сряда, 25 март 2015 г.

Пурички с течен шоколад

Шоколадът е една от моите слабости. Обичам всичко приготвено с шоколад и не мога да устоя на неговото предизвикателство. Предлагам ви една моя рецепта за пурички с шоколад, на които все още никой не е могъл да устои.
 
пурички-с-течен-шоколад_1650

За пуричките ще са ви необходими:
  • 1 тавичка 20х30cm
  • 7 фини кори за баница
  • 700 гр. течен шоколад тип "Меренда" на стайна температура
  • 1/2 пакетче разтопено краве масло или маргарин
За сиропа
  • 1,5 ч.ч. захар
  • 1ч.ч. вода
  • 1 с.л. глюкоза (corn syrop)
пурички-с-течен-шоколад_1540
 
За тръбичките ще са ви необходими
  • алуминиево фолио
  • ориз
Приготвяне
За правоъгълна тавичка с размери 20х30 накъсваме 7 листа от алуминиево фолио с  дължина 38 cm.

IMG_1544

Във всеки лист разстиламе 3с.л. ориз по дължина,  завиваме краищата като плик и навиваме на руло.

IMG_1546

Прегъваме по ширина на две всяка фина кора и намазваме с разтопеното масло. Поставяме матрицата от алуминиевия лист и навиваме рехаво на руло, като едновременно намазваме с мъничко масло сухите части. Не трябва да се стягат рулата при навиването, за да могат лесно да се изнижат лесно след изпичането.

пурички-с-течен-шоколад_1561 пурички-с-течен шоколад_1564

Нареждаме рулата в тавичката, печем на средно положение за 15 мин на 200С и допичаме за още 15 мин на 160С. При нужда изключваме долния реотан, за да не загори. Изваждаме тавичката от фурната и изчакваме рулата да изстинат.

пурички-с-течен-шоколад_1574 пурички-с-течен-шоколад_1577

Извиваме краищата на всяко алуминиево руло и внимателно издърпваме алуминиевите матрици от пуричките.

 пурички-с-течен-шоколад_1594

Запазваме матриците за повторна употреба.
По същият начин можем да направим пурички, които да напълним със солен или сладък  пълнеж.
Ползваме сладкарски шприц за да напълним едно по едно рулата с течен шоколад.
За да се напълнят лесно шоколадът трябва да е много мек.

пурички-с-течен-шоколад_1598

Поставяме тавичката с  пуричките в хладилника за около 4 часа, за да се стегне шоколадът (много помага, ако поставите рулата за 20-30 мин във фризера).
Приготвяме сироп от 1,5 ч.ч.захар и 1ч.ч вода, който оставяме да ври около 5-6 мин.
Нарязваме внимателно всяко руло на 4 парчета и сиропираме.
Връщаме сладкиша в хладилника за около 2-3 часа, за да се стегне шоколада и да поеме сиропа.

Да ви е сладко!




Добре дошли в моя блог! Всички представени рецепти в блога са приготвени, оформени и заснети от мен, както и всички публикации са обект на авторско право по смисъла на Закона за авторско право и сродните му права. Можете да ги изплозвате с не търговска цел като посочите линк към тях.

10 коментара:

  1. Еха! Чудни пурички, Жани! С удоволствие ще опитам да приготвя, а и са лесни за изпълнение.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, ще се справиш, няма съмнение!
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Ахаааа .... много хитро и шоколадово :)
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Шоколадови баклавички, Гоголинче!
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Интересен начин за правене на пурички от кори Жани.А пълнежът може да бъде различен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно може да се направят и с друг пълнеж, просто аз така съм ги виждала по сладкарниците да се продават.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Изглеждат невероятно вкусно! Имам метални формички, ще се прави това изкушение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, щом имаш такива формички, работата е лесна, когато увиеш лентата около формичката я събираш с пръсти, да направи гънки, като хармоника. Стават по-красиви!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Жани, прекрасно шоколадово лакомство!! Супер обяснено и изкусително изглеждащо!! Непременно ще ги пробвам, струва ми се лесно за изпълнение!!
    Поздрави и хубав ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Руми, успех!
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...