Шоколадът е една от моите слабости. Обичам всичко приготвено с шоколад и не мога да устоя на неговото предизвикателство. Предлагам ви една моя рецепта за пурички с шоколад, на които все още никой не е могъл да устои.
За пуричките ще са ви необходими:
За тръбичките ще са ви необходими
За правоъгълна тавичка с размери 20х30 накъсваме 7 листа от алуминиево фолио с дължина 38 cm.
Във всеки лист разстиламе 3с.л. ориз по дължина, завиваме краищата като плик и навиваме на руло.
Прегъваме по ширина на две всяка фина кора и намазваме с разтопеното масло. Поставяме матрицата от алуминиевия лист и навиваме рехаво на руло, като едновременно намазваме с мъничко масло сухите части. Не трябва да се стягат рулата при навиването, за да могат лесно да се изнижат лесно след изпичането.
Нареждаме рулата в тавичката, печем на средно положение за 15 мин на 200С и допичаме за още 15 мин на 160С. При нужда изключваме долния реотан, за да не загори. Изваждаме тавичката от фурната и изчакваме рулата да изстинат.
Извиваме краищата на всяко алуминиево руло и внимателно издърпваме алуминиевите матрици от пуричките.
Запазваме матриците за повторна употреба.
По същият начин можем да направим пурички, които да напълним със солен или сладък пълнеж.
Ползваме сладкарски шприц за да напълним едно по едно рулата с течен шоколад.
За да се напълнят лесно шоколадът трябва да е много мек.
Поставяме тавичката с пуричките в хладилника за около 4 часа, за да се стегне шоколадът (много помага, ако поставите рулата за 20-30 мин във фризера).
Приготвяме сироп от 1,5 ч.ч.захар и 1ч.ч вода, който оставяме да ври около 5-6 мин.
Нарязваме внимателно всяко руло на 4 парчета и сиропираме.
Връщаме сладкиша в хладилника за около 2-3 часа, за да се стегне шоколада и да поеме сиропа.
Да ви е сладко!
За пуричките ще са ви необходими:
- 1 тавичка 20х30cm
- 7 фини кори за баница
- 700 гр. течен шоколад тип "Меренда" на стайна температура
- 1/2 пакетче разтопено краве масло или маргарин
- 1,5 ч.ч. захар
- 1ч.ч. вода
- 1 с.л. глюкоза (corn syrop)
За тръбичките ще са ви необходими
- алуминиево фолио
- ориз
За правоъгълна тавичка с размери 20х30 накъсваме 7 листа от алуминиево фолио с дължина 38 cm.
Във всеки лист разстиламе 3с.л. ориз по дължина, завиваме краищата като плик и навиваме на руло.
Прегъваме по ширина на две всяка фина кора и намазваме с разтопеното масло. Поставяме матрицата от алуминиевия лист и навиваме рехаво на руло, като едновременно намазваме с мъничко масло сухите части. Не трябва да се стягат рулата при навиването, за да могат лесно да се изнижат лесно след изпичането.
Нареждаме рулата в тавичката, печем на средно положение за 15 мин на 200С и допичаме за още 15 мин на 160С. При нужда изключваме долния реотан, за да не загори. Изваждаме тавичката от фурната и изчакваме рулата да изстинат.
Извиваме краищата на всяко алуминиево руло и внимателно издърпваме алуминиевите матрици от пуричките.
Запазваме матриците за повторна употреба.
По същият начин можем да направим пурички, които да напълним със солен или сладък пълнеж.
Ползваме сладкарски шприц за да напълним едно по едно рулата с течен шоколад.
За да се напълнят лесно шоколадът трябва да е много мек.
Поставяме тавичката с пуричките в хладилника за около 4 часа, за да се стегне шоколадът (много помага, ако поставите рулата за 20-30 мин във фризера).
Приготвяме сироп от 1,5 ч.ч.захар и 1ч.ч вода, който оставяме да ври около 5-6 мин.
Нарязваме внимателно всяко руло на 4 парчета и сиропираме.
Връщаме сладкиша в хладилника за около 2-3 часа, за да се стегне шоколада и да поеме сиропа.
Да ви е сладко!
Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.
Еха! Чудни пурички, Жани! С удоволствие ще опитам да приготвя, а и са лесни за изпълнение.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Габи, ще се справиш, няма съмнение!
ИзтриванеПрегръдка!
Ахаааа .... много хитро и шоколадово :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и от мен!
Шоколадови баклавички, Гоголинче!
ИзтриванеПрегръдка!
Интересен начин за правене на пурички от кори Жани.А пълнежът може да бъде различен.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Сигурно може да се направят и с друг пълнеж, просто аз така съм ги виждала по сладкарниците да се продават.
ИзтриванеПоздрави!
Изглеждат невероятно вкусно! Имам метални формички, ще се прави това изкушение!
ОтговорИзтриванеЗори, щом имаш такива формички, работата е лесна, когато увиеш лентата около формичката я събираш с пръсти, да направи гънки, като хармоника. Стават по-красиви!
ИзтриванеПоздрави!
Жани, прекрасно шоколадово лакомство!! Супер обяснено и изкусително изглеждащо!! Непременно ще ги пробвам, струва ми се лесно за изпълнение!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!!
Благодаря Руми, успех!
ИзтриванеПоздрави!