя по тази рецепта. Чудесна коричка има, а по - принцип не харесвам кожа. Харесва ми!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи ако се случи да видиш да се продава някъде, непременно купи. Пържена със скордаля е много вкусна. Да знаеш, че няма нищо общо на вкус със замразената риба треска, тя е напълно безвкусна и не си заслужава парите, с нея можеш да зададваш само котката :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Жани,
    такава риба треска правят в Италия, но тук в България не се предлага.Видях в едно кулинарно предаване как я правят, обезсоляват я и ползват по предназначение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, испанците са първи по брой на рецепти за вакалао (риба треска), защото те, като мореплаватели са я внесли от Исландия, Норвегия и са я разпространили по средиземноморието, така, че италианците също би трябвало да я имат сред любимите ястия.
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...